Rusija spremna da potpiše sporazume s Ukrajinom za uspostavljanje mira

Valentina Matviyenko
12 komentara

Rusija je otvorena za razgovore s Ukrajinom i potpisivanje sporazuma koji bi doveli do mira, rekla je predsjednica ruskog Savjeta federacije (gornjeg doma parlamenta) Valentina Matviyenko u utorak na sastanku sa predsjednikom Mozambika Filipom Nyusiem.

Delegacija Savjeta Federacije koju predvodi Matviyenkova boravila je u zvaničnoj posjeti Mozambiku od 30. maja do 1. juna.

“Otvoreni smo za razgovore. U potpunosti dijelim vaš stav da su potrebna diplomatska, mirna rješenja. Ali za to je potrebna volja i na jednoj i na drugoj strani. Ponavljamo da smo spremni za razgovore, za potpisivanje sporazuma koji bi zaustavili rat u Ukrajini i doveli do mira, ali ne vidimo nikakvu reakciju Kijeva“, rekla je ona.

Ona je podsjetila da je prije početka specijalne vojne operacije u Ukrajini Rusija vodila pregovore sa zapadnim partnerima i Sjedinjenim Državama tražeći da se na evropskom kontinentu osigura zajednička, nedjeljiva bezbjednost, „kao što je posvećena papiru u svim međunarodnim dokumentima“. „Nažalost, nismo dobili adekvatan odgovor. I nakon što je Ukrajina rekla da želi da bude nuklearna sila i kada smo vidjeli kako je preplavljena oružjem, uključujući i ofanzivna, znajući da planira treći oružani napad na Donjeck i Luganske oblasti, naravno, nismo imali drugog izlaza, drugog izbora da osiguramo našu bezbjednost“, naglasila je ona.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je rekao svom turskom kolegi Erdoganu da želi da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Rusko-ukrajinski razgovori vode se od 28. februara. U Bjelorusiji je organizovano nekoliko sastanaka, a zatim su nastavljeni pregovori u formatu video konferencije. Sledeća offline runda razgovora održana je u Istanbulu 29. marta. Međutim, 12. aprila ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je novinarima da je Kijev odstupio od prethodnih sporazuma i doveo proces u ćorsokak. Putinov sekretar za štampu Dmitrij Peskov rekao je 20. aprila da je Moskva predala Kijevu jasno formulisan nacrt dokumenta o sporazumima i da čeka odgovor.

pregovoriRatrusijaSporazumukrajinaValentina Matviyenko
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Lako je rusima potpisati sporazum o denacifikaciji, demilitarizaciji i deukrainizaciji.
Ali kako ce mali jevrejski glumac izaci iz uloge velikog ukro-naciste u ulogu velikog malorusa i porusiti sve sto je gradjeno u proteklih 150 godina?

Maliki medvjed
1 godina prije

Meni ova teta pljunuta Tereza Kesovija.
Prijatelji stari gdje ste?

Sve naopako
1 godina prije

Čekaju, Ruse u dombasu su oslobodili od nacista, a sto je sa Rusima u ostatku Ukrajine?

1 godina prije

Potpisivanje može biti samo kapitulacija.
Ozemlja Donbasa i Hersona više se neče vratiti.
Ako nastave saradnju sa zapadom, možda izgube još više….

ad astra
1 godina prije

Pregovore bi trebao voditi osvjedočeni demokrat Aleksandar Dugin. Koja parodija. Sad kad nam više ne ode .ožemo pregovarati. Bi će to dugi rat.

Max
1 godina prije

Državnički zrelo od Rusije ali uzalud.

hiber
1 godina prije

Do sada je od života oslobađeno barem 20-30 000 rusa, ne računajući ruse koje se “oslobodili” ruska braća sa Istoka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI