Robot ustanovljava emocionalno stanje đaka kako bi ih bolje motivisao za učenje

Škola, obrazovanje, osnovna pkola, tableti, moderno obarazovanje
0
0

Novi istraživački projekat donosi nam novinu kompjuterizovanog tutora koji će biti u mogućnosti odrediti emocionalno stanje kod djece školskog uzrasta i motivisati ih da poboljšaju učenje.

Svi nastavnici znaju da nije dovoljno samo predavati gradivo i tako postići rezultate sa đacima. Sa bilo kojim đakom, a naročito onim mlađima, od vitalnog je značaja biti u mogućnosti odrediti njihovo emocionalno stanje.

Nova studija predstavila je kompjuterizovanog tutora koji će biti u mogućnosti određivati to stanje. Istraživanje je uključivalo određivanje tog stanja na osnovu pritisaka na tastaturu i pomjeranja kompjuterskog miša dok su djeca koristila programe za učenje. Razvijen je algoritam koji bira pravu intervenciju od riječi ili gestova ohrabrenja do pokušaja da se poveća đačka motivacija ili nivo zanimanja.

Nastavnici ipak ne bi trebalo da budu zabrinuti zbog mogućeg gubljenja posla. Iako su djeca pokazala naklonost prema robotičkom tutoru, jer tako mogu raditi samostalno, ona mnogo više vole nastavnike od krvi i mesa.

“Sljedeći korak će biti implementacija metoda za određivanje mnogo kompleksnijih emocija uz korištenje kamera i mikrofona te testiranje dugoročnog uticaja robotičkih tutora na razvoj vijuga kod đaka”, kazao je jedan od istraživača dr Imbernon Cuadrado.

kompjuterikompjuterizovani tutormotivisanostpredavačrobotŠkolaučenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI