fbpx

Rusija otvara NAJVEĆI SVJETSKI rudnik zlata u Sibiru

Zlato poluga

Najveći ruski rudnik zlata Polijus radi na osiguranju 100-postotnog vlasništva nad nalazištem zlata Suhoj Log u Sibiru, čije procenjene rezerve iznose više od 540 miliona tona rude, koje sadrže 40 miliona trojskih unci zlata.

Prema toj firmi, nerazvijeno sibirsko nalazište je najveće na svetu. „Od 31. maja 2020. rezerve rude se u početku procenjuju na 540 miliona tona sa prosečnom ocenom zlata od 2,3 grama po toni. To je ekvivalentno 40 miliona unci“, rekao je izvršni direktor kompanije Polius Pavel Gračev. „Ovo potvrđuje status Suhoj Loga kao najvećeg novog i aktivnog rudnika zlata na svetu.“

Gračev je objasnio da novo nalazište, zahvaljujući pripadajućim rezervama, osigurava Polijusovu poziciju druge najveće svetske kompanije za vađenje zlata. Prošlog meseca, Polijus se složio da plati 128,2 miliona dolara za kupovinu preostalih 22 odsto udela u gigantskom depozitu.

Polijus je najveći proizvođač zlata u Rusiji sa imovinom na teritoriji Krasnojarska, Irkutskoj i u Magadanskoj oblasti i u Republici Saha (Jakutija). U 2019. godini kompanija je proizvela 2,8 miliona unci zlata, a isto toliko planira da proizvede i 2020. godine.

4.3 15
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Istražuj
Member
Istražuj
30 dana prije

“…Najveći ruski rudnik zlata Polijus
radi na osiguranju 100-postotnog vlasništva nad nalazištem zlata Suhoj Log u Sibiru…”

Ja stvarno ne razumijem – kakav je ovo uvodni tekst?
Cijeg 100 postotnog vlasnistva?

Brzim pregledom – lako se da zakljuciti da je kompanija Polius u vlasnistvu mladjanog Said Kerimova (rodjen 1995) sa 78.19%:
https://en.wikipedia.org/wiki/Polyus_(company)
https://en.wikipedia.org/wiki/Said_Kerimov

Medjutim, TATA – Sulaiman Kerimov – koji je inace politicar i takodjer “filantrop” – jeste bio prvi pravi vlasnik ovog velikog rudnika zlata!
https://en.wikipedia.org/wiki/Suleyman_Kerimov

Kakav je onda uvodni clanak bez ovih informacija?
Dakle, izgleda da tata “politicar, filantrop …(i “dobar komunist”) – izgleda da namjerava preuzeti rudnik u 100% vlasnistvo!
Evo… da li ste to mislili sa uvodnim tekstom?

Ndon
Gost
Ndon
30 dana prije

Ruski islamisti imaju siguran izvor financiranja.

tvingo
Gost
tvingo
30 dana prije

Ajde sankcioniši ti sad ovo !!

greta
Gost
greta
30 dana prije

540.000.000 X 2,3 = 1.242.000.000 grama zlata iliti debelo preko milijun kg zlata (točnije 1.242.000 kg zlata.)
Malo morgen, ovo su obični ruski šupljaci …

ad astra
Gost
ad astra
30 dana prije

greta, sve jemoguće. To su procjene. Ali interesantniji je podatak da je vrijednost tog zlata oko 75 milijardi dolara. Uzeo sam da je gram 60 dolara. To je veliki novac. Istini za volju moraš ukalkulirati i troškove kopanja i rafiniranja tako da neto dobit bude nešto manja. Ipak je to još uvijek velika vrijednost.

ad astra
Gost
ad astra
30 dana prije

Još da dodam. Upravo provjerih. Francuska je imala 2017. Godine gotovo 70 milijardi dolara zarade od turizma. A koliko je ljudi radilo u turističko sektoru da bi ostvarili ovu zaradu. I još to nije neto zarada.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
30 dana prije

Nejasno je tku tu što ima i tko od koga kupuje.
Još je mahnitije prodavati dio vlasništva rudnika zlata za 128 miljuna dolara koje FED proizvede iz ničega u djeliću sekunde.
One alkemičare koji su htjeli iz ničega proizvesti zlato povijest je sahranila i najviše su im se smijali oni znanstvenici koji sad podržavaju proizvodnju dolara iz ničega i ufurani su kako je ekonomija znanost.

Austrijanac101
Gost
Austrijanac101
30 dana prije

Tako je! Ako se uračuna i potencijalna nacionalizaciju dođemo do računice sa krajnje neizvjesnim prihodima. Al jedna je stvar sigurna, a ta je da zlato uvjek sija samo u mraku se to bolje vidi. Niti ikad treba smetnuti s uma Zlatno pravilo: Tko ima zlato, stvara pravila!

pantagana
Gost
pantagana
30 dana prije

Rusija otvara NAJVEĆI SVJETSKI rudnik zlata u Sibiru
Valjda bi trebalo biti…..Rusija u Sibiru otvara NAJVEĆI SVJETSKI rudnik zlata.

Radi li se o nepismenosti ili ste i vi to poceli sastavljat recenice po anglosaksonskom.

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
30 dana prije

Isprika adminu ali moram pitati. U zadnje vrijeme loši prijevodi i nepovezani tekstovi. Da niste možda zaposlili nekoga tko je radio za Index?

#3#
Gost
#3#
30 dana prije

Uhljeb opet zaje.ao 🙂

fdjvnerivuerutgeurtb
Gost
fdjvnerivuerutgeurtb
30 dana prije

Ko da je svemirska valuta u vlasništvu zemljana, moš si misliti.

Kile
Gost
Kile
30 dana prije

Kod bogova je, ne brini nije kod nas 😉

Austrijanac101
Gost
Austrijanac101
30 dana prije

Kažu u industriji da ga je Bog napravio al ga je đavo rasporedio. Zlato je uistinu novac bogova.

Damko
Gost
Damko
29 dana prije

Šta če im ?

Janko
Gost
Janko
29 dana prije

Upravo to prirodno bogastvo Rusije je najveći trn u oku Amerike i Zapada i pokušaja kroz političku destabilizaciju Rusije da se dođe do dijela ruskih prirodnih resursa,Radi toga Rusija mora ogromna sredstva ulagati u naoružanje umjesto u podizanje drustvenog i ličnog standarda građana.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik