Rusija prvi put, u sklopu obuke na Sredozemlju, u Siriju šalje borbene zrakoplove sposobne za ispaljivanje hipersonične rakete ”Kinžal”

Kinžal-Ruski zrakoplovni presretac
19 komentara

Po prvi put Rusija je u Siriju rasporedila dva zrakoplova presretača MiG-31K. Lovac je sposoban nositi hipersoničnu balističku raketu, koja je podigla puno prašine, Kinžal, čiji je domet oko 2000 km.

Mikojan MiG-31, prvi put izgrađen za vrijeme Sovjetskog Saveza, nadzvučni je zrakoplov koji je trenutno u operaciji s oružanim snagama u Rusiji i Kazahstanu. Inačica MiG-31K, poslana je u zemlje Bliskog istoka. Nadograđeni su 2018. godine kako bi im omogućili nošenje najsuvremenije rakete Kinžal.

Kinžal – što na ruskom znači ‘bodež’ – može letjeti brzinom od 10 Macha, a navodno ima sposobnost izvođenja manevara izbjegavanja u letu. Može nositi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave.

Zrakoplovi sudjeluju u zajedničkoj vježbi ruske mornarice i zrakoplovstva u istočnom dijelu Sredozemnog mora, gdje će se pridružiti ostalim ratnim zrakoplovima, brodovima i podmornicama.

 

Ruska zračna baza Hmeimim u Siriji nalazi se na obali. Obuka će uključivati ispitivanje sposobnosti aviona na visokim temperaturama i proučavanje njihove izvedbe tijekom dugih letova iznad vode.

Druga uzletno-sletna staza na Hmeimimu nedavno je rekonstruirana i produljena, a sada prvi put veći mlažnjaci mogu sletjeti u sirijsku zračnu bazu. Dugogodišnji savez Moskve sa Sirijom datira iz sovjetskog razdoblja; Rusija je uključena u građanski rat u zemlji od 2015. godine, kada ju je vlada Damaska pozvala u pomoć u borbi protiv terorističke pobune u zemlji.

Prošli mjesec Rusija je rasporedila bombe velikog dometa Tu-22M3 na Hmeimim. Tu-22M3 bio je jedan od prvih aviona koji je iskoristio prednost rekonstrukcije.

MiG-31Krusijasirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
seifbvweibwiergwergw
2 godine prije

Treba im za one igre oko nosaća gusara kod Kipra, vele da će rusi raditi vježbe 15-estak km od kraljice.

m.ivanisevic
2 godine prije

Onog dana kad Admiral Nakhimov isplovi bit će veselo.

2 godine prije zadnji put uredio m.ivanisevic
Dokurčilomi
2 godine prije

Koju pm je mora nositi. Iz Sirije ima Europu na dlanu a i sa Krima. Ukoliko hoće amere stavi ih na Kamčatku ili okolicu Beringovog prolaza. Što će ih nanašati okolo.

Kažun
2 godine prije

Koristiti će ih protiv kreatora Plandemije?
Igrokaz.

Dragačevac
2 godine prije

Moraće britanci da bace sidro i čekaju u luci dok ne prodje ruska oluja na moru.

Nadam se da će da testiraju kindžal u mediteranu, bilo bi baš prigodno, vežbu će sredstvima elektronskog izvidjanja i praćenja, i satelitima osmatrati izraelci amerikanci turci britanci i arapi, bilo bi lepo da pokažu šta mogu pred svima.

2 godine prije zadnji put uredio Dragačevac
Max
2 godine prije

MiG 31K je duboko modernizirana verzija strateškog lovca presretača namijenog za obranu zračnog prrostora RF kojem nema premca u brzini. Kinžal je hperrrrsonični prrojektil od kojeg Zapad nema obrane.

dulebg
2 godine prije

Ali ovo na naslovnici je Tupoljev?

Amer
2 godine prije

Gdje je sada onaj pametnjakovic koji je ovdje svojevremeno napisao kako je MIG-31 stara kanta?
Svaki puta kada u nekom clanku procitam MIG-31 sjetim se tog imbecilnog komentara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI