Rusija je i dalje najveći dobavljač nafte u Indiji

Trgovina Rusija Indija
5 komentara

Indijska kupovina ruske nafte dostigla je rekordnih 1,64 miliona barela dnevno (bpd) u martu, izvještava Bloomberg u nedjelju, pozivajući se na uređaj za praćenje energetskog tereta Vortexa.

Izvoz ruske sirove nafte u Indiju neznatno je premašio 1,62 miliona barela dnevno zabilježenih u februaru i svrstava tu zemlju kao vodećeg dobavljača nafte u Indiji šest uzastopnih mjeseci.

Podaci su također pokazali da je indijski uvoz ruske nafte u martu zabilježio značajan rast u odnosu na prethodnu godinu. U martu 2022. ta južnoazijska zemlja je kupila samo 68.600 barela dnevno, oko 24 puta manje nego u istom mjesecu ove godine.

Ruski udio u uvozu indijske nafte dostigao je 34% u martu, dvostruko više od tradicionalnog najvećeg dobavljača Iraka.

Irak je navodno isporučio 821.952 bpd, što ga čini trećim najvećim dobavljačem Indije nakon Saudijske Arabije, koja je izvezla 986.288 bpd u tu zemlju.

UAE su pretekli SAD i postali četvrti najveći izvor Indije, sa zaljevskom nacijom koja je u martu izvozila 313.002 barela dnevno. SAD su isporučivale 136.464 bpd prošlog mjeseca, što je pad u odnosu na 248.430 bpd u februaru.

Indija je treći po veličini potrošač nafte u svijetu. Počeo je da povećava kupovinu ruske nafte koja se nudi uz popust nakon što su zapadne države izbjegavale direktne isporuke kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

IndijaNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Očigledno je da se ide u smjeru da – kao što kupujemo puno skuplji LNG (u velikoj mjeri i od izuzetnih) umjesto jeftinog plina iz ruskih plinovoda – kupujemo i naftu izuzetnih po skupljoj cijeni. Podjela tržišta – Bliski Istok, Azija, Afrika i Latinska Amerika će imati jeftinije energente nego Five Eyes, Europa i nekoliko azijskih država. Zapad je limitirao kupnju ruske nafte na 60 dolara, trenutna cijena nafte na svjetskom tržištu je 80 dolara, a mnoge države članice OPEC+ (ne samo Rusija) najavile su u proteklih nekoliko tjedana smanjenje svoje proizvodnje, što znači da će cijene rasti. Izuzetni imaju jako velike dokazane rezerve nafte, ali je cijena vađenja vrlo skupa (40-50 dolara po barelu). Idemo pogoditi od koga će EU kupovati naftu u budućnosti. Litra benzina je trenutno u Rusiji preračunato 0.64 dolara, u Europi je između 1.4 i 2.4 dolara, što bi iz gore navedenog razloga lako moglo… Čitaj više »

Eto
1 godina prije

Indijci,
Niti kulture niti karaktera,
Usporedi sa kinezima, sve jasno….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI