Rusija ne traži ukidanje sankcija

Sergej Lavrov
19 komentara

Moskva ne traži ukidanje sankcija, ali poziva zapadne države da riješe probleme koje su stvorili na globalnom tržištu hrane, izjavio je u nedjelju ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Ne tražimo ukidanje sankcija – to su problemi koji zaslužuju da se posebno pozabave. Jednostavno ćemo sada razvijati našu ekonomiju računajući na pouzdane partnere, a ne na one koji su još jednom dokazali svoju potpunu nesposobnost…

Što se hrane tiče, naše zapadne kolege… treba da uklone prepreke koje su sami stvorili”, rekao je diplomata nakon razgovora sa egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem u Egiptu.

On je napomenuo da Moskva ne bi pristala na dogovor od petka o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica da nije riješeno pitanje oslobađanja ruskog izvoza. Moskva sada računa na to da će UN održati svoje obećanje i pomoći u uklanjanju ograničenja koja sprečavaju isporuke ruskog žita.

Ta nelegitimna ograničenja koja su nametnuta… spriječila su operacije sa ruskim žitom, uključujući osiguranje, uključujući i prijem naših brodova u strane luke i ulazak stranih brodova u ruske luke“, rekao je Sergej Lavrov.

“Nakon potpisivanja sporazuma u Istanbulu na inicijativu generalnog sekretara UN-a, dobrovoljno se prijavio da traži ukidanje ovih nelegitimnih ograničenja. Računajmo na njega da će uspjeti”, dodao je ministar vanjskih poslova.

Lavrov je nedavno optužio Zapad da namjerno „ćuti“ o uticaju sankcija vezanih za Ukrajinu na ruski izvoz.

Na konferenciji za novinare prošlog mjeseca rekao je: „Postoji problem sa izvozom ruskog žita. Iako Zapad sve glasno podsjeća da žito ne podliježe sankcijama, iz nekog razloga stidljivo šute o tome da su brodovi koji prevoze rusko žito podložni sankcijama. Ne prihvataju se u evropskim lukama, nisu osigurani, a, generalno, sva logistička i finansijska pitanja, koja su vezana za snabdijevanje žitom na svjetska tržišta, su pod sankcijama naših zapadnih kolega. ”

Predstavnici Ukrajine, Rusije, UN-a i Turske potpisali su u petak sporazum o deblokadi izvoza žitarica, hrane i đubriva iz ukrajinskih luka. Osim sporazuma, Rusija i UN potpisale su memorandum koji podrazumijeva uključivanje UN-a u ukidanje ograničenja na izvoz ruskog žita i đubriva na svjetska tržišta.

LavrovrusijaSankcijezapadžito
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Probuđeni
1 godina prije

Lijepo je vidjeti da postoji barem jedan politicar koji se bori za mir I blagostanje na svijetu. Kako srece da svi zive kao gradjani rusije izvan moskve I petrograda

Keki
1 godina prije

Rusi, svaka vsm čast. Kralježnica od čelika.

Probuđeni
1 godina prije

RUSKE snage opet su raketama napale ukrajinsku južnu luku Odesu u ranim jutarnjim satima, javljaju lokalni dužnosnici.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta slobodno ih mogu zavodit jos 1000 ili sve ukinut ova secunda, Russiju ” kolektivni zapad ” vise NE INTERESIRA – BEZPOTREBAN JOJ JE !!! Naprosto , neshvatljivo je , koliko netko mora bit bedast da ksda mu se 100 puta priopci – odeebi od mene !!! Ta spodoba to nemre ukapirat !? Zar zaista mora doc do razaranja i masovna pomora da bi na ” kolektivnom zapadu ” shvatili da ih Russia NE ZELI –; NITI U JEDNOM VIDU —- N I K A K O V O M !!! Ako tako zele – molim ! DOBIT CE TO !!!!! SOON IN THE THEATHRE NEAR YOU !!!

tihobl
1 godina prije

Sta kaze njemacki dopremijer: Otvaranje ST2 znacilo bi da priznajemo da je Putin pobjedio. Mi ne mozemo dozvoliti otvaranje ST2.

Narod nek crkne, industrija neka stane, ali ne mogu priznati da su pogrijesili, a da je Putin bio u pravu.

Mladen
1 godina prije

Vidi ovog ,Križanac konja i stare magarice ,čim zine laže .

Perun
1 godina prije

Nemoj te mi zamjeriti ,ali ja osobno Sergeja Lavrova smatarm briljantnim diplomatom …
P.S…U ex Yugoslaviji trag u diplomaciji ostavio je Konstantin Popovic KoČa….postavio je i neka pravila u protokolima a Lavrov izgleda ide tim tragom …Sergej Lavrov nema straha a izaziva strahopoštovanje ….fenomen par-exelanse…neponovljiv…

Max
1 godina prije

Mudro i ozbiljno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI