Rusija priopćila “cijenu” podrške Iranu

Dmitrij Rogozin
41 komentar

Dmitrij Rogozin je službeno posjet Iranu otkazao zbog “tehničkih razloga”, a neslužbeno “zbog povrede tajnosti njegovog puta”. No, Moskva zapravo namjerava “iznova ispisati” nekoliko detalja u bilateralnim odnosima s Teheranom u svoju korist. Osim toga, za podršku traži naknadu za stav u američko-iranskom sporu.

Mediji su saznali da je potpredsjednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin u posljednji trenutak otkazao je posjetu Iranu.

“U ovom trenutku se otvorila prilika za određeni preustroj rusko-iranskih odnosa”

Službeno je posjet otkazan iz “tehničkih razloga”. Međutim, došlo je do propusta koji sugeriraju na mnogo ozbiljniji incident.

Neslužbeno, razlog za otkaz je činjenica da je iranska strana otkrila podatke o predstojećem putovanju zamjenika ruskog premijera, dok je ruska strana tražila strogu tajnost.

Istovremeno je pojašnjeno da su predmet planirane posjete “dovoljno osjetljiva pitanja”, odnosno nabava zrakoplova od strane Irana iz zapadnih zemalja.

“Mi pružamo ogromnu podršku Iranu, a oni uzimaju tehniku ​​od onih koji su ih ponižavali sankcijama”, za ruske medije je izjavio viši izvor iz ruske Vlade.

Međutim, čini se da je neslužbeno objašnjenje onoga što se dogodilo prilično šturo i situacija je puno teža.

Ideja je da se u ovom trenutku preispitaju okolnosti i prilika za određeni preustroj rusko-iranskih odnosa, a Moskva ovu priliku želi iskoristiti u svoju korist.

Kao što je poznato, posljednjih nekoliko godina je obilježio povratak Irana na čelo svjetske politike, posebice na Bliskom istoku, gdje je uspješno ponovno stekao statusa ključne regionalne velesile. Nakon desetljeća sankcija, Iranu su sada u velikoj mjeri odvezane ruke i dramatično mu se povećao prostor za manevar.

Tijekom tog razdoblja su Iran i Rusija objektivno bili zainteresirani za suradnju kao partneri, što je vodilo stalnom jačanju bilateralnih odnosa između dvije zemlje. Istovremeno, Teheran ima neke adute koje je do nedavno mogao koristiti u razgovorima s Moskvom.

Prvo, radi se o poslu opskrbe Irana sa sustavima S-300. Iako su sankcije ukinute i posao se provodi, ova tema je još uvijek zgodan argument za pritisak na Kremlj “kako nije uvijek bio pouzdan partner”, što Iranu daje određene prednosti.

Drugo, za ruske vojne operacije u Siriji Moskva treba pomoć Teherana. Ne samo o izravnim djelovanjima “na terenu”, nego i zbog činjenice da Rusiji za provođenje misija treba iranski zračni prostor. Na primjer, rute letova strateških bombardera prolaze kroz Iran. To je jednom čak bio uzrok neugodne javne prepirke, uglavnom zbog uporabe iranske vojne zračne baze Hamadan od strane ruskog zrakoplovstva.

Međutim, u posljednjih nekoliko tjedana se situacija se promijenila. Novi čimbenik bio je izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika. Kao što je poznato, nova američka administracija je Iran izabrala za “državnog neprijatelja broj jedan“. Retorika novog predsjednika i njegova tima su u Teheranu naišli na tvrd odgovor. Iako su američke prijetnje i dalje uglavnom neispunjene, ne može se isključiti mogućnost da će prije ili kasnije s riječi prijeći na djela.

Rusija se zalaže za vrijednosti njene podrške Iranu i nije tajna da bi uskraćivanje ruske podrške Iranu američka administracija vidjela kao uspjeh svoje vanjske politike.

Ako Bijela kuća uspije ostvariti uspjeh u tom smjeru, iako sa svim štetnim posljedicama za Kremlj, šteta za Islamsku Republiku će biti puno veća.

Dmitrij Rogozinotkazana posjetapodrška
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
apolo
7 godine prije

Trump zatrazio da Krim bude vracen Ukrajini. Izvor GPC Rim. Sve se mijenja samo amricka politika ostaje ista.

Georgij Žukov
7 godine prije

Ako se ne daj boze dogodi scenario u kojemu nato pakt ili amerikanci sa svojim kurac -palac sklepanim na brzaka koalicijama kao sto to inace biva kada ne dobiju potporu u vijecu sigurnosti ,izvrse agresiju na Iran ,e onda sam gotovo pa siguran da su Moskva i Washington upravljani iz istog centra moci a sve sto se oko njihovih bilateralnih odnosa poznatih javnosti dogadja, jest tek puka predstava za siroke mase .

shumadinac
7 godine prije

Englezi imaju odličnu izreku “prijatelj u nevolji je pravi prijatelj”. Iran pravi problem oko S300 a odlično zna da mu nije ni trebao jer su mu Rusi bili za leđima. Što kaže Babić, trebalo bi da povedu računa šta rade – mogu loše da prođu. Ako išta mrzim to su ucene ali ovi seku granu na kojoj sede.

piretis
7 godine prije

Za bolje razumijevanje odnosa zapada i Rusije prema Iranu i sferama utjecaja obavezno štivo je F.William Engdahl: Stoljeće rata.

subaru
7 godine prije

Samo tako nastavite sa svojim strateškim saveznikom i kroz koju godinu kad njega svare imat će stoljetni obrok u vama. Vi ste na pritisak tame odgovorili sa ne slanjem S-300 Iranu, tama vas je nagradila sa ne slanjem ratnih brodova od gala koje ste kao i iranci S-300 platili. I ništa niste naučili? Pa kako da naučite kad vam odabrani kroje kapu.

apolo
7 godine prije

Ma koliko bilo nesuglasica izmedju Irana i Rusije eventualni napad na Iran od strane SAD I saveznika bi priomorao Rusiju i Kinu da podrze Iran. Nema druge opcije.

Alen
7 godine prije

Iran i rusija ,znaju se oni stotinama godina…

Tesko da ce rusi ostaviti iran na cjedilu ,ali da ce ga “nategnuti “, hoce sigurno.
Iako sumnjam.da bi usa se upustila direktno u sukob s iranom ,vojno..

Lisac
7 godine prije

Pomalo nedorečen članak – koji je ključan razlog razilaženja?

Arkaj
7 godine prije

Ovo su normalne čarke i koškanja između partnera koji su osuđeni da budu saveznici. Mogu se oni malo počupati ali interesi im se u priličnoj mjeri podudaraju i napadaju ih isti protivnici….

Tadmur
7 godine prije

Koliko god Iran oslabljen sankcijama, zauzet ratom u Siriji ili u konfliktu sa iole ozbiljnim saveznikom on je u odnosu na Somaliju,Libiju Srbiju, Irak i ostale na kojima su se ameri iživljavali ipak ozbiljan igrač.Ako se potomci ćoravog beduina uključe u sukob oni bi samo bili Trampu teret, koliko su sposobni pokazuju u Jemenu.Ako ljudi u Teheranu očekuju direktnu pomoć Kineza u eventualnom sukobu to bi bilo ravno samoubojstvu.Ipak ,taj sukob je malo vjerovatan.

Zare
7 godine prije

Jos veci problem nesuglasice imaju Iran i Rusi u Siriji. Stvarno velike, Iranci hteli da maknu Assada a da bude Maher njihov covek. Rusi kao preuzimaju Siriju od Irana .. dva velika izvoznika nafte i plina, znaj da tu ima rivalstva..inace i zbog toga ova nova “Ruska” jedinica u siriji 5th corps

max
7 godine prije

Ne bih se previše zabrinjavao oko Rusko Iranskih odnosa, liči mi na to da su se obadva partnera malo “zaigrala” odnosno da im je porasla važnost u vlastitim očima u odnosu na onog drugog. U takvoj situaciji prije ili kasnije okolnosti ih svedu u realne okvire. U ovom slučaju okolnosti/realnost je USA-a.

Alen
7 godine prije

Ali opet kako je situacija na BI nepredvidljivija od nepredvidive meksicke sapunice sve je moguce..

jorgen
7 godine prije

Rusi su ovdje u pravu – Iran je malo prebrzo zaboravio da ih je zapad mrcvario desetljetnim sankcijama uslijed kojih su ostali i bez dijelova za Boeing zrakoplove, direktno ugrozavajuci sigurnost letova – a sada kad su se malo otvorili – odmah su poletili nabavljati zapadne zrakoplove, poput kakvog neiživljenog djeteta u trgovini igračaka.
A onog trenutka kada Europu opet zasvrbi provodjenje imperijalisticke politike – ostati ce bez dijelova za nedavno nabavljene Airbus-e.

An-je
7 godine prije

@ Subaru – Postajes dosadan s pitanjem tko je instalirao Homeinija, Putina, Trumpa…itd?
Izgleda da svuda trazis kikije, tamo i gdje ih nema.
Dok si ti opsjednut kikijima, carstva se radjaju i umiru, triljuni dolara mijenjaju ruke…itd.

PanSlaven
7 godine prije

ujebote, odoše i Perzijanci u negativce. Bjelorusija, Iran.. tko je slijedeći? ili će Saudi u pozitivce? Iran je možda malo pre-suveren i samostalan? ili možda želi da se situsacija u Siriji već jednom riješi, kad već može… nije Iranu jasno da je beskonačno čerečenje poželjno:(

alen
7 godine prije

Rusi su naucili neke lekcije iz proslosti. Svojevremeno su financirali pola Istocne Evrope, sve zaostale dijelove SSSR-a i KP sirom svijeta, sto ih je na kraju skupo kostalo.

Delon
7 godine prije

Ako moram birati izmedu Rusije i Irana, moj izbor je Rusija.

jale
7 godine prije

Otkad sam shvatio ulogu Irana u počecima rata u Bosni u posredovanju prilikom uvoza mudžahedina imam sasvim drugačiji odnos prema toj državi. Kakva je razlika između izvoza američkog načina života i iranskog izvoza šerijata?

Savio
7 godine prije

Ma nrma nikakvog razlaza, Rusija i Iran su situacijski saveznici. U pitanju su nesuglasice koje se mogu ispregovarati.
Pa i najrodjenija braca mogu imati ponekad nesuglasice i sukob interesa.

Zaista Iran je mogao kupiti od Rusije avione, i vjerovatno bi to bilo postenije, ali vjerovatno su htjeli malo da odobrovolje neke zapadne zemlje masnim parama i ugovorima o kupovini njihovih aviona.

Vjerovatno ce Rusija zahtjevati od Irana nesto zauzvrat, za podrsku u novonastaloj konfrontaciji sa SAD-om.
Ni u babe nema za dzabe.

Čardak
7 godine prije

Ako hoćemo slikovito – baš je obrnuto, nije Iran grana na kojoj sjedi Rusija, nego je Rusija hrid na kojoj stoji iranska stijena. A Kina je brdusina koja se velikim dijelom naslanja na rusku hrid… Po principu domina – sruši li se Rusija, i ostali će se survati u more puno grabežljivaca. Sa druge strane, Rusija je mnogo puta sama preživjela beskrajne horde osvajača – gdje su tada bili Iran ili Kina da podmetnu leđa? Nigdje – vodili su svoje brige i rješavali vlastite probleme. Do islamske revolucije Iran je bio američki saveznik i dan-danas tamo ima jako puno “prozapadnih elemenata”, ako mislite da je ruska peta i šesta kolona jaka – iranska je još i jača. A to se već pokazuje, dobro je netko primijetio – čim je Zapad otvorio dućan, Iranci potrčaše ususret sjajnim stvarčicama kao neiživljena djeca. Sa pravom im Rusi zamjeraju za avione – sada ste… Čitaj više »

fond
7 godine prije

Prema americkim novinama, Rusi su upustaju u provociranje SAD-ista.
O cemu se radi?
Prema americkim novinama ruski ratni brod Vishnya koji ima na sebi one poznate kupole je za spijunazu je dosao ispred americke luke Delaware a nalazi se u medjunarodnim vodama.

Koliko daleko od obale ne javljaju sad-isticke novine.
Toliko o profesionalnom obavjestavanju americke javnosti.

To je kao kad vojni ruski avion iz Moskve krene prema Petersburgu pa onda sad-isticke novine javu da je ratni avion krenuo prema Kanadi.

Ovaj doticni clanak iz CBS News mece cijelo teziste da Rusija provocira Ameriku, sto je ocita laz…. a ni rijeci o dolasku americkih ratnih i jos nekih natovskih brodova u Crno More i ni rijeci o dolasku natovaca u one tri balticke drzave koje provociraju Rusiju vec 25 godina.

Vancos
7 godine prije

citam vasa misljenja o Iranu vidim veliko nepoznavanje Iranskog mentaliteta u odnosu na arapae….Iranci nece nikada rusima popustiti ma koliko bili pod pritiskom Sad-a, Rusije ili bilo koga ostalog…ja sam isao u iransku skolu i vidio sam da ti ljudi pravdu forsiraju po svaku cijenu ,sto je potpuna suprotnost u odnosu na arape, zato se valjda i ne razumiju…

Koks
7 godine prije

Iranci imajo puno miljardi na zapadu koje su bile zamrznute pod sankcijama i to je razlog zasto su kupilu avione. Jer da nisu nikad ne bi te miljarde vidili pa su jih pametno pretopili u avione.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI