Rusija kaže da je u potpunosti isplatila svoje kupone euroobveznica

Euri i rublja
11 komentara

Rusija je u potpunosti isplatila kupone na dvije neisplaćene euroobveznice koje dospijevaju 26. maja, saopštilo je u petak Ministarstvo finansija zemlje. Rane isplate dolaze uoči potencijalne američke blokade otplate ruskog duga.

“Ministarstvo finansija obavještava da je sredstva za isplatu eksternih obvezničkih zajmova Ruske Federacije sa dospijećem 2026. godine u iznosu od 71,25 miliona dolara i 2036. godine u iznosu od 26,5 miliona eura (28 miliona dolara) primio agent za plaćanje za Evroobveznice, Nacionalni depozitar za poravnanje”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Prema podacima ministarstva, na dan 1. aprila 2022. spoljni javni dug Rusije iznosio je 57,143 milijarde dolara, uključujući dug po evroobveznicama (37,26 milijardi dolara). Ukupno, Rusija ima 15 neotplaćenih evroobveznica sa rokom dospeća od 2022. do 2047. godine.

Državni depozitar za poravnanje je primio sredstva, saopćeno je iz ministarstva. Međutim, nejasno je da li će depozitar moći dalje kanalisati sredstva kako bi ona stigla do ruskih kreditora.

Kao odgovor na sankcije uvedene Rusiji u vezi sa njenom vojnom operacijom u Ukrajini, ruski predsjednik Vladimir Putin u martu je dozvolio plaćanje deviznih dugova u rubljama. Međutim, zapadni analitičari su tvrdili da bi to predstavljalo kršenje sporazuma.

Rusija je dobila mogućnost da otplati svoj dug denominiran u dolarima zahvaljujući odricanju koje je dao Washington. Međutim, američka ministarka finansija Janet Yellen ove sedmice je objavila da bi izuzeće, koje ističe 25. maja, moglo biti dopušteno da istekne, iako nije donesena konačna odluka o tom pitanju. Ako odricanje istekne, Rusija će izgubiti mogućnost plaćanja kupona američkim investitorima na svoje dolarske obveznice, što bi predstavljalo neizvršenje obaveza, iako tehničko.

Rusija je bila željna da izbjegne neispunjavanje obaveza, za koje se smatra da ugrožavaju reputaciju. Ruski ministar finansija Anton Siluanov ponovio je ranije ove sedmice da Rusija ima dovoljno novca da servisira svoje euroobveznice i da će plaćati u rubljama ako Washington blokira druge opcije.

Nakon 25. maja, Rusija će i dalje imati skoro 2 milijarde dolara vrijednih vanjskih obveznica koje dospijeva prije kraja godine.

euEuroobavezniceobveznički zajmovirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dtop_Cenzura
1 godina prije

Svakako ide propast USA ,dosta je bilo njihove hegemonija,zatim Izrael.Stiglo i njima na naplatu.Englezi će malo duže opstati ali u siromaštvu

1 godina prije

Opet…
Zapadna informacija…
Fali jedan detalj.
Svaki kredit se može isplatiti ODMAH! Da se ne igramo sa nekim mogučnostima isplačivanja.
Rusija ima para, da može isplatiti SAV dug u cjelini do 2042 u jednom mjesecu.
Bilo bi dobro, da se kaže to.
Drugo je, da Rusija dobija svakoh dana više deviza za svoju Rublju, i dali ima uopšte interes, dug otplatiti ranije…. Jer mi, koji smo prošli Jugu, znamo, da je rata kredita za kuču na kraju spala na vrijednost kutije šibica!!!

Anemični Dezerter
1 godina prije

Blokiram ti plaćanje duga da bih ti na isti i budući povečao kamate.
Hmmmm…
Podsjeća me na ekipu sa Sicilije.

Max
1 godina prije

Pošteni platiše.

nepoželjni
1 godina prije

 “…spoljni javni dug Rusije iznosio je 57,143 milijarde dolara,”

“Prema zadnjim podacima HNB-a, ukupno stanje duga svih podsektora opće države na kraju listopada iznosilo je 344,4 milijarde kuna” (48,5 milijarde dolara) – (tportal.hr/biznis – veljača 2022)

Hr= 4,047 milijuna (2020.) stanovnika
Rusija=144,1 milijun (2020.) stanovnika

Dug po glavi Hrvata = cca. 12000 dolara
Dug po glavi Rusa = cca 400 dolara

I u sve to uračunajte još i kolektivno nacionalno znanje, pamet i tehnološku razvijenost Rusa i Hrvata pa vidite koliko je ruski dug trivijalan.

1 godina prije zadnji put uredio dzabaludin
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI