Rusija iznosi buduću viziju BRICS-a

BRICS
14 komentara

BRICS ne bi trebalo da se transformiše iz skupa država u punopravnu organizaciju sa sekretarijatom, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. U intervjuu za ruski kanal NTV, Sergej Lavrov je rekao da „BRICS nije organizacija, već udruženje“.

Ministar vanjskih poslova je napomenuo da ne misli da iko ima interes da se to pretvori u “pravu organizaciju sa sekretarijatom”, dodajući da “to nije potrebno, barem u ovoj fazi” i da po njegovom mišljenju neće biti potrebno “ relativno dugo.”

Ministar je to udruženje nazvao “kišobranom budućnosti” navodeći da je BRIKS “simbol i želja većine u svijetu da razvijaju svoje inicijative, vodeći računa o interesima jednih drugih”.

“Ne postoje organizacije na Zapadu koje imaju poštena pravila u smislu jednakosti i istinskog konsenzusa”, dodao je Lavrov, podsjetivši na nedavnu epizodu u kojoj je njemački kancelar Olaf Scholz navodno rekao mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da “popije kafu” na ključni sastanak lidera EU u Briselu kako ne bi stavio veto na prijedlog za početak formalnih pregovora o pridruživanju s Ukrajinom.

Rusija će predsjedavati BRICS-om 2024. godine; grupa trenutno uključuje Rusiju, Brazil, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Od 1. januara asocijaciji će se pridružiti Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija. Argentina je rekla da se neće pridružiti BRICS-u kako je planirano; Argentinski predsjednik Javier Milei izrazio je nevoljkost da podrži ekonomske veze s Kinom i Brazilom i planira da radi na ekonomskom zbližavanju sa SAD-om i Izraelom.

Ukupno, više od 40 zemalja je do sada izrazilo interes za pridruživanje BRICS-u, prema predsjedavajućoj Južnoj Africi 2023. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je početkom oktobra da BRICS planira da sastavi listu kandidata za status partnerske države unije uoči predstojećeg samita u ruskom gradu Kazanju 2024. godine. Prema riječima zvaničnika, jedan od prioriteta Rusko predsedavanje BRICS-om sledeće godine biće fokusirano na dalje širenje „kruga prijatelja BRIKS-a”, uključujući zemlje Latinske Amerike, kao i na povećanje plaćanja u nacionalnim valutama.

U intervjuu za China Media Group u oktobru, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se BRICS širi u skladu sa globalnim principom multipolarnosti. Prema Putinovim rečima, nijedna nacija ne želi da bude po strani i da se ponaša po hiru „nekog suverena“, a BRIKS je platforma na kojoj se zemlje mogu ravnopravno odnositi jedna prema drugoj.

BRICSLavrovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ring
4 mjeseci prije

Zapravo se radi o činu očajnika ponovno buđenje nesvrstanih zemalja što je učinila Jugoslavija u svoje vrijeme

Max
4 mjeseci prije

Vidjet ćemo.

tihobl
4 mjeseci prije

Na NVO sektor RIK (Rusija, Kina i Indija) odgovorili su stvaranjem vladine organizacije. Nece da se kriju kao americka vlada sto je osnovala i finansira citav niz “nevladinih” organizacija. Nema dvolicnosti.

xyz
4 mjeseci prije

Bit če to jak ekonomski blok. Bez poslovanja u dolarima.

Ico
4 mjeseci prije

VOLodimir ZELENski ima mozak na nivou mozga umno retardiranog majmuna!

Ico
4 mjeseci prije

Novi precednik Argentine je debelo umno potkapacitiran, idiot, jer svoje gene vuče od Hrvata

Dobronamjerno
4 mjeseci prije

Opet bi ruse da budu glavni…znaci, propalo je I prije početka

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI