Rusija očekuje konačnu odluku Turske o drugoj isporuci raketnih sistema S-400

Rusija isporučuje S-400 Turskoj
1 komentar

Rusija je počela isporuku prve serije S-400 u Tursku u julu 2019. Washington, nezadovoljan sporazumom Moskva-Ankara, zatražio je da Turska otkaže sve kupovine S-400, prijeteći da će odložiti ili otkazati isporuke pete generacije aviona F-35 toj zemlji. Međutim, turski kabinet je odbio da raskine sporazum.

Moskva čeka konačnu odluku Ankare o isporuci druge serije ruskog sistema protivvazdušne odbrane S-400, izjavio je u srijedu šef ruske Savezne službe vojno-tehničke saradnje, Dmitriy Shugayev.

“Uzimajući u obzir ograničenja koja se odnose na globalnu pandemiju, rekao bih da je besmisleno prognozirati vremenski okvir potpisivanja ovog ugovora. Međutim, dijalog o isporuci druge serije S-400 je u prilično naprednoj fazi, i čekamo konačnu odluku turske strane”, rekao je u intervjuu turskoj televiziji Ecoturk TV.

Zvaničnik je takođe napomenuo da je Turska naručila rusku vojnu opremu u vrijednosti od milijardu dolara.

Ankara se sukobljava sa NATO saveznikom SAD, jer je sklopila sporazum o kupovini sistema protivvazdušne odbrane S-400 ruske proizvodnje. SAD su pokušale izvršiti pritisak na svog saveznika i primorati Tursku da otkaže sporazum; međutim, Ankara je odbila učiniti ustupke i primila je prve isporuke iz Rusije 2019. godine.

Prema riječima portparola turskog predsjednika Ibrahima Kalina, vlada je “u principu” posvećena svojim planovima za aktiviranje sistema, uprkos zastoju uzrokovanom zdravstvenom krizom COVID-19.

rusijaS-400Sporazum Moska-Ankaraturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Mislim da će se posao završiti iako se s Turcima nikad ne zna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI