Rusija pronalazi alternativu Siemens turbinama

Turbina
55 komentara

Dijelovi koje je dizajnirao Iran zamijenit će njemačku opremu u hidroelektranama nakon što su sankcije prošle godine zaustavile rad

Rusija je počela proizvoditi dijelove koje je dizajnirao Iran za zamjenu Siemensovih turbina u svojim hidroelektranama nakon što su prošle godine sankcije spriječile servisiranje opreme njemačke proizvodnje.

MGT-70 gasne turbinske jedinice su kopije Siemens hardvera, razvijen od strane Islamske Republike. Zemlja je dobila licencu za njihovu montažu i lokaliziranu proizvodnju prije nego što je stupio na snagu nedavni val antiiranskih sankcija.

Trenutno Rusija može da proizvodi male i srednje turbine u zemlji, ali uređaji velikog kapaciteta između 100 MW i 120 MW proizvedeni su u fabrici Siemensa u Rusiji.

Iranske turbine potencijalno bi mogle zamijeniti opremu koju proizvodi njemački industrijski gigant, koji je prošle godine zaustavio rad u Rusiji zbog sankcija.

Ove mjere su pogodile industrijske veze između Rusije i njenih zapadnih dobavljača opreme. Prošle godine je državni energetski gigant Gazprom morao postepeno da smanjuje isporuke gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok 1 zbog tehničkih problema u vezi sa servisiranjem turbina.

Proizvedene od strane Siemensa, turbinama je bilo potrebno redovno održavanje u fabrici kompanije u Montrealu, Kanada, gdje su se zaglavile zbog sankcija Otave ruskoj energetskoj industriji. Nakon zahtjeva Njemačke, koja se plašila nestašice gasa ako gasovod bude zatvoren, Kanada je izuzela turbine iz ograničenja. Dozvoljeno im je slanje u Njemačku sa daljom isporukom u Rusiju. Međutim, Gazprom je tada odbio da ih vrati bez zakonske garancije da bi u budućnosti mogli biti popravljeni.

irannjemačkarusijaSimensTurbine
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

opet su shvabe sebi ucherali srednji prst

LZN
1 godina prije

Prc Milojka….
Nego nešto mi nije jasno…….zapadni mediji godinama govore da je Iran zaostala shithole država….

tihobl
1 godina prije

Putin je iskoristio koronu da odradi reformu zdravstva 2019-2024. Sad koristi neprijatljstvo zapada da Rusiju postavi na noge. Puno forsira naucna istrazivanja, radi u vise smjerova. Evo danas citam da su usavrsili novu leguru za avionske motore kojim ce znacajno povecati performanse.

Ruse treba pritisnuti jos jace. Oni samo pod pritiskom rade. Cim oslabi pritisak razmisljaju o votki, sasljiku u prirodi i ljetovanju na toplim morima.Sad su zatrpani problemima i rjesavaju ih jedan za drugim. Dok se zapad bavi rodnim problemima i paradiranjem branioca demoratije po evropskim prijestolnicama, rusi rade na novim otkricima. Sta mislite ko ce stagnirati, a ko krenuti naprijed?

Tupko Glupko
1 godina prije

Propade Nijemcima biznis i ucjene Rusima sa turbinama i za hidroelektrane.

Kidaju političke i gospodarske veze sa Rusijom, ali zato šalju njemačke tenkove.
Ove Siemensove turbine što su u Njemačkoj/Kanadi, Njemačka ionako nije mislila poslati Rusiji, a sada Rusima ni ne trebaju.

Sa izuzetnima im je sada za uzvrat med i mlijeko, vidimo na primjeru Sjevernih Tokova.

Ne znaš je li pametniji Scholz ili Baerbockova.

tihobl
1 godina prije

Sinoc su poletjeli geranji, a danas se nastavilo sa reketiranjem u tri cetri talasa. PVO je totalno zakazala sudeci po snimcima pogodaka. Jedan talas raketa doletio je sa zapada sto ih je potpuno iznenadilo. Neda mi se raditi c/p pa sam ukratko napisao.

tuf
1 godina prije

Za vrijeme SSSR-a su proizvodili sve vrste plinskih turbina na domaćem terenu, nisu ovisili o neprijatelju. Trebati će godine dok se raskine sva ovisnost o neprijateljskim tehnologijama.
Kao primjer, Rosatom, trenutno najveći svjetski projektant nuklearnih elektrana i dalje ovisi o SCADA kontrolnim sustavima Siemens Energy-a. Svim sankcijama unatoč ta suradnja se nastavlja. Morala bi biti završena jer se Siemens sa SCADA sustavima već pokazao kao nepouzdan partner nakon što je u javnost izašla informacija da su davali informacije Izraelcima za potrebe izrade Stuxnet virusa kojim su oštećene iranske centrifuge za obogaćivanje uranija.

Max
1 godina prije

Kopiranjem.

gigi pinna
1 godina prije

Ni dronovi, ni turbine bez Irana, koji je pod sankcijama od ’79., i još 80-ih pod američkom agresijom preko iračkih korisnih idiota. Rusija se i previše oslanjala na “zapadne partnere”…

gogo
1 godina prije

kreteni švabe su sami sebi polomili koljena !

Mорской
1 godina prije

Kazu iz Kijeva da im radi samo 25% termoelektrana I 45% nuklearnih I da ce oni poraziti Rusiju….

tihobl
1 godina prije

Становници Часовог Јара, који се налази иза Артјомовска, јављају да се страни плаћеници евакуишу из града већ други дан. Возе их колима у правцу Константиновке и Краматорска.

Становници такође кажу, да два пута дневно долеће хеликоптер, који лети на малим висинама. Овај начин транспорта се вероватно користи за евакуацију важних страних специјалиста и рањених плаћеника.

У супротном правцу шаљу мобилисане, који треба да држе линију одбране. Односно, плаћеник је скупљи за Кијев него “бесплатан мобилисани»

atodoneck

tihobl
1 godina prije

Премијерка Естоније је рекла да је спремна да преда све борбене авионе Украјини.

Fazon je sto nema ni jedan avion. Ovaj fazon bi trebao i Plenkovic iskoristiti na dan zaljubljenih u Ramstajnu kad bde sledeca donatorska konferencija.

1 godina prije

Počele su pripreme za odesu , podvodni dron ruši most..Raspad vlade moldavije valjda je slučajno tempiran..

tihobl
1 godina prije

Москва: Избацујемо евро из државних резерви

“Еври ће ове године дефинитивно бити сведени на нулу”, изјавио је заменик руског министра финансија Владимир Количев

micika
1 godina prije

vrlo zanimljjivo…video kako prota drži motivacijski govor rus vojnicima> tražite “Russian Priest Blesses Troops With Interesting Speech” na Bitchute…

Mrdo
1 godina prije

Sankcije protiv Rusije funkcionišu! (boomerang style)

medo1
1 godina prije

USA radu na ukrajinizaciji Europe

nessy
1 godina prije

Nevjerojatno! Nevjerojatno! Dakle, Njemacka nije jedina na planeti koja moze proizvesti odgovarajucu plinsku turbinu? Ja sam bio siguran da Iran proizvodi samo safran, pistacio, i ako im plemeniti ameri dozvole da izvezu litru-dvije nafte.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI