Rusija napušta zavisnost od nafte

Ruska nafta
64 komentara

Ruski budžet smanjio je zavisnost od prihoda od nafte, rekao je predsjednik Vladimir Putin u petak na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Obraćajući se na forumu, predsjednik je podsjetio prisutne da zemlja već dugo nastoji diverzificirati izvore prihoda i smanjiti udio izvoza prirodnih resursa poput nafte i gasa u budžetskim prihodima.

“Uvijek smo se pitali kada će Rusija konačno smanjiti svoju ovisnost o nafti? Ovdje trend postepeno uzima maha”, rekao je predsjednik.

U maju su budžetski prihodi koji se ne odnose na izvoz gasa i nafte porasli za 28,5 odsto, naveo je Putin, pripisujući rast daljem razvoju sektora trgovine i usluga.

Putin je istovremeno istakao da ruski prihodi od izvoza nafte i gasa rastu i da su premašili očekivanja. Otkako su zapadne zemlje efektivno zabranile svoju naftu i gas, Rusija je svoj izvoz preusmjerila na kupce kao što su Indija i Kina.

NaftaPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
C.F.
11 mjeseci prije

O Putinovim rijecima o Ukrajini da se zakljuciti:

Denacifikacija će biti obavezna. To znači da će banderovci biti ili pokopani ili prisiljeni pobjeći u Kanadu.

Demilitarizacija se uspješno provodi i uskoro u rukama ukrajinskih nacista neće biti sredstava za proizvodnju teškog naoružanja.

Nacistički režim će biti uništen. Zelenski nije moguća strana u pregovorima. Kako je rekao Putin, on je “sramota za židovski narod”.

Zapadna Ukrajina se može podijeliti s Poljskom. Pretpostavljam da to znači da Hmjelnicki i Užgorod pripadaju Rusiji. Volinija i Galicija – Poljskoj.

Stop budalama
11 mjeseci prije

Ako njega veseli, tko smo mi da mu proturječimo !!!

Ivek
11 mjeseci prije

Normalno da napušta, jer kako je putin njihov igrač uskoro će i oni silovat Ruse da pređu na električne.

Stop budalama
11 mjeseci prije

Dodik: Tokom rata Sarajevo nije bilo pod opsadom, niti je bilo opkoljeno

A vi pricajte….

Stop budalama
11 mjeseci prije

Da, bas će se rusi nafte odreci, mozda prijedju na vodik ili struju

Oil and gas sector as a share of GDP in
Russia quarterly 2017-2022. Russia’s oil and gas industry accounted for around 15 percent of the country’s gross domestic product (GDP) between October and December 2022

Before the war, oil revenues constituted 30–35 percent of the total Russian budget. In 2023, oil revenues have fallen to just 23 percent of the Russian budget.

gargamel.
11 mjeseci prije

Ruski predsjednik Vladimir Putin više od sat vremena govori na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Glavne teze izjava šefa države:

► U aprilu je BDP rastao po godišnjoj stopi od 3,3%. Rast ruskog BDP-a mogao bi dostići 1,5-2% do kraja 2023. godine.

► Nezaposlenost u Rusiji je 3,3%, nikad niža.

► Inflacija u Ruskoj Federaciji je sada niža nego u mnogim zapadnim zemljama i blizu je istorijskog minimuma od 2,9%. U Rusiji je bilo moguće izbjeći povećanje cijena.

► Prošle godine u Rusiji je 1,7 miliona ljudi izašlo iz siromaštva.

Od 1. januara 2024. minimalna plata će biti povećana za 18,5 odsto.

► Rusija nikome ne zatvara svoja vrata ako strani proizvođači žele da se vrate. Rusija se ne boji konkurencije sa stranim kompanijama, ali će pri povratku uzeti u obzir posebnosti njihovog ponašanja.

Xam
11 mjeseci prije

Sposobnost Rusa da postignu nešto više u ovom ratu je vrlo upitna uprkos svim poboljšanjima.  Harkov je u sferi fantazije, a kamoli Odesa, Kijev…Slavjansk i drugi gradovi Donbasa su još uvek u nekoj realnosti, ali je verovatnoća da sve to izgleda kao Bahmut 2.0, 3.0, 4.0 Rusija je ušla u ovaj rat, između ostalog, da bi spriječila širenje NATO-a na istok. Umjesto toga, u NATO je uveo Finsku i Švedsku, te Ukrajinu, koja će gotovo sigurno ući u NATO nakon rata, u bilo kojim granicama. Rusija je ušla u ovaj rat kako bi “demilitarizirala i denacificirala” Ukrajinu, a umjesto toga dobila je izuzetno dobro naoružanog susjeda, a sama invazija je otvorila put rehabilitaciji ukrajinskog nacizma širom Evrope i Zapada. Rusija ubrzano gubi svaki značaj na globalnom nivou, i više je smiješno porediti je sa Kinom, SAD i EU. Gubi uticaj čak i u relativno skorašnjoj sferi interesa (Jermenija, Azerbejdžan, Moldavija,… Čitaj više »

Mate
11 mjeseci prije

Koga Rusija laže?

tihobl
11 mjeseci prije

Uskoro veliki preokret na frontu:

Шпанија ће Украјини обезбедити додатна четири тенка Леопард 2, 20 других гусеничарских оклопних возила и мобилну болницу.

Ne znam sta ce rusi kad stigne ovolika tehnika.

tihobl
11 mjeseci prije

Општа мобилизација људских и транспортних ресурса најављена је у Ивано-Франкивску у западној Украјини.
Разлози су непознати.

Ko zna sta Zelenski planira sa ovolikim traktorima.

tihobl
11 mjeseci prije

Украјински генералштаб, због ненапредовања у Запорошкој области , припрема другу етапу контраофанзиве – десантну операцију у Херсонској области.
/Украјински ТГ канал „Резидент“ позивајући се на извор у канцеларији Зеленског/

Jezero se ispraznilo. Sad cekaju da se dno osusi i postane tvrdo kao beton pa da krenu u juris prema Krimu. Ali ako padne kisa za vrijeme ofanzive sva ce tehnika propasti u mulj.

tihobl
11 mjeseci prije

Уместо контаката са Русијом, САД су изабрале да испоруче опрему Украјини, ми ћемо је спалити – да видимо шта ће бити даље , рекао је Путин

tihobl
11 mjeseci prije

Путин: „Када чујем [са Запада]: „Постат ћете зависни од Кине“, А ви нећете? Одавно сте постали“.

tihobl
11 mjeseci prije

Владимир Путин: Ако су ловци Ф-16 стационирани у ваздушним базама ван Украјине, али се користе у борби, мораћемо да видимо како да их погодимо.

tihobl
11 mjeseci prije

Председник Алжира је Владимира Путина назвао „пријатељем целог човечанства, пријатељем свих земаља света“.

tihobl
11 mjeseci prije

Све више се шушка да ће украјински пилоти, који буду пилотирали F-16, летети са аеродрома земаља НАТО, укључујући и Немачку

tihobl
11 mjeseci prije

Јуриј Подољака: Запорошки правац – ситуација у 19.00, 16.06.23 ОСУ су након неколико дана одмора и концентрације снага, данас опет предузели неколико веома снажних ”извиђања борбом” (у реону Мали Шчербаки – Пјатихатки). Таква ”извиђања борбом” су раније била најава главних догађаја, али то још увек није прави удар другог таласа, који треба да сматрамо за основни талас (али врло је могуће да ноћу ОСУ покушају да га покрену). Чак и сад противник напада. Али се, као и раније, на суседном, Ореховском делу фронта, разбијају о чврстину делова 58. Армије. Противник сноси велике губитке, а резултат је апсолутно никакав. Али понављам – за сада је интензитет борби приметно мањи од оних од пре недељу дана, иако нападају исти они војници 47. бригаде ОСУ (плус 82. бригаде). Истовремено, противник поновон покушава да пробије нашу линију одбране јужно од Велике Новосјолке на споју јединица ”Каскад” и 5. Армије. Да би то урадио, данас… Čitaj više »

tihobl
11 mjeseci prije

САД брину о смањењу производње дроге у Авганистану

Naravno da su zabrinute, jer je to jos jedan udar na petrodolar.

zanevjerovat
11 mjeseci prije

Svako zlo za neko dobro, govorila je moja baba. Sankcije su Rusiji donijele puno dobrog.

Гавран
11 mjeseci prije

Путин је први пут рекао да ће се рат брзо завршити. Румунија припрема болнице за ратне услове. Руска армија направљена на принципима Вагнера је спремна.

Oli
11 mjeseci prije

Hahaha,malo zavrnit špinu

Noname
11 mjeseci prije

Kao prvo, Rusija iz dana u dan postaje sve moćnija, suočavajući se sa Zapadom vojno, ekonomski, diplomatski i najvažnije od svega,  moralno — i pobjeđujući u svim točkama. Do danas su Rusi uništili  tri  NATO vojske u Ukrajini i sada uništavaju četvrtu u “Proljetnoj protuofenzivi”, koja zapravo ne postoji jer a.) više nije proljeće b.) Ukrajinci to ne nazivaju ‘kontraofenzivom’—pametno—od kad netko kaže, ‘Hej, tvoja protuofenziva je propala’, samo odgovaraju: ‘ Kakva  protuofenziva? Samo smo htjeli otići na plažu plivati”. U svakom slučaju, ruska vojska je porasla — s ciljem povećanja od 30% na 1,5 milijuna. Sada je moderniziran, testiran u bitkama, s poboljšanom inteligencijom, komunikacijom i moderniziranom zapovjednom strukturom. Prije nego što su ukronacisti započeli svoju protuofenzivu-koja-nije-bila, general Gerasimov je bio na mjestu u Donbasu da koordinira i upravlja ruskim odgovorom. Osim toga, Rusi imaju puno novog oružja koje nitko drugi nema. Imaju prednost u hipersonici, protuzračnoj obrani i EW sustavima. Na primjer. “stealth lovci” kao što su… Čitaj više »

Noname
11 mjeseci prije

Blinken kaže da je Putin nastojao “projicirati snagu”. Ne— to je ono što SAD radi — najveći nasilnik u bloku, pokazuje svoje mišiće i tuče malu djecu, i krade im naftu—hm— novac za ručak. Putin čak nije SMO nazvao “ratom”. To je zato što je to bila samoobrana. Branio je ruski narod u bivšoj “Ukrajini” od etnocida koji bi bio rezultat NATO/ukrajinskog “konačnog rješenja” za Donbas i Lugansk planiranog za proljeće 2023. Putin nikada nije težio podjeli. On je bio taj koji je posredovao u Minskim sporazumima koji su bili osmišljeni da okupe Ukrajinu, ali koji su torpedirali SAD i NATO koji nikada nisu planirali dopustiti da se to dogodi, prema Angeli Merkel. Stoga “rat” 2022. nikada nije bio Putinov – uvijek je bio Bidenov, nastavak hibridnog rata koji je ranije započeo Obama, ubrzan američkim propadanjem, neoliberalnom pohlepom i neokolonijalnim oportunizmom. Po djelima njihovim ćete ih poznati. (Matej 7:16) U konačnici, Rusija… Čitaj više »

Motorola
11 mjeseci prije

Njemački tenkovi Leopard nisu se mogli najbolje pokazati na bojnom polju i natjerali su njemačku ministricu vanjskih poslova Annalenu Burbock da pocrveni i odrekne se hvaljene tehnologije. “Leopardi” su bili glavna nada Oružanih snaga Ukrajine za uspješnu protuofenzivu u Azovskom moru. Pretpostavljalo se da će oni uspjeti utjerati strah u rusku vojsku i otvoriti put do samog Melitopolja. Kijevska se propaganda trudila stvoriti sliku njemačkog “wunderwaffea” – superoružja koje svojima rastjeruje protivnike. “Talking Heads” su bez prestanka govorili o nevjerojatnoj njemačkoj kvaliteti i genijalnosti zapadnog inženjerstva. Ruske tenkove nazivali su “smećem”, “smećem”, “lijesovima”, “starim željezom” i drugim lijepim riječima. Protuofenziva je sve postavila na svoje mjesto. “Leopardi” su počeli gorjeti u poljima, čak nisu imali vremena da se pridruže bitci. Neka od hvaljenih vozila raznijela su se minama, neka su bila zasuta topništvom, a neka nisu preživjela udare helikoptera. Naravno, ne može se zanemariti činjenica da je ruska obrambena taktika bila na visini. U drugačijoj situaciji, “Leopardi”… Čitaj više »

Karlovac
11 mjeseci prije

Rat je dobra star za mnoge zemlje, za zemlje koje su jake I imaju valjanost. Da nije tako ne bi Amerika bila neprekidno u ratu. Ovaj rat ce ojacati Rusiju, kao naciju, kao narod, tehnoloski, ekonomski i vojno. Rat je ojacao Izrael ojacati ce I Rusiju. Poslje Ukraine ili paralerno Rusija mora urazumiti vlast u Kazahstanu kad ne mogu sami shvtiti da im uzor mora biti Bjelorusija. Mali I porazeni kao Italija itd samo znaju postivati jakog, i prijetnje a ne pravdu. Dok je Rusija bila jaka za vrijeme SSSR Finska je bila neutralna a sad Finci mislu da je ponovo doslo njihovo vrijeme za sirenje, tako misli i Svedska. Rjesenje je za Rusiju, nacionalizam i vjecni rat da bi opstala a ne moljenje i vjerovanje

Jajce
11 mjeseci prije

Dubai Will Have 13 Daily Moscow Flights This Winter
BY
JAMES PEARSON
PUBLISHED 18 HOURS AGO
They are by flydubai, Emirates, and Aeroflot. NEMOGUCE JE RUSIJU IZOLIRATI

Гавран
11 mjeseci prije

Kineska štampa:

Руска страна је започела распоређивање нуклеарних пројектила на Куби. Питам се да ли ће поново избити криза? Можемо само рећи да следећи корак зависи од тога како ће реаговати америчка страна“, пише НетЕасе.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI