Rusija: “Prestanite gajiti iluzije. Unipolarnog svijeta neće biti!”

Rusija kina
20 komentara

Ruski general Vladimir Šamanov, trenutno zastupnik i predsjednik Odbora za obranu Državne Dume je održao govor u kojem upozorava Washington da su Rusija i Kina spremne dati zajednički odgovor na bilo kakav oblik američke agresije i pokušaj ponovne uspostave unipolarnog svijeta.

“Prestanite gajiti iluzije. Unipolarnog svijeta neće biti”, suština je govora predsjednika Odbora za obranu Državne Dume, generala Vladimira Šamanova kojeg je održao na sastanku s vojnim atašeima stranih zemalja danas u Moskvi.

General je na sastanku u Državnoj Dumi govorio prilično oštrim tonom. Komentirajući međunarodnu situaciju on je rekao da “ako se ona promijeni, onda će to biti na gore”.

“Prelazak na pravedniji multipolarni svijet je pun žestokog kolektivnog otpora Zapada, koji pokušava zadržati dominaciju u svjetskim poslovima po svaku cijenu”, smatra Šamanov.

Prema njegovim riječima, svijet je podijeljen na one koji ne žele da siđu s geopolitičkog prijestolja na kojeg su se navikli, na vazale koji su vrlo zadovoljni gospodarima njihovih života i na one koji razumiju da je danas prijelaz na novi svjetski poredak objektivna nužnost.

“Rusija je u epicentru ovih procesa, iako partneri njene aktivnosti zaštite nacionalnih interesa vide kao glavni destabilizirajući faktor ne samo u Europi, nego i drugim regijama svijeta. Šamar kojeg su nam nanijeli uoči Olimpijade 2018. u Južnoj Koreji  još jedan je primjer te hajke, rekao je general Šamanov i dodao “kako se na Rusiju udara, ali je ona sve jača”.

Podsjetio i na riječi kineskog vojnog atašea u Rusiji, koji je ranije u Vijeću Federacije u Moskvi rekao: “Ako Amerikanci u svojoj novoj vojnoj doktrini otvoreno nazivaju Rusiju i Kinu američkim rivalima i namjeravaju se tome suprotstaviti, što nas sprečava da nađemo zajednički odgovor na izazove Washingtona i njegovih saveznika?!”.

General Vladimir Šamanov je rekao da su te izjave zainteresirale Moskvu.

Ruski je general također dodao kako treba razmotriti i izjavu savjetnika iranskog vođe ajatolaha Alija Hamneija o mogućem stvaranju regionalne koalicije Irana, Rusije, Sirije, Iraka i Pakistana.

NATO u Poljskoj
FOTO: NATO u Poljskoj

Tema vojnih vježbi NATO pakta na granicama Rusije u kontekstu vanjskih prijetnji postaje ključna. Šamanov je podsjetio da su u baltičke zemlje i Poljsku prebačena četiri bataljuna taktičke grupe multinacionalnih snaga, kao i oklopna brigada i zrakoplovno-desantna brigada američke vojske. Uspostavljeno je sjedište multinacionalnih divizija NATO pakta u Rumunjskoj i Poljskoj. U Norveškoj je raspoređen bataljun američkih marinaca i stvorena je infrastruktura za raspoređivanje cijele jedne brigade.

U istočnoj Europi se povećavaju kapaciteti infrastrukture, luka i zračnih baza, povećavaju se i mjesta za pohranu američkog taktičkog nuklearnog oružja u Europi, a intenzitet NATO vježbi je udvostručen, uključujući i vojne vježbe na granicama Rusije.

NATO je 2014. godine imao 282 vojne vježbe, a 2017. čak 548. Godišnje se održava više od trideset vojnih vježbi čiji su scenariji oružani sukob s Rusijom.

Broj snaga za brzo djelovanje NATO pakta je porastao s deset na četrdeset tisuća ljudi.

Nova američka obrambena strategija i nuklearna doktrina, prema riječima Šamanova, imaju ofenzivni, ako ne i agresivni karakter.

General je rekao kako se to procjenjuje kao direktan poziv Rusiji i drugim geopolitičkim oponentima Sjedinjenih Država na novu utrku u naoružanju.

“Ali Moskva neće nasjesti na američku provokaciju. Ako nas prinude na rat, mi ćemo to činiti onako kako nas je učio klasik ruskog vojnog umijeća, vojskovođa Aleksandar Suvorov , ne brojnošću, već umijećem”, istakao je general Šamanov.

Ipak, samo protekle godine je ruska vojska dobila više od 11 tisuća novih modela oružja i tehnike, više od sedamsto moderniziranih modela, uključujući oko osamsto tenkova i oklopnih borbenih vozila, više od dvadeset brodova.

“Čak i naši rivali priznaju značajno povećane vojne sposobnosti Rusije. Ali ove sposobnosti su obrambene i ne bih preporučio nijednoj usijanoj glavi na Zapadu da provjerava njihovu snagu”, zaključio je predsjednik Odbora za obranu Državne Dume Rusije, general Vladimir Šamanov.

Izvor: Sputnik

Državna DumaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ogi
6 godine prije

“Izuzetna” nacija se ne moze pomiriti sa multipolarnim svijetom. Oni su navikli da neposlusnim drzavama uvode svoju “demokratiju” osiromasenim uranijumom. Za njih ne vrijedi ni savjet bezbjednosti ni UN, ni bilo kakvi sudovi. Mozete vi vjezbati svaki dan ali Rusija je sve jaca bez obzira i na vase sankcije. Udarite na nju kao na Libiju, Irak, Afganistan, Srbiju i mnoge druge drzave ako imate hrabrosti. Udarite na ravnopravnog protivnika koji moze projektilima dohvatiti svaki metar Amerike. Da ne govorim o udruzivanju sa Kinom. Zivio multipolarni svijet.

davor
6 godine prije

ONA HR. ZASTAVA NA SLICI ME NIJE BAŠ ODUŠEVILA

Deng peng lee
6 godine prije

Globalizam je fasizam. Zivio bipolarni svijet bez hegemonije jedne nacije. Nista cudno

Alen
6 godine prije

Valjda je rusima.jasno da merici nema.nazad…

nonwo
6 godine prije

“što nas sprečava da nađemo zajednički odgovor na izazove Washingtona i njegovih saveznika?!”.

Kao i stoljećima do sad – 1 % PSIHOPATA koji ne žele “sići s geopolitičkog prijestolja na kojeg su se navikli,plus vazali “koji su vrlo zadovoljni gospodarima njihovih života”.
I za to ići ginuti ???Žrtvovati svoju djecu i budućnost njihove djece da bi najveći ljudski šljam iz pokolja ponovo izašao neokrnjen i još bogatiji…I da upletu nas,.. kojima ratne rane još nisu ni zacijelile.
I to na čijoj strani i ZA KOGA??Nadam se da će “naši” vazali dobro razmisliti što rade…Ljudi nisu više naivni i glupi kao 90-tih…Nakon 27 godina shvatili su-najbolje prolaze dezerteri i ratni profiteri…Svi ostali su nažalost gubitnici (ako ne u ratu,onda u miru..)

cool
6 godine prije

Precizno upozorenje, na žalost opet će morati ponoviti.

čitatelj portala
6 godine prije

Unipolarni svijet je mrtav. Prošla baba s kolačima.

Bagatin
6 godine prije

U danasnjem dobu, pokojna drzava bi sigurno bila na strani Rusije, ovako je Hrvatska najdublje u americkom supku, Srbija se probija

Ive
6 godine prije

Nakon ovog clanka postavlja se pitanje zasto su HR politicari toliko glupi da podrzavaju ovakav Zapad i NATO. Zasto se miroljubivi svje ne probudi i osvijesti uspavani dio od 200 miliona amerikanaca da se pobune protiv ovakovog rezima i ovakve politike?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI