Rusija bi mogla proširiti definiciju ”izdaje”

duma
2 komentara

Krivični zakon Rusije mogao bi se proširiti i uključiti član koji zabranjuje javne pozive na radnje koje imaju za cilj podrivanje sigurnosti zemlje. U ponedjeljak je parlamentarni odbor preporučio poslanicima da odobre nacrt zakona o tom pitanju.

Nacrt zakona predviđa kaznu do 500.000 rubalja (oko 8.000 dolara) ili zatvorsku kaznu od dvije do četiri godine za prekršaj. Ako ti pozivi dolaze od grupe ljudi, ili uključuju prijetnje nasiljem, kazna bi se povećala na do sedam godina iza rešetaka uz kaznu do 2,5 miliona rubalja (oko 40.000 dolara).

Predloženi zakon također predlaže kriminaliziranje učešća ruskih državljana u ratovanju u inostranstvu koje je usmjereno protiv interesa zemlje. Predložena kazna, u ovom slučaju, je kazna zatvora do 20 godina sa novčanom kaznom do 500.000 rubalja (oko 8.000 dolara).

Prelazak na neprijateljsku stranu tokom sukoba koji uključuje Rusiju izjednačava se sa izdajom, a takođe se kažnjava kaznom do 20 godina i novčanom kaznom do 500.000 rubalja (oko 8.000 dolara).

Zakon takođe predviđa zatvorsku kaznu do osam godina, uz novčanu kaznu od milion rubalja (oko 16.000 dolara) za tajnu saradnju sa stranim specijalnim službama i drugim stranim ili međunarodnim organizacijama. Nacrt zakona je od 25. maja razmatran u donjem domu ili Državnoj dumi, komitetu za izgradnju države i zakonodavstvo, a u ponedjeljak je to tijelo preporučilo poslanicima da ga odobre.

„Može se prihvatiti u prvom čitanju“, rekao je Pavel Krašenjinjikov, koji je na čelu komiteta. „Za sada predlažemo da se koncept odobri“, objasnio je Krašenjinjikov, dodajući da je prijedlog još uvijek zahtijevao neke izmjene prije nego što postane zakon.

Jedan od autora nacrta, poslanik Ernest Valejev, rekao je da su potrebne relevantne dopune krivičnog zakona, jer „ mnogi članovi koji se posebno odnose na državne zločine, izgleda da zaostaju za izazovima našeg vremena “.

Što se tiče definicije ‘izdaje’, ovo bi trebalo proširiti jer su “naše snage sada prisutne u Siriji, a specijalna vojna operacija je u toku u Ukrajini”, rekao je on za Business FM.

Da bi postao zakon, novi zakon mora proći tri čitanja u Dumi, a zatim ga odobriti gornji dom – Vijeće Federacije – prije nego što ode ruskom predsjedniku na potpis.

Sedmicu nakon početka ruske ofanzive na Ukrajinu krajem februara, zemlja je uvela zakon prema kojem je distribucija “lažnih informacija” o njenim oružanim snagama kažnjiva do 15 godina zatvora i pozamašne novčane kazne.

Šef ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrykin rekao je za RT početkom maja da je u zemlji pokrenuto 35 krivičnih predmeta zbog klevete vojske tokom prva dva mjeseca operacije.

Definicija izdajeErnest ValejevNacrt Zakonarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Ratna cenzura.

Tao
1 godina prije

Diktatura Putina dobiva sve veci zamah.. nijedan tiranin ne podnosi kritiku, razlicita misljenja i ismijavanje. Samo daj, sto vise toga zabranis prije ce ti doci kraj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI