Rusija bi mogla zatvoriti vazdušne puteve ka Aziji ako EU uvede sankcije protiv Aeroflota

Aeroflot
18 komentara

Moguće sankcije EU ruskoj avio-kompaniji Aeroflot zbog njene navodne uloge u migrantskoj krizi na poljsko-bjeloruskoj granici dovele bi do trenutnog zatvaranja ruskog vazdušnog prostora evropskim avio-kompanijama, kojima je prijeko potrebna direktna sibirska ruta ka Aziji, rekao je u četvrtak stručnjak za geopolitiku za Sputnjik.

Bloomberg je u srijedu izvijestio da Evropska unija raspravlja o sankcijama protiv Aeroflota i Turkish Airlines zbog njihove navodne umiješanosti u dovođenje migranata u Bjelorusiju.

Evropska komisija je u četvrtak saopštila da će Brisel razmotriti mogućnost sankcionisanja avio-kompanija koje se bave prebacivanjem migranata u Bjelorusiju u okviru petog paketa sankcija Minsku, koji se očekuje početkom sljedeće nedelje. Moskva je saopštila da su medijski izvještaji o mogućim sankcijama protiv Aeroflota neosnovani.

„Uopšte ne vjerujem u ovu optužbu protiv Aeroflota. Ne dolazi od Evropske unije, već iz Bloomberga i zaista miriše na lažne vijesti“, rekao je za Sputnjik Gzavije Moro, ekspert za geopolitiku istraživačkog centra Strat Pol.

„Takve glasine dolaze i od poljskih vlasti koje svuda vide ruku Moskve i veoma žele da pogoršaju i uvećaju dugotrajni sukob sa Bjelorusijom o migrantima koji pokušavaju da prijeđu poljsku granicu.“

Ekspert je takođe izrazio sumnju da će ruski avioprijevoznik „igrati igru koju je igrala” bjeloruska avio-kompanija Belavia, tvrdeći da je potonja korištena za dovođenje migranata u Bjelorusiju da ih pošalje na granice sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom. Dodao je da je „optuživanje Aeroflot i Rusije još jedna igra… korak predaleko“.

„Odgovor Moskve bi odmah bio da presječe sve trans-sibirske vazdušne rute za evropske avio-kompanije ka Aziji, a to bi zaista naškodilo Evropi, kojoj su ovi direktni tranzitni putevi potrebni. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je govorio o lažnim vijestima i prevarama. Mislim da je u ovom slučaju u pravu“, rekao je Moro.

Komentarišući potencijalnu reakciju EU, ekspert je rekao da će Brisel zabraniti Belaviji da leti iznad vazdušnog prostora zemalja članica EU, suspendovati prava na slijetanje u EU i sankcionisati pojedinačne donosioce odluka. Međutim, on ne misli da bi se Evropska komisija odlučila za takve sankcije osim ako nema dokaz o tome šta Bloomberg navodi.

AeroflotBjelorusijaeuMigrantiPoljskarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
2 godine prije

A čiji je Bloomberg glasnogovornik? Pitam za prijatelja.

Max
2 godine prije

Neka blokiraju

nekoime
2 godine prije

Zakaj nisu blokirali Merkel prije par godina?

CNN
2 godine prije

Ovo ako to je istina, onda je smijesno. Sto ima avioprijevoznik s time, koja je tu logika? Ako je putnik uredno platio kartu, sto ima s tim avioprijevoznik, sto ce raditi i kako ce putnik kad sleti? Njegova stvar. Ti platis i on vozi, gdje je tu problem. EU ima problem u prvom redu s time da vjerojatno Bjelorusija ima obicne turisticke vize s problematicnim podrucjima iz kojih dolaze migranti. Ali to je pravo svake drzave da sama odlucje prema kojim zemljama ima strozi vizni rezim a prema kojima blazi (turisticke vize npr.) ili nikakve vize. Vjerojatno je logika stisnimo Aeroflot, dakle Rusiji i Putina, pa ce on uvjeriti Batju da to vise ne radi.

Iiiiiii
2 godine prije

Flix Bus vozio opasnog kriminalca
Flix bus dobio sankcije zbog toga i nesmije vise prevoziti putnike.

tuf
2 godine prije

Dio europskih avio-kompanija bi mogao slobodno u tom slučaju zaboraviti na zračne rute prema istoku jer bi im trošak goriva za alternativne rute jednostavno bio prevelik. Općenito bi takvi potezi bili do sada nezapamćeni i rezultat eskalacije kakva nije viđena od vremena kubanske krize.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Zbog niza avionskih nesreća u kojima je sudjelovao Boeing 737 MAX, jedan od najprodavanijih zrakoplova u povijesti američke korporacije, od 2019. g. je prizemljen diljem svijeta. Nekoliko stotina potpuno novih zrakoplova 737 MAX trenutno je parkirano ispred Boeingovih tvornica. Boeing ne očekuje da će ovu situaciju uspjeti riješiti do kraja 2023.
“Još uvijek imamo 370 zrakoplova 737 MAX na zalihama”, rekao je financijski direktor Boeinga Brian West. Značajan dio njih je proizveden za rusko i kinesko tržište.
Uprava Boeinga je prije nekoliko mjeseci poslala dokumente potrebne za preregistraciju njihovih zrakoplova, ali Rusija i Kina ne žure dati dopuštenje za nastavak rada.
Eventualne sankcije Zapada Aeroflotu, sigurno bi pomogle da Rusi popizde od sreće i radosti i brzinski raščiste Boeingu parking.

m.ivanisevic
2 godine prije

Znači Rusija se boji EU? Ako Rusija strepi ima li ili nema EU dokaze za Aeroflot onda onda je to ispod svakog nivoa jedne supersile. Umjesto da kaže: slobodno uvedite sankcije, a mi ćemo nakon toga uvesti svoje. Izgleda da EU ipak ima dosta alata za obuzdavanje Rusije, ili se varam?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI