Robot za čitanje misli testiran na ljudima

Robot čita misli
20 komentara

Stroj, sastavljen od senzora mozga i ruku, očito je mogao reagirati ”gotovo trenutno” na korisnike u laboratorijskom ispitivanju

Kineski znanstvenici napravili su nosivi robot koji navodno može čitati ljudski um praćenjem moždanih valova i mišićne aktivnosti. Programeri tvrde da je stroj mogao “prepoznati ljudsku namjeru” s 96 % preciznosti.

Testirajući uređaj na tvorničkim radnicima, istraživači iz Intelligent Manufacturing Innovation Technology Center na China Three Gorges University očito su otkrili da volonteri ne trebaju izdavati glasovne zapovjedi ili obavljati pokrete kada su trebali zgrabiti alat ili komponentu.

Programeri su primijetili da je robot reagirao “gotovo trenutno”, podigavši traženi predmet i postavivši ga na radnu stanicu, prema South China Morning Post (SCMP). List je dodao da je tim objavio svoje nalaze u domaćem recenziranom časopisu China Mechanical Engineering. Istraživači nisu bili dostupni za dodatne komentare.

Takvi kolaborativni roboti, ili ”koboti”, potencijalno bi mogli povećati proizvodnju na montažnoj liniji, ističe studija. Dodalo se da je njihova primjena u stvarnom svijetu ostala ograničena, budući da je “njihova sposobnost prepoznavanja ljudske namjere često netočna i nestabilna”.

Kako bi prevladao ovo ograničenje, objasnio je voditelj projekta Dong Yuanfa, robot njegovog tima prošao je “stotine sati obuke” od strane osam volontera. Radnici na montažnoj liniji bili su opremljeni strojem koji kombinira neinvazivni detektor moždanih valova i senzore ruku.

Dok je pokrivalo za glavu očito razumjelo namjere dobrovoljaca s otprilike 70 % točnosti, signal iz mozga bio je slab. Prema SCMP-u, radnici su se morali “jako koncentrirati” kako bi robot dobio “jasnu poruku”. Ali većina je postala previše ometena drugim mislima nakon što je tijekom vremena obavljala ponavljajuće tvorničke zadatke, rekao je tim.

Iako je rečeno da su električni signali iz mišića prikupljeni senzorima ruku bili “stabilniji”, i oni su izgubili snagu kako su se radnici umorili. No, programeri su tvrdili da kombinacija signala mozga i mišića može pomoći robotu da predvidi sljedeći potez s “neviđenom točnošću”, izvijestio je SCMP.

Međutim, u radu je navedeno da je neizvjesno mogu li se ovi rezultati – dobiveni u laboratorijskim uvjetima – ponoviti u tvornici. Iako bi senzori mogli biti smješteni unutar radničkih kapa i uniformi, istraživači su sugerirali da znoj i nepravilni pokreti mogu utjecati na kvalitetu signala.

Druga bi opcija, istaknuli su, bila da se u stroj unesu podaci kretanja i vizualni podaci.

Čitač mislirobot
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cookie
2 godine prije

Samo malo:
“Programeri tvrde da je stroj mogao “prepoznati ljudsku namjeru” s 96 % preciznosti.”

A dalje u tekstu stoji:
” Dodalo se da je njihova primjena u stvarnom svijetu ostala ograničena, budući da je “njihova sposobnost prepoznavanja ljudske namjere često netočna i nestabilna.”

Pa nadalje u tekstu stoni da je 70%…

Ništa korisno iz te chine za naš obične smrtnike…

A zavrsit ce tako da ce plen ki-majmoon razmisljati kako treba hebat nas građane i građevine, a roboti će to uradit sa zadovoljstvom…

Da nije žalosno bilo bi smiješno.

Dezurna budala
2 godine prije

Gotovo je..neka netko zove Schwarzeneggera!!! i Saru Connor.

kleopatra
2 godine prije

sad više nećemo smjeti ni misliti… odmah u logor…

Ukleti
2 godine prije

U martu 2022,ponovo pocinje rad lhc cern.Samo je ovaj put jaci za 3 do 5 puta. I zvace se HLLHC. 6.6. 2022 ce biti u punom pogonu.Vjernici ga inace zovu vrata pakla.

Zoki
2 godine prije

Elite sanjaju dan kada bi mogli predvidjeti svaki nas korak kako bi bili sigurni od samih nas kao populacije, drzeci nas sve pod apsolutnom kontrolom tijela i uma. A to znamo gdje vodi.

ravnomarsovac
2 godine prije

Naši marsovski znanstvenici i programeri pročitali su robote odavno i isprogramirali ih tako da sada oni gotovo potpuno pouzdano čitaju nas.

Nakon što smo Zemljanima poslali naša dostignuća zemaljskim je znanstvenicima trebalo malo više vremena da reagiraju i spoznaju što su dobili, a konstruktorima i programerima da unaprijede i isprogramiraju robote.

Sada slijedi praktična upotreba tih robota u zemaljski štetne, zle i ratoborne svrhe.

Marsovci će opstati i promatrati što se to zbiva na kupoli iznad Marsa gdje će jedna jedna zvjezdica malo jače titrati nego li je to bilo uobičajeno kroz dosadašnju poznatu povijest nas Marsovaca.

Smokva
2 godine prije

Još jedan korak do slobode ljudi

AlanFord
2 godine prije

Jedno je sigurno: ljudima ce bas bas smrditi iz usta u buducnosti

Satiricon
2 godine prije

Napravili najbolji svjetski stručnjaci i inžinjeri kompjutor robot.
Koji zna odgovore na sva pitanja od bilo koga. I puste ga u pogon.
Ljudi iz cijelog svijeta pitaju, a robot odgovara sa savršenom točnosti.
Dođe Mujo na red i nakon njegovog pitanja robot poludi.
Počne nekontrolirano zujat, iskrit te nakraju pregori dokraja.
Skupiše se stručnjaci i pitaju Muju kakvo je to pitanje postavio.
Kaže Mujo:
– Ništa pito, samo pozdravio… Đes ba? Ša ima?

dr.Ivo
2 godine prije

Vec imamo to u uporabi, zove se google.

TIKTAKTIKATAKATAK
2 godine prije

Originali imaju puno faktora ometanja-neće se to isplatiti! Živjeli faktori ometanja i hvala Onomu što nam ih je dao..

Metabaron
2 godine prije

Cekaj samo kad isfuraju robot policajce a nakon njih vrhunsku nocnu moru – robot sudije….

Max
2 godine prije

Užasno.

THINK BIG
2 godine prije

Sva tehnologija koju mozemo i ne mozemo zamisliti vec odavno postoji, i ovaj takozvani razvoj tehnologije je samo polagano otkrivanje i priprema za veliko finale.

Satiricon
2 godine prije

Čitam i ja njemu misli…

– Konobar, duplu ljutu, i svima štaće popit i ti štaš popit!

– I daj Robotu WD80! Dupli WD40!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI