Rusija udvostručuje upozorenje o cijenama nafte

Ruska nafta
19 komentara

Rusija neće prodavati naftu po cijeni od 60 dolara koju su dogovorile EU i zemlje G7, izjavio je u nedjelju potpredsjednik vlade Aleksandar Novak. Novak je dodao da Moskva “radi na mehanizmima” da zaobiđe gornju granicu cijena.

EU se složila da ograniči cijenu ruske nafte na moru na 60 dolara po barelu ili najmanje 5 posto ispod tržišnih stopa, objavilo je u subotu Vijeće EU. Ostale države G7 i Australija dale su sličnu najavu u petak, navodeći da će i one odbiti rukovanje ruskom naftom iznad 60 dolara po barelu.

Rusija je više puta insistirala na tome da neće isporučivati ​​naftu zemljama koje poštuju ovu gornju granicu cijena.

“Prodavat ćemo naftu i naftne derivate samo zemljama koje će raditi s nama pod tržišnim uslovima, čak i ako bismo morali da smanjimo proizvodnju”, rekao je u nedjelju na TV kanalu Rossiya-24.

Dok se EU već odsjekla od pomorskih isporuka ruske nafte, ograničenje cijene bi zabranilo evropskim firmama da prevoze rusku naftu po cijeni iznad granice od 60 dolara uskraćujući im osiguranje transporta. Brodovi koji pripadaju trećim zemljama takođe bi bili uskraćeni za osiguranje, finansiranje i servis od strane firmi iz EU. Sporazum G7 funkcioniše na potpuno isti način.

Novak je predvidio da će gornja granica “destabilizovati” globalna tržišta i tvrdi da je to u suprotnosti sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Rusija, rekao je on, “radi na mehanizmima” da zaobiđe tu mjeru.

Iako bi smanjenje proizvodnje smanjilo ruske prihode od nafte, njegov uticaj u kratkom roku bi vjerovatno bio ograničen, s obzirom da se ruska nafta trenutno trguje po cijeni od 64 dolara po barelu, samo 4 dolara iznad gornje granice cijene. Štaviše, kritičari gornje granice cijena tvrde da bi odluka Rusije da ne snabdijeva zemlje učesnice kaznila potrošače u tim državama višim cijenama.

“To je najsmješnija ideja koju sam ikada čuo”, rekao je prošlog mjeseca bivši američki ministar finansija Steve Mnuchin. “Tržište će odrediti cijenu. Dakle, ako uvedete sankcije po višim cijenama, na neki način samo pogoršavate situaciju”, dodao je.

G7Naftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mrdo
1 godina prije

“zabranilo evropskim firmama da prevoze rusku naftu po cijeni iznad granice od 60 dolara uskraćujući im osiguranje transporta. Brodovi koji pripadaju trećim zemljama takođe bi bili uskraćeni za osiguranje, finansiranje i servis od strane firmi iz EU”

Rezultat će da bude da će “neevropske firme (kaubojske?) da prevoze rusku naftu”, i da će firme, koje nisu iz EU (opet kauboji?) preuzeti na sebe “osiguranje, finansiranje i servis”. 😁

hiber
1 godina prije

Nije mi jasno kako se upozorenje moze udvostručiti. Inače, cijela stvar je u izluđivanju i nemogućnosti planiranja trgovanja i investicija. Mnogi će odustat od trgovanja, jer će im biti jednostavno, prekomplicirano. Rusija će spasti na švercere i sitne trgovce. Mnoga nafta im i neće biti plaćena.

Anik Bučko
1 godina prije

Rusi če prodavaju za rublje.

eks
1 godina prije

Kauboji vladaju svijetom i da nije njih mozda bi to radili rusi ili kinezi pa mozda je ovako i najbolje …

Dante
1 godina prije

Firma Rusija jevrejsko vlasnistvo
priče za malu djecu više

Crta
1 godina prije

Sankcije postaju sve žešće. Steže se obruč oko Rusije. Ruski GDP pao je sa cca 2300 milijardi dolara u 2014. na 1500 milijardi ove godine. Pametnom dosta. A rat košta.

Max
1 godina prije

Mađari rade pametno.

tihobl
1 godina prije

Руска нафта у Азији се од данас продаје по цени од 79$ по барелу, за скоро трећину изнад границе цена које су земље “Г7” заједно са ЕУ увеле ембаргом, преноси Ројтерс.

Mali Boro
1 godina prije

Ti svi Evropski vođe imaju završene fakultete pa bi čovjek pomislil da su pametni. Ali tu dolazi do izražaju stara izreka da fakultete u većini slučajeva ne završe inteligentni ljudi ( nemaju novaca da upišu faks) nego ga završe uporni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI