Rusija se sprema da prebaci valutnu likvidnost na euro

Dolari i euri
15 komentara

Ruske vlasti planiraju prebaciti nacionalnu valutnu likvidnost sa američkog dolara na euro, objavilo je u ponedjeljak državno Ministarstvo finansija.

„Naš cilj broj jedan je da Rusiju pretvorimo u zemlju orijentisanu na euro, te ćemo dolar zamijeniti eurom“, rekao je Dmitrij Timofejev, šef odjeljenja za kontrolu spoljnih restriktivnih mjera u ruskom Ministarstvu finansija.

Zvaničnik je napomenuo da Rusija ima sve razloge za taj potez, dodajući da vlada priprema širok spektar podsticaja za preduzeća da pređu na jedinstvenu evropsku valutu.

„Budući da smo tržišna ekonomija, ne možemo samo narediti: prestanite da koristite dolare“, rekao je Timofejev, mada je dodao da bi neke državne korporacije mogle biti primorane na te promjene.

„Moramo da razvijemo neophodne alate u jednom paketu kako bismo cjelokupnu ekonomiju odmaknuli od dolara, što će nam u stvari omogućiti da izbjegnemo sankcije i svijet učinimo demokratičnijim“, dodao je on.

Saopštenje dolazi nekoliko dana nakon što je ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao da će Nacionalni fond bogatstva smanjiti svoj udio dolara na nulu u narednih mjesec dana.

U međuvremenu, ruski potpredsjednik vlade Aleksandar Novak upozorio je da bi Rusija uskoro mogla doći u iskušenje da se odmakne od neobrađenih ugovora denominovanih u dolarima ako američka administracija nastavi da gomila ciljane ekonomske sankcije.

DedolarizacijaDolarEurorusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
2 godine prije

To ništa znatno ne mjenja na stvari. Euro i dolar djele zajedničku sudbinu, naročito poslije lanjske odluke o swap agreementima između najvećih centralnih banaka koje su sklopile sporazum s FED-om, a to su ECB, BoE, BoC, BoA, BoJ.

govor
2 godine prije

trebalo bi glasiti
“Rusiju pretvorimo u zemlju orijentisanu na Rubalj, te ćemo dolar zamijeniti Rubljom.”

ledeno doba
2 godine prije

ovo je zamazivanje očiju.
jer euro pripada istoj bandi, kojoj pripada i dolar.–kabalinoj bankomafiji iz FED-a
ona štampa i dolare i euriće..
pa baš na zahtjev te bande, uveden je euro 2001.
banda je tu odluku donijela još početkom 90-ih na skupu Bilderberga

nekoime
2 godine prije

Amerikanci će, u znak odmazde, bombardirati Berlin i Pariz.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI