Rusija poručuje Britaniji šta će se desiti ako sankcioniše oligarhe

Velika Britanija London
37 komentara

Preteći potez bi u velikoj mjeri narušio imidž Britanije kao sigurnog finansijskog utočišta, upozorava visoki ruski zvaničnik.

Svaki pokušaj da se oduzme imovina ruskih pojedinaca za koje London vjeruje da su „oligarsi“ prvenstveno bi naškodio samoj Britaniji, rekao je u nedjelju šef ruskog senatskog komiteta za zaštitu nacionalnog suvereniteta Andrej Klimov.

Taj potez bi vjerovatno u velikoj mjeri narušio imidž UK kao sigurnog mjesta za investicije, što bi dovelo do toga da ne samo Rusi, već i drugi bogati strani državljani, prenesu svoju imovinu na drugo mjesto.

„Tehnički, primjena takvih „sankcija“ je moguća, ali će njihova zakonitost biti pod velikim pitanjem i prouzrokovat će odliv kapitala iz Britanije, na primjer, u Hong Kong ili Cirih“, naveo je Klimov.

Istovremeno, zvaničnik je primijetio da je Kremlj u više navrata upozoravao bogate Ruse na rizike koje nosi zadržavanje imovine na Zapadu u uslovima sve lošijih odnosa.

„Predsjednik Rusije je prije nekoliko godina upozorio elitu na rizike držanja sredstava u inostranstvu“, nastavio je Klimov. „Nije tajna da su mnogi od njih uložili u „Londongrad“. Oni su naivno vjerovali anglosaksonskoj gospodi“, primjetio je Klimov.

Ranije u nedjelju, ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Truss iznijela je ideju da se proširi obim britanskih sankcija protiv Rusije.

„Trenutno su ekonomske sankcije prilično usko povučene, tako da bismo mogli da ciljamo samo kompanije koje su direktno uključene u destabilizaciju Ukrajine“, rekla je Truss u intervjuu za Sky News.

„Ono što želimo da uradimo je da ih proširimo, kako bi bilo koja kompanija od interesa za Kremlj i režim u Rusiji bila na meti, tako da neće imati gdje da se sakriju Putinovi oligarsi, ruske kompanije uključene u podržavanje Ruske države“.

Na pitanje da li bi potencijalne promjene mogle da omoguće britanskim vlastima da zaplijene imovinu od ruskih državljana, Truss je rekla da „ništa nije isključeno“.

Razgovor o sankcijama dolazi usred rastućih tenzija između Rusije i Zapada, usredsređenih oko Ukrajine. Tokom proteklih nekoliko mjeseci, zapadni mediji i najviši zvaničnici su više puta upozoravali na navodno skoru „invaziju“ Moskve na Ukrajinu.

Moskva stalno poriče da ima namjeru da napadne Ukrajinu. Nikada se nisu pojavili čvrsti dokazi o takvim planovima, ali kretanje ruskih trupa unutar teritorije zemlje prikazano je kao pripreme za navodni napad.

rusijaSankcijeVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Jedan od vrlo upečatljivih članaka tamo, odakle je ovo prepisano je, počet če se podturavati vrlo osmišljene informacije, preko kojih bi se naštetilo Rusko – Srpskim odnosima. Svakako prvo tako, da se ocrni Rusiju, prikazuje kako joj mogu nauditi….
A izdaleka nešto tako nije moguče. Jer pravni okviri, sigurnost ulaganja u Britansku gospodarstvo, ŠTO JE OVDJE NAMERNO IZPUŠTENO, doči če pod upitnik.
Nisu samo Rusi u toj državi…

abc
2 godine prije

Englezi su stolječima pljačkali ceo svet, tako da ništa novo.

abc
2 godine prije

A ako su ruski milijarderi pametni, nek što pre prenesu svoje bogastvo nazad u Rusiju i ulažu u razvoj rukse privrede. Uslovi za profit su danas u Rusiji mnogo bolji nego na zapadu. Od kad je zapad prestao izvoziti u Rusiju, ona je pokrenula vlastitu proizvodnju na svim nivojima gospodarstva i stvara lepe rezultate.

nepoželjni
2 godine prije

Znači, “visoki ruski zvaničnik” brine o sigurnosti imovine odnarođenih bogataša koji svoju ukradenu imovinu čuvaju u stranoj zemlji ili je investira u stranoj zemlji za svoju korist (!?) …čudno. Po meni, državni dužnosnik bi trebao prvenstveno razmišljati o tome kako te bogataše sankcionirati i zabraniti iznošenje novčane i slične imovine iz zemlje. Sva vrijednost stečena u vlastitoj zemlji trebala bi biti utrošena u investicije koje su na korist društvu, jer u suprotnom to znači – krađu (krađu vrijednosti resursa i (ili) vrijednosti ljudskog rada izraženu u valuti) Svaki “oligarh” koji iskorištava rusko prirodno bogatstvo i rad ruskog roblja pa onda svoje bogatstvo trpa po sefovima stranih banaka bi trebao biti uhapšen i sva imovina nacionalizirana da bi se stavila u funkciju dobrobiti cijele zemlje. Ista stvar vrijedi i za sve naše bogataše koji su pokrali Hrvatsku i iznijeli pokradeno diljem svijeta u tzv. financijske oaze. Takvi ljudi su izdajnički šljam… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
Mrčikola
2 godine prije

Sve se nekako čini da bi ovdje prikladno sjela ona da ne laje pas radi sela.

Onogošt
2 godine prije

Ruski oligarsi iz Londona su listom Hazari. Svoje besramno bogatstvo duguju pijanom Jeljcinu koji je dopustio pljačkašku privatizaciju i ekonomski slom Rusa. Putin je pozvao te bandite da se vrate i investiraju u otadžbinu. Ali oni Rusiju nikad nijesu smatrali svojom zemljom. Ne sumnjam da će naći zajednički jezik sa sabraćom iz londonskog Sitija.

ling
2 godine prije

Ja razumim situaciju ovako , Englezi CE uvesti sankcije na one ruske bogatase Koji rade za Rusiju i Koji nemaju Kapital vanka osim onog Koji je potreban kao radni Kapital a ne na one Ruske Koji zu se s novcem odavno prebacili U Englesku

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Nisu ruski oligarsi kao ovi naši.
Rusi se vole pokazivati, hvaliti…
Naši su više onako nesebični…
Svoju imovinu nikad ne stavljaju na svoje ime.

Max
2 godine prije

Briti bi ostali bez milijardi.

zelen
2 godine prije

Natovci dugo vremena radu na tome da izvucu ruske kapitaliste na zapad isto tako i sportase, znastvenike, umjetnike…tako da se svi ruski bogatasi nece tretirati podjednako. Oni koji gradu Rusiju i koji zivu u Rusiji ce biti pogodjeni a oni na zapadu su isprali novac i dobili engleske potovnice i njih nece nitko dirati a to sto prica ovaj iz ruske vlade u ovom clanku, on blebeta.

roko
2 godine prije

Amerika je prije par godina javno porucila svima da ce svatko biti kaznjen ako glasa u vjecu sigurnosti protiv Amerike.
Danas je Amerika za svoju rezoluciju dobila 10 glasova
tri glasa su bila suzdrzana
Rusija i Kina su stavili veto.

Mnogi koji nasjedaju americkom imperijalizmu bi voljeli ukinuti UN, volila bi i Amerika ukinuti ali ne Kina i Rusija.

ledeno doba
2 godine prije

what a fuck
još jedna epizoda neprekidne trakavice, svakodnevnih igara geopolitike

koji ruski oligarsi u Britaniji?
pa to su skoro sve hazari, kao Abramovič, Berezovski, Lebedev i drugi.. oni sebe ionako ne smatraju Rusima

oni su burazeri Sorosa, Rotšilda, Rokefelera, Cukerberga, Bezosa.. Omidiyara..itd

Sardelino
2 godine prije

Utekli su iz Rusije sa novcima zarađenim na opljačkanim ruskim resursima i to iz straha da ih Putin ne sankcionira i uletjeli među engleske sjecikese koji su odavno bacili oko na njihovu opljačkanu imovinu.
Ni tim oligarsima nije lako.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

”Militarizam Vladimira Putina mogao bi odvratiti vanzemaljce od posjeta Zemlji.”
Nick Pope, bivši NLO istraživač u britanskom Ministarstvu obrane

Ako pustite budalu da priča dovoljno dugo, ima li šanse da ipak kaže nešto pametno…

gargamel
2 godine prije

Mislim da bi Rusiji najbolje bilo, da na Krimu napravi neku oazu za novac svjetskih bumbara, lova ti više nije sigurna ni u Luksemburgu, Švici, da ne nabrajam.

2 godine prije

1. Kako mogu, jednu tako veliku državu kao što je Rusija, zaboliti sankcije nekolicini parazita?

2. Kako su ti paraziti dobili u svoje vlasništvo sva ta prirodna bogatstva i uhodane industrije?

3. U čemu se mjeri to bogatstvo? U kojoj valuti?

4. Zašto je toliko bogatstvo van države u kojoj se stvara i zašto jedna tako jaka država ne traži povrat tog bogatstva nazad u zemlju?

5. Ko je vlasnik Centralne banke i zašto dozvoljava taj odliv kapitala?

I eto, odgovor na ovih 5 pitanja može, one koji napadaju nas nekoliko koji smo se odrekli geopolitike, navesti na razloge zašto smo to uradili.

A ima još toliko drugih razloga o kojima neću na ovoj temi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI