fbpx

Rusija je odlučila razbiti „potencijalnu“ opsadu Turske i NATO-a u području Mediterana

Vladimir Putin

Nakon pregovora ruskih i turskih izaslanika, te između razgovora Vladimira Putina s Angelom Merkel i Emmanuelom Macronom i dan poslije s turskim predsjednikom Erdoganom, održan je sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost Ruske Federacije kojim predsjedava ruski vođa. Dovoljno je podsjetiti  tko su članovi užeg sastava ovog vijeća. Uz Putina su to kao potpredsjednik Dmitrij Medvedev, potom premijer Mihail Mišustin, predsjedavajuća Vijeća Federacije Valentina Matvijenko, ravnatelj inozemnih obavještajnih službi Sergej Nariškin, tajnik Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, ministri Sergej Lavrov i Sergej Šojgu. U proširenom sastavu sudjeluju i zapovjednik Generalštaba general Valerij Gerasimov, a iz objektivnih razloga se ne navodi ime zapovjednika vojne obavještajne službe GRU, ali je sigurno nazočan na ovim sastancima.

Nije čudo da je Putin sazvao sjednicu Vijeća sigurnosti Rusije, jer su ovo naporni dani za rusku diplomaciju. Iz Kremlja je stigla naredba da se uspostavi red u svim kriznim područjima u koja su uključene ruske snage, a vlada je provela smjernice Vladimira Putina sa svim raspoloživim snagama, počevši od „teškaša“ koje su zastupali Sergej Lavrov i Sergej Šojgu, dva stupa međunarodne strategije Ruske Federacije. U tom kontekstu je jasnije razumjeti samo naizgled „slučajni posjet“ generala Šojgua Beogradu, centru gdje Rusija želi utvrditi svoj utjecaj.

Igra koju Putin igra je presudna. Rusija sudjeluje u svim većim krizama na širem području Mediterana, od Ukrajine preko Sirije do Libije. I u svim tim ratovima Putin se našao u kompliciranoj situaciji da bude odlučan, ali istovremeno u stalnoj opasnosti da propadne kao glavni akter.

Rat u Siriji se nakon višegodišnjih sukoba sveo na sukob u Idlibu. Čini se da kriza u Ukrajini nikad neće završiti, dok je Libija, gdje se Moskva prije nekoliko godina činila sporednim akterom, postala područje u kojem se odluke donose u Kremlju.

Rusija se učvrstila na Sredozemlju, ali je tu, prije svega, uz Tursku, koja s Recepom Tayyipom Erdoganom  namjerava preuzeti vodeću ulogu u mediteranskoj hijerarhiji, podrivajući stare partnere i suparnike pod svaku cijenu, samo da se ne etabliraju protiv turskih interesa kao sile u nastajanju.

Rusija zna da to može iskoristiti u svoju , jer Erdogan nikad nije skrivao da je NATO partner koji nije naviknut izvršavati zapovijedi iz Washingtona, ali stratezi iz Moskve na sve to gledaju sumnjičavo. Točno je da je Erdogan pokazao više konvergencija s Putinom, ali je istina i da Turska nikada nije bila istinski saveznik Rusije. Zapravo je uvijek bila sasvim suprotno i ta percepcija igra presudnu ulogu u strateškim odnosima Ankare i Moskve, koje znaju da ne mogu previše vjerovati jedna drugoj.

Turska to zna i upravo iz tog razloga nema namjeru napustiti NATO. Barem ne odmah. To zna i Rusija koja nije slučajno Turke identificirala kao povlaštene sugovornike, ali nikada nije smatrala realnom opcijom okretanje Ankare Istoku. To se vidi i po tome što Putin ima odlične odnose s glavnim suparnicima Turske i po tome što su u baš svakom kriznom području dvije države na suprotnim stranama.

Suočena s ovim složenim rasporedom na „Mediteranskoj šahovnici“, Moskva sada ima samo jedan problem. Pod svaku cijenu mora izbjeći da se ratovi za koje se činilo da je Rusija dobila ne pretvore u močvare iz kojih će se morati hitno povlačiti.

Sirija je područje gdje je Erdogan, iako više u svoju korist, ipak uspio privremeno blokirati rusko-sirijsko napredovanje u Idlibu, ali i područje gdje se Sjedinjene Države i njeni saveznici umjesto povlačenja premještaju s jednog dijela teritorija u drugi. U Libiji sad već de facto ruski saveznik Kalifa Haftar već godinu dana vodi opsadu Tripolija, ali se glavni grad proteklih tjedana pretvorio u Erdoganovo uporište na libijskom području, a time i na Mediteranu.

Ovo je opasna situacija u kojoj se ruske pobjede mogu pretvoriti u pravu noćnu moru, ali to nisu izazovi s kojima se Moskva ne zna nositi. Zbog toga ruska diplomacija pokušava razmrsiti gustu mrežu strateških interesa od libijske do sirijske obale.

I upravo ovdje polazi od uloge koju igra Turska i posljedično onoga što NATO želi raditi. Libija može biti simbol promjene ravnoteže snaga za oba bloka.

To bi  moglo prevagnuti u korist Erdogana samo ako bi se NATO odlučio za novu intervenciju prema sjevernoafričkom scenariju, ali se Sjevernoatlantski savez, posebno SAD, pokazao mnogo manje zainteresiran za ono što se događa između Tripolija i Bengazija između Moskve i Ankare, pa čak i između Ankare i Damaska.

Čini se da euroatlantsku emanaciju Pentagona, odnosno NATO pakt, ne brine pretjerano što se događa na Mediteranu. Čak i ako NATO snage patroliraju Sredozemnim morem, a u sukob je izravno uključena druga sila NATO pakta, Turska, koja je obećala zaštitu Fayezu Al-Sarraju i slanje militanata i oružja, NATO se drži po strani.

Ovo je izuzetno složen scenarij i njegova povezanost sa Sirijom u Moskvi sigurno nije prošla nezapaženo, toliko da je ruska odluka da se sve više uključi u Libiju donesena upravo zato da se europska misija na istočnoj obali ne pretvori u NATO operaciju.

Baš kao što uopće nije diskutabilno da će u tom slučaju Turska od mogućeg partnera Rusije postati strateški Moskve suparnik na cijelom Mediteranu, sve do islamističkog uporišta u Idlibu. Opasnost koju su ruski izaslanici nastavili ponavljati još tijekom posjete Rimu, do te mjere da je poruka Kremlja uvijek bila samo jedna i da UN preuzme kontrolu nad situacijom u Libiji.

Ideja da je Washington pripremio zamku bila je toliko jaka u Moskvi da je cilj ruskog predsjednika sada razbiti opsadu, ili čak ideju da bi se to uopće moglo dogoditi.

Otuda ruska odlučnost u Idlibu i povećani angažman u Libiji, zemlji koja je nestala iz vidokruga u pozadini sukoba sirijske vojske s turskim islamističkim skupinama i regularnim turskim snagama.

I za kraj spomenimo i najnoviju eskalaciju u Donbasu i napade ukrajinske vojske i dovlačenje teške artiljerije i oklopnih snaga na liniju razdvajanja. Prije četiri dana je Putin otpustio glavnog savjetnika i dugogodišnjeg pregovarača za pitanja Ukrajine i Donbasa, Vladislava Surkova. Istovremeno je poručio isto što i za Siriju i kako nema alternative „Sočiju“ 1 i „Sočiju 2“ za Siriju i Idlib, tako za Ukrajinu i Donbas nema alternative „Minsku 1“ i „Minsku 2“. U Idlibu je Moskva svoju odlučnost pokazala upotrebom sile, što je poruka Erdoganu da će u Libiji biti isto, jednako tako i Vladimiru Zelenskom u Kijevu. Rusija neće dozvoliti da bude uvučena u spletke koje će trajati kao američka agonija u Afganistanu i čini se da je pala odluka da se krize rješavaju što brže i sa što manje štete po sve aktere. To što neki neće ostvariti svoje snove, poput Erdogana, to nije problem s kojim se treba nositi Rusija, još manje Sirija ili zaboravljeni narodi Libije.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
43 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Naravno da se rusi neće metiljati po močvari , nisu ni ameri zato sto su morali već zato što su htjeli , to je bila njihova taktika dugoročnog osvajanja..
Sve se to da rješiti jako brzo..

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Alen

Kad pogledam, ko je bio na tom zasjedanju, vidim, da ih većina nosi ime “Sergej”!!

Deno
Gost
Deno
1 godina prije

Danas Rusija u svojim intervencijama u Siriji i Libiji ima podršku naroda tih drzava i Irak bi zelio da im Rusija pomogne , a to je velika razlika kada imaš podršku domačeg stanovništva za razliku od SSSR-a kada su svojim intervencijama imali narod tih zemalja protiv sebe .

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Deno

Upravo tako , rusija ide tamo gdje je dobrodošla kod naroda , zato je sve lakše..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Alen

Čuj , nemojmo se zavaravati da Erdogan kroz Muslimansko bratstvo nije pripremio teren. Uzmi Egipat, tamo su rovarili u ilegali od Nassera do Sadata i Mubaraka, kroz donacije, “humanitarni rad” itd, itd itd, da bi 2012. dobili izbore, većinom glasova. To što je Mursi uveo diktaturu godu od ijedne prije, to se dogodilo kasnije, ali je izbore dobiop. Tako da sve zemlje imaju taj dio polupismenog stanovništva među sunitima koji je “obrađivan” desetljećima. Hafez je to malo sasjekao 1982. u Hami, ali nije mogao do kraja.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Bratstvo cilja na pismen , školovan kadar , od sss pa gore , ovi drugi pokrivaju od sss ka dole ..

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Ništa bez stoke sitnog zuba.

PiriReis
Gost
PiriReis
1 godina prije

Nije to tako Laki. Alen ti je eto rekao. A to za diktaturu si lupio baš bezveze. Pa da je bila ikakva diktatura ne bi Izraelov potrčko Sisi napravio vojni puč! Svjestan sam da svako od nas ima simpatije prema nekom ali mani se lovačkih priča!

Slabodosli
Gost
Slabodosli
1 godina prije
Reply to  Alen

rusi nisu dobrodosli … nego zlodosli

protiv rusije
Gost
protiv rusije
1 godina prije
Reply to  Deno

Sta bi rusi u Mediteranu, Iranu, Siriji, Libiji … nikada nisu bili rusi.

Rimski vladari i rimsko domace stanovnistvo bili su od Rima pa do Konstantinopla, Aleksandrije, Egipata, Perzije …

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  protiv rusije

Pa i nisu došli da koloniziraju da bi tako blesavo pitanje postavio.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Pa dobro…moji su došli pre barem pola milenijuma samo je problem što mi je neko zauzeo pradedovinu, a pradedovinu moga pradede vele opet neki tamo drugi zauzeli.Kuda da idem da ti budem dobar Srbin?
I Boga ti draga nemoj mi reći da se Srbi guraju u Crnu Goru!!!?

Rasputin
Gost
Rasputin
1 godina prije
Reply to  Siniša

Imate vi i previse pradedovine,samo ne znate sto cete s njom,isto kao i rusi.Prvo se izgradi kvalitetna kuca,zatim se sredi okucnica,pa se kultiviraju obradiva polja,sume i rijeke,jezera i mora.Nakon toga se opismeni narod i osmisli odrzivo gospodarstvo.Ukratko, izgradi se funkcionalno drustvo u kojemu gradjani zive dostojno covjeka i svojih pradjedova.Kada se stvori takvo drustvo i drzava,vise nikome ne pada na pamet da posize za tudjim, dapace svi se zele ujediniti sa takvim drzavama ili doci zivjeti u njih,vise nema potrebe za ratovima i mitomanijom a pradedovi zadovoljno snivaju san.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Rasputin

Ima mjesta pod nebeskom kapom, za sve nas.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  Rasputin

Pa šta ste onda ’90-ih tražili na Kupresu, što niste sređivali svoje po zagori, već krenuli pljačkati!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ljubi te brat…ne brini se za nas, i mi ćemo mirnije spavati.

renato
Gost
renato
1 godina prije
Reply to  Siniša

I baš se uvijek mora naći idiot koji će skrenuti s teme i svesti komunikaciju na međunacionalne tenzije…

Ora
Gost
Ora
1 godina prije

Jedino kao turisti.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Imam osjećaj da počinje rasplet.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Siniša

U završnici smo …

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Nešto me nije strah, kao da će dobri momci pobijediti 😄

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Mislim da i nisu u nekom problemu Rusi sa inostranim intervencijama, jedino gde su realno prisutni su Sirija i Donbas, u Libiji prodaju oružje i imaju mali broj instruktora/savetnika, ista stvar i sa Venecuelom…

PS> molim vas promenite sliku sa naših avatara.

Radoznali
Gost
Radoznali
1 godina prije
Reply to  Riddick

Šta te smeta slika sa avatara? Super je slika! Znaš li ti uopće tko je to????

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  Riddick

Poštovani Riddick,

Avatar je fotografija našeg Ševe (Zvonimira Levačića), gospodara svih svjetova.

Da je u njegovo vrijeme živio Friedrich Nietzsche, naš Ševa bi ga slao svaki dan da mu kupuje kruh i jogurt.

Lijep pozdrav…

Nik
Gost
Nik
1 godina prije
Reply to  L. R.

Iskreno da se ševa bolje vidi na mobitelu bilo bi bolje ovako portal pari kao nekakvi vojni zurnal a sta se tice vaseg avatara katastofa ne kazem da mi putin nije drag ali ne mora ga se gledat kroz avatar admina..logicno bi trebalo biti logicno a ne stavljat slike putina chegevare donalda ili sta ja znam, mene to osobno iritira…

Radoznali
Gost
Radoznali
1 godina prije
Reply to  Nik

Ima ovdje puno hrvata koje ta slika Putina i Ševe ne nervira ni malo, a možda je i sa nekakvom namjerom to i stavljeno da bi reagirali na način kako ste i Vi poštovani Nik, sada reagirali. Mišljenja sam, da ionako te slike neće stajat još dugo, iako osobno nemam ništa protiv.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Radoznali

Jng sada…i mene je nerviralo dok nisu objasnili ko je insan na avataru.

Nik
Gost
Nik
1 godina prije
Reply to  Radoznali

Admin je gazda bice kako gazda kaze 😉 a valjda se triba naviknuti ja sam rekao svoje misljenje u svakom slucaju postovanje svima….

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  Nik

Poštovani,

Morate razumijeti da osim ozbiljnosti u životu treba malo šale.

Pošto nas etiketiraju svim etiketama, zašto te etikete ne staviti na naš profil? 🙂

Sve što kažu da smo, to smo.

Lijep pozdrav

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije
Reply to  L. R.

Kad se pojedini pale na slike onda redakcija i moze dati svima na biranje navedene likove pa nek si svako odabere onu sliku koju zeli. Da se jos malo bolje istaknu trolovi i idioti koji ima na kile ovdje. Interesantno kako se bolesnici okupljaju ovdje da nas uce kako je logicno los te bi trebalo mainstraim medije pratiti vise nego ovaj portal….mos si mislit kako cemo vas poslusati.

fićo
Gost
fićo
1 godina prije
Reply to  L. R.

To mora da se poštuje.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  L. R.

Stvarno ne znam ko je, izvinjavam se ako sam nekoga uvredio.
Ja sam video samo starog umornog coveka u vojnickoj uniformi.
Vidim da unosite neke novine na portal, zelim vam puno uspeha i jos vise vernih citalaca.
Ne zamerite, nije namerno 😀
Pozdrav !

Bla
Gost
Bla
1 godina prije

Admine! Dajte više popravite kućice za komentare. Neznam kome sam komentirao a tko mi vratio komentar.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Turska nije Izrael i SAD će pustiti Erdogana da krvari na bojištu dok mu ne bude definitivno jasno tko je glavni igrač u regiji. Tek kad savije kičmu da ga Trump može karati po svojoj volji, može očekivati intervenciju Amera, ali tek ako jako popuši,tj ako se turska vojska nađe pred uništenjem… što je sve na dugom štapu.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Alex

Osim ako ne obrne taktiku .. Što da ne , pametnije je …
I nije pametno već računati da su turska i sirija/rusija već u ratu , znaju oni vrlo dobro da bi u tom slučaju bili gubitnici i jedni i drugi a profitirao bi neko treći..
To je mokra fantazija ciopakta..

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

Interes Rusije u Siriji je mislim daleko veći od energetskih tokova i trgovine istim. Nisam sad posve sigura,mislim da je Rusija imala na Mediteranu, odnosno Siriji najmanje jednu (za drugu nisam siguran) luku gdje je mogla obavljati remont, popunu i izmjenu ljudstva i tehnike ruske mediteranske flote i koja im je bila kopneno/zračnim putem dostupna. Mislim da nigdje više na Mediteranu Rusija nema takve luke. Za daljnju projekciju sile u svrhu očuvanja geostrateških interesa Rusije na Mediteranu ukupno stanje, politička i vojna stabilnost Sirije za Rusiju je od iznimne važnosti Kako vise nije tu samo u pitanju Sirija, nego geostrateška pozicija Rusije na cijelom Mediteranu mislim da je mali sultan zagrizao prevelik zalogaj. Po pitanju USA u tom sporu, mislim da im je posve svejedno kakav će biti ishod spora.Deklarativno su naravno za Erdogana, a u konačnici da li na Mediteranu da imaju Rusiju, kao jedinstvenog protivnika u većini sporova ili da si dodaju još jednog, neposlušnog NATO saveznika, malog sultana u ekspanziji ne igra neku veću ulogu u odabiru. Na kraju, po mom viđenju, mali sultan u Siriji nema šanse, za Libiju ne znam hoće li mali sultan biti spreman kasirati i drugi poraz za redom od Rusije. U… Pročitaj više »

fićo
Gost
fićo
1 godina prije

Dosta uravnotežena analiza,ali optimizam neće ni za jotu pomoći da oni tamo dobiju rat.Ne verujem da čitaju naše komentare pa da će im kritični i pesimistični komentari i tekstovi izazvati defetizam.Meni je najbliži realizam kakva god bila situacija.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Putin saziva sednicu veća sugurnosti u momentu kada Sirija preti stranim avionima (što je uvertira u postavljanju zone zabrane leta) – slučajno? Uz ovu slučajnost bih dodao i koronu ali i tursko otkrivanje karata, ne samo po pitanju Sirije već i protiv Rusije. Konfrontacija se diže za nivo više ali je po mom mišljenju opasnije to što ubrzava.
Do sada smo imali veliki broj zatezanja pa popuštanja pritiska na relaciji Zapad – Istok ali će nesumnjivo doći vreme zatezanja bez popuštanja.

Pusti mediteran
Gost
Pusti mediteran
1 godina prije

Mediteran uvjek bio Evropa

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Da na svetu nema atomskog oružja, več bi se vodio četvrti svetski rat.

Max
Member
Max
1 godina prije

naravna stvar igre oko mediterana su počele zbog nafte i plina.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…U Libiji sad već de facto ruski saveznik Kalifa Haftar već godinu dana vodi opsadu Tripolija, …”

Jesmo li sigurni u to? Što se dogodilo na onom sastanku u Rusiji, kad je Haftar otišao?
Da je Idlib prije riješen…bile bi sada ‘odriješene ruke’ u Libiji. Ali vjerojatno nije nogao biti prije… Turski tok?

Slobodanka
Gost
Slobodanka
1 godina prije

Doslo vreme da neko stane na vrat ovim uljezima koji razaraju mir u svetu Nato a sada i Turska i ona pocela da gura nos gde mu nije mesto.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik