Sigurna Investicija: Ukrajinski životi za Američku podršku

Kuleba - Nato i Ukrajina
31 komentar

Cijena podrške ukrajinskim trupama kao zamjenskim snagama protiv Rusije je mala u poređenju sa ukupnim američkim budžetom, rekao je ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba u Davosu, tvrdeći da takva sigurnosna investicija koristi američkom vojnom industrijskom kompleksu.

Za razliku od drugih američkih “saveznika”,  Kijev čak i ne traži američke trupe na terenu, tvrdi Kuleba u intervjuu za Bloomberg na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švicarskoj.

“Mi nudimo nekako najbolju ponudu na globalnom tržištu sigurnosti… Dajte nam oružje, dajte novac i završićemo posao”, naveo je Kuleba. “Dakle, spašavate ono najvažnije, spašavate živote svojih vojnika.”

Ukrajinski diplomata je takođe tvrdio da Kijev “ne krade nikakav novac od američkih poreskih obveznika”, tvrdeći da je “suma novca dodeljena Ukrajini u najmanju ruku vrlo mali deo”  američkog vojnog budžeta.

“Štaviše, ogromna količina ovog novca ostaje u Sjedinjenim Državama jer se ulaže u proizvodnju oružja koje potom ide u Ukrajinu”, rekao je novinarima, dodajući da “treba objasniti američkim poreznim obveznicima da njihove zajednice imaju koristi od toga.”

Rusija je procijenila  da je Kijev od izbijanja sukoba primio više od 203 milijarde dolara strane pomoći. Samo SAD su Kijevu poslale preko 75 milijardi dolara, uključujući preko 45 milijardi dolara direktne vojne pomoći, što je preko 5% predloženog budžeta Pentagona za 2024.

Moskva je također više puta optuživala SAD i njihove saveznike da koriste ukrajinsku krizu za vođenje “proxy rata” protiv Rusije i pretvaranje bojnog polja u poligon za testiranje zapadne vojne opreme. Čak su i Pentagon i bivši ministar odbrane Velike Britanije opisali Ukrajinu kao „ borbenu laboratoriju “ i „ laboratoriju vojnih inovacija “.

Rusko ministarstvo odbrane opisalo je gubitke Kijeva tokom sukoba kao katastrofalne, procjenjujući da je ukrajinska vojska izgubila skoro 400.000 vojnika – ubijenih i ranjenih – od februara 2022., uključujući više od 160.000 tokom neuspjele kontraofanzive prošle godine.

Kijev nikada nije službeno objavio podatke o žrtvama, ali veliki gubici su indirektno potkrijepljeni njegovim sve širim naporima mobilizacije, koji su postajali sve bezakoniji i nasilniji tokom neprijateljstava. Krajem prošle godine, predsjednik Vladimir Zelenski je tvrdio da je vojska zemlje tražila od njega da prikupi još 500.000 regruta kako bi ojačao redove, iako novi zakon o mobilizaciji tek treba da bude usvojen.

OružjepodrškaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
3 mjeseci prije

Šta reći? Imaš vođu koji više vodi interese okupatora već vlastitog naroda. I ne tu ne mislim samo na njega već na sve, svejedno je za koga navijamo dali istok ili zapad i dalje su okupatori. Ali naj gori su okupatori kao kuleba jer to nisu samo okupatori to su i izdajice i krvopije skupa(tj. judin poljubac)…

Istina
3 mjeseci prije

Što sve nisu u stanju kazat i napravit da ostanu na vlasti.
Sada dal ovo znaju Ukri ili je njima to OK je jedino pitanje.
Znaju sigurno i samo potvrđuje da su oni nacija koja sve za pare naprave pa i ubiju svoje najbliže.

3 mjeseci prije

Hehehehe – kakva demagogija: “Dakle, spašavate ono najvažnije, spašavate živote svojih vojnika.”

Još samo da objasni Amerikancima kako je to Amerika u ratu sa Rusijom, zašto je u tom ratu… i kada su Rusi planirali da izvrše invaziju na Ameriku.

Tысяч = Tisuća
3 mjeseci prije

Amerikanci i njihovi vazalski rezimi buzaju narodu lubanje.
Nece ni njihova vlast zauvijek

Mrčikola
3 mjeseci prije

Dopuste li Rusi ovome budalašu i “ukrorukovodstvu” da nako rata u miru troše “priskrbljeno”, i na račun ruskih života, ogolit će se sav jad, bijeda i smisao tkz. geopolitike.

niki
3 mjeseci prije

Žao mi je Ukrajinaca.Usrali su se po petama kao i Hrvati.Bore se za “demokraciju” masovnog prisluškivanja i kontrole,plaćanja totalnih poreza na sve, i totalne zabrane govora i pisanja,kastinske demokracije.Bore se da postanu prosjačka država i sluge Zapadnih kolonijalista.Bore se da ih rasele po čitavom svijetu.Bore se za život u laži i obmani bez prava ,pravde i ljudskog dostojanstva,bez budućnosti za djecu.Neka dobro prouče što su Hrvatskoj učinili.Ako to žele ,imati će i uskoro prizivati Staljina.

Nekoime
3 mjeseci prije

Zelensky, pošto kila Ukrajinca? Žive vage?

tihobl
3 mjeseci prije

Mi nudimo nekako najbolju ponudu …

Konkurentni su, nude najjeftinije topovsko meso.

nastran
3 mjeseci prije

OVAJ PAJAC JE SKROZ LUD

Mali Boro
3 mjeseci prije

Sluša li taj glupi idiotski ukrajinski narod što govore njihovi političari?

Josip
3 mjeseci prije

Linepo ih je sredilo zidovsko govno Zelenski

3 mjeseci prije

to amerika daje novce ali novci ne stizu ukrajini nego se isplacuju amerikcim tvornicama. tvornice digle cijene vise puta. koje su to mudrolije.

Bruno
3 mjeseci prije

Matematičaru Kuleba, pitanje za pet. Koliko vojnih baza imaju SAD u Evropi, ko ih finansira i koliki su njihovi troškovi za gorivo, odjeću, obuću, plaće, hranu, grijanje itd? Smanji im troškove tako što ćeš im pokloniti tatina drva za ogrijev.

Bruno
3 mjeseci prije

292 za one kojima se neda brojati.

Zimek
3 mjeseci prije

Na telegramu jedna hohola kaze da je regrutator dobio kindrr jaje u dnevnu sobu…

zoran
3 mjeseci prije

Poljoprivredna zemljista su prodata investitorima rata, a ukrajinski zivoti su bezvrijedni za iste, a tko ce tu zemlju obradjivati to je pitanje, ali mislim da nece imati tko, a to investor ne zanima, njima je bitno samo zemljiste, a za obradu ce se sami pobrinuti.

Darko
3 mjeseci prije

Kuleba pas te jebo krvave su ti ruke nevinih Ukrajinaca kao i Zelenskom..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI