Rusi i Saudijci su se dogovorili, ali SAD i drugi akteri moraju rezati još 5 milijuna barela

tanker
11 komentara

Zemlje skupine OPEC+ dogovorile su se jučer tijekom video konferencije da su spremne smanjiti proizvodnju za 10 milijuna barela dnevno, izvještavaju Bloomberg i TASS.

Prema agencijama, smanjenje ovog volumena planirano je za dva mjeseca, svibanj i lipanj. Nakon toga, do kraja godine, kvota smanjenja će biti 8 milijuna barela dnevno.

Bloomberg dodaje da će čak i zemlje kartela OPEC+ na današnjem sastanku ministara energetike skupine G20 zahtijevati smanjenje od 5 milijuna barela dnevno od drugih država proizvođača. Riječ je prije svega o Brazilu, Meksiku, Norveškoj i, naravno, Sjedinjenim Američkim Državama. U tom slučaju jučerašnji dogovor postaje sporazum u pravom smislu riječi.

Prema Bloombergu, Moskva inzistira da Sjedinjene Države učine više od „prirodnog smanjenja zbog nižih cijena“. Naime, Rusija je pristala smanjiti proizvodnju za 14%, a američki naftni divovi već su najavili smanjenje od 20 do 30% zbog pada potražnje u vrijeme pandemije i zakonitosti slobodnog tržišta.

Rusija i Saudijska Arabija su privremeno zaustavile rat cijena crnog zlata, ali zasad ostaje nejasno kako su se Moskva i Rijad dogovorili o kvotama. Rusija se složila smanjiti svoju proizvodnju za 15% ili 1,6 milijuna barela, a Saudijska Arabija za 17%. Ali se ne spominje od koje razine proizvodnje treba odbiti ove količine.

Rijad je želio da se smanjenje odnosi na količina iz travnja, kada je povećao proizvodnju za gotovo dva milijuna barela, na 12 milijuna barela, a Moskva je inzistirala na prvom kvartalu i da se smanjenje odnosi na kvote iz sporazuma OPEC+, koji je istekao 31. ožujka, jer ruske naftne kompanije nisu podigle proizvodnju.

Vijesti sa sastanka skupine OPEC+ su ulile optimizam na tržištima, a sirova nafta tipa Brent je poskupjela na više od 34 dolara po barelu. Međutim, to nisu stvarne cijene, jer se s fizičkim količinama trguje se po nižoj cijeni i s velikim popustima.

Potražnja za naftom u ožujku i travnju toliko je pala da je tržište počelo govoriti o potrebi smanjenja proizvodnje za čaj 20 do 30 milijuna barela, odnosno 20 do 30% ukupne proizvodnje nafte u svijetu. Primjerice, potražnja za sirovinama u Indiji smanjila se za 70%, dok je u Sjedinjenim Državama najniža u posljednja tri desetljeća.

Međutim, za Rusiju rezanje poslovnih aktivnosti američke industrije škriljca se ne može smatrati smanjenjem proizvodnje.

„To su potpuno različite vrste rezova. Usporedite ukupno smanjenje potražnje sa smanjenjem čiji je cilj stabilizacija globalnih tržišta. To je poput usporedbe jabuka i naranči. Postoji razlika”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Upitan može li se prirodni pad proizvodnje nafte u Americi smatrati kao SAD sudjeluju u sporazumu o stabilizaciji tržišta i cijena, Peskov je rekao novinarima da pričekaju predstojeće razgovore.

“Pričekajmo do sutra i prekosutra”, rekao je.

Iranski ministar nafte Bijan Namdar Zanganeh rekao je novinarima da OPEC+ razmatra dva prijedloga kojima bi se smanjila proizvodnja za 10, odnosno 11 milijuna barela dnevno. Daljnja smanjenja očekuju se od Brazila, Norveške i Sjedinjenih Država, dok će se Iran, Venezuela i Libija izuzeti.

Američki West Texas Intermediate (WTI) nafta je na ovu vijest odmah poskupjela 12% i prodavala se po 28,36 dolara po barelu, dok je međunarodna referentna nafta Brent porasla za 8,5 posto i  u jednom trenutku dosegla cijenu od 35,79 dolara za barel.

Cijene nafte su se srušile nakon što se zemlje skupine OPEC+ nisu složile oko smanjenja proizvodnje prošlog mjeseca, kada je Rusija odbila smanjiti proizvodnju. Kao odgovor, Saudijska Arabija je povećala svoju proizvodnju do rekordnih 12 milijuna barela dnevno, nakon što su krajem ožujka istekle obveze iz prethodnih smanjenja proizvodnje u okviru sporazuma OPEC+.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prošlog tjedna da bi se Rusija i Saudijska Arabija mogle dogovoriti za smanjenje od 10 milijuna do 15 milijuna barela dnevno, odnosno 10 do 15 posto globalnih zaliha.

Moskva je inzistirala da će prihvatiti smanjenje proizvodnje samo ako joj se pridruže ostali akteri, uključujući Sjedinjene Države.

Međutim, američko Ministarstvo energetike priopćilo je „kako je proizvodnja već pala, bez intervencija vlade“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošlog tjedna da svijet treba smanjiti proizvodnju za 10 milijuna barela dnevno.

Tijekom televizijskog sastanka s ministrom energetike Aleksandrom Novakom ruski predsjednik Putin je rekao da su Saudijci preplavili tržište kako bi otjerali konkurentne proizvođače nafte iz škriljaca iz poslovanja, osobito one iz Sjedinjenih Država.

Sjedinjene Države trenutno proizvode oko 15 milijuna barela dnevno, slijedi Saudijska Arabija s 12 milijuna i Rusija s 10 milijuna barela dnevno. Vladimir Putin je rekao da bi prekid zastoja odgovarao  Moskvi, koja je proračun za ovu godinu izradila s referentnom vrijednosti Brenta od 42 dolara po barelu, što je otprilike 10 do 15 dolara više od sadašnjih razina. No, jednako tako je poručeno da bez sudjelovanja ostalih u ravnomjernom smanjenju proizvodnje, koje će biti potvrđeno multilateralnim sporazumom između država, Rusija sama nipošto neće rezati proizvodnju i ići će do kraja, dok slabi akteri prirodno ne počnu ispadati iz igre.

Kako je sinoć Meksiko odbacio prijedlog da sudjeluje u globalnom sporazumu zemalja proizvođača i izvoznica nafte, cijene su se odmah srušile i Brent je pao na 31,69 dolara po barelu, a američka WTI nafta na 23 dolara za barel.

Stoga će ishod „naftnog rata“ ovisiti o današnjoj konferenciji ministara energetike zemalja skupine G20.

G20NaftaOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
4 godine prije

U medjuvremenu vijest da su se zemlje OPEC+ ,SA i Rusija dogovorile da smanje proizvodnju.Upravo onako kako je Trump zelio,10 miliona barela dnevno.Rusija i SA su propustile sansu da uniste americku naftnu industriju.

Alex
4 godine prije

Neće optimizam dugo trajati. Previše nafte, premalo kupaca, a najveći uvoznici , poput Kine, kupuju ispod stola. Indija također traži način kupovine od Irana…za malu lovu…

basso
4 godine prije

Nazalost i ovaj put je Trump ispao car.

sqjay
4 godine prije

Izgleda da je ovo bila cijena da Izuzetni sjaše s Venecuele i čini mi se iskreno mala cijena s obzirom da je njihv pad samo trenutno usporen na par mjeseci (tjedana?) ali nipošto zaustavljen.
Dati Trumpu i FEDu da printaju tariguzu još koji mjesec više u zamjenu za živote tisuća ljudi Venecuele je – sića.

Živa istina
4 godine prije

Lako za to po ovome članku ispada da su USA najveći prozvođaći nafte na svijetu!!!

Lucija
4 godine prije

Gigi
Ma naravno.
Naročito bi poljoprivredni strojevi mogli obraditi usjeve…
A tek brodovi…i ostali transport…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI