Rusija se približava novom rekordu žetve pšenice zahvaljujući velikom prinosu usjeva

Rusija - žito
22 komentara

Prema najnovijim podacima ruskog Ministarstva poljoprivrede, Rusija je povećala prinos žita za oko šest procenata na godišnjem nivou, ubirući 124 miliona tona žita.

Kako se sezona žetve bliži kraju, ruski poljoprivrednici su do 2. oktobra obradili preko 90 procenata ili više od 43 miliona hektara zasijanog zemljišta, saopštilo je ministarstvo. Prinos usjeva iznosio je 28,6 centa po hektaru, u poređenju sa 26,9 centa po hektaru u istom periodu prošle godine.

Žetva jednog od ključnih žita Rusije, pšenice, porasla je na 85,9 miliona tona, što je već premašilo prošlogodišnje rezultate. Iako se ovo već može smatrati drugom po veličini žetvom pšenice u zemlji, približava se rekordu iz 2017. godine, kada je u Rusiji sakupljeno 86 miliona tona pšenice.

Najnovije brojke premašuju ranija očekivanja analitičara i vlasti. Prošle sedmice je rusko Ministarstvo poljoprivrede reklo da očekuje da će ovogodišnja žetva žita iznositi 122,5 miliona tona. Ovo bi bila jedna od najvećih žetvi u zemlji, druga poslije rekordnih 135,5 miliona tona zabilježenih 2017. godine.

Podržana masovnom žetvom žitarica, predviđa se da će Rusija zadržati liderstvo na globalnom tržištu pšenice u narednim godinama.

Pakistan će ove godine postati još jedan veliki uvoznik ruske pšenice, pošto je vlada te zemlje u petak najavila da će nabaviti 180.000 miliona tona od toga “odričući se svih poreza i carina”. Pakistan se pridružuje drugim zemljama koje su posljednjih godina pojačale kupovinu pšenice od Rusije, poput Saudijske Arabije, Egipta, Turske, Brazila, Vijetnama i Tanzanije.

Pšenicarusijažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kapo 04
3 godine prije

Ispravite ovo. Rusija će proizvesti 122,5 miliona tona žita, a Pakistan će ove godine iz Rusije uvesti 180 000 miliona tona žita!!!!!

borg
3 godine prije

Samo zhidov moze mrziti Rusiju.

Max
3 godine prije

Dobro je to za tržište žita . Neće biti gladi.

Brainstorm
3 godine prije

moze izvor jer ovo ne uspijevam razumjeti: ” Prinos usjeva iznosio je 28,6 centa po hektaru, u poređenju sa 26,9 centa po hektaru u istom periodu prošle godine.”
cent je sto u originalu, metricka tona mozda?
ako jest onda je 2860 kg po hektaru. 28600 je previse. normalni prinosi bi bili, koliko znam, oko 10 000 kg po hektaru.
ili ipak nije decimalna mjera ali zasto onda kaze cent?

onda, “u istom periodu prošle godine”.
zar zetve idu po periodima? imaju vise zetvi godisnje ili kako?

Brainstorm
3 godine prije

ja sam imao 400 kg sence ove godine a koliko lani ( “u istom periodu prosle godine”) sam zaboravio. kapula oce gnjiti vidjet cemo. jabuke puno popadale a ima i crljivih. sljiva nesto za pekmez a za rakiju nista.

Eden
3 godine prije

Nije to ništa, da im vidiš koliki je kukuruz, veći nego u perziji i još ga uzgajaju u polarnom krugu. Naredio direktor svemira.

Mamajev Kurgan
3 godine prije

Cio zivot sam slusao rvate kako bi cesto znali reci ovako ,,gladni Rusi,, i slicno.A ovo danas kad cuju rvati nema sanse da vjeruju …za njih Germanija i Amerika su nesto vekiko,pozitivno ….nesto u sto vjeruju bez rasprave.
Ps
Rusi bi mogli jos nekoliko puta tu proizvodnju da povecaju…imaju gdje i sve ostale preduslove….jos ima oko 40 miliona hektara plodne zemlje gdje nije plug zaorao prije 100g od kako je rusima podvaljen komunosatanizam.

Brkan
3 godine prije

Eto, vratila Rusija na staru slavu najveceg svjetskog proizvodjaca psenice!
.
P.S. Za redakciju: Bez uvrede, ovaj clanak je ocajan. Kao da je autor malo popio kada ga je pisao:

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI