Rusija koristi Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2
6 komentara

Ruski energetski gigant Gazprom najavio je u četvrtak da će koristiti kopnene kapacitete Sjevernog toka 2, dizajniranog za pumpanje prirodnog gasa u Njemačku, za domaće tržište Rusije.

“Pošto se morski gasovod Sjeverni tok 2 trenutno ne koristi, a uzimajući u obzir potrebe za snabdijevanjem gasom potrošača na sjeverozapadu Rusije, Gazprom je odlučio da iskoristi višak kopnenog kapaciteta za prijenos gasa Sjevernog toka 2 za razvoj opskrbe plinom za regione sjeverozapadne Rusije”, objavila je kompanija na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Gazprom je napomenuo da bi samo polovina kapaciteta gasovoda bila dostupna za Evropu ako bi gasovod bio dozvoljen da radi u budućnosti.

“Ako njemačka strana odluči da pusti u rad Sjeverni tok 2, samo jedan vod plinovoda sa 100 % opterećenjem može biti pušten u rad”, navodi se, dodajući da “puštanje u rad drugog morskog niza Sjevernog toka 2 možda neće početi sve dok 2028.”

Gasovod Sjeverni tok 2 proteže se od ruske obale ispod Baltičkog mora do Njemačke. Njegova izgradnja je završena u septembru 2021. godine, a do decembra je bio spreman za rad. Međutim, njemačke vlasti su zaustavile certifikaciju naftovoda prije sukoba u Ukrajini. Dvoničnim gasovodom trebalo je pumpati 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz Rusije u Njemačku.

gasrusijaSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Oni se uvijek snađu.

Rimtutituki
1 godina prije

Nece nama u Njemackoj uskoro ni trebat,cjepačemo drva

tihobl
1 godina prije

… za razvoj opskrbe plinom za regione sjeverozapadne Rusije

Sta ono bi sjeverozapadna Rusija – Hamburg, Brisel …

Krle
1 godina prije

Ja bih to sve oparao i preselio na drugo mjesto, pa kome treba neka sam pravi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI