Rusija zabrinuta za biološke aktivnosti SAD

Pentagon - biološko ratovanje
46 komentara

SAD priznaju “prirodu dvostruke upotrebe” svojih velikih bioloških istraživačkih programa u zemlji i inostranstvu, ali i dalje planiraju da ih dalje proširuju, rekao je komandant ruskih snaga nuklearne biološke i hemijske odbrane general-pukovnik Igor Kirilov tokom brifing u subotu. General je tražio širi međunarodni nadzor nad takvim programima.

“Vojno-biološke aktivnosti Pentagona u različitim regionima sveta” su među izvorima rizika koji prete čitavoj međunarodnoj zajednici, upozorio je Kirilov.

SAD nastoje da “pojačaju svoj vojni biološki potencijal”, kao i da “prošire svoju globalnu kontrolu nad biološkom situacijom u svetu” , naveo je on, citirajući sopstvene strateške dokumente SAD.

U Nacionalnoj strategiji za bioodbranu SAD-a, usvojenoj u oktobru 2022., stoji da nacija “prepoznaje prirodu dvostruke namjene znanosti o životu i biotehnologije” , dok se također navodi da Washington “nastoji spriječiti zloupotrebu nauke i tehnologije”. Dodaje se da upravljanje biološkim rizikom “zahtijeva… poduzimanje koraka za ublažavanje tih rizika, bez obzira na to da li potiču iz Sjedinjenih Država ili u inozemstvu”, ukazujući na potrebu da se “razvijaju” “sposobnosti za bioodbranu” zemlje .

Američka agencija za smanjenje odbrambenih prijetnji – tijelo Pentagona koje je uglavnom fokusirano na suzbijanje prijetnji koje predstavlja oružje za masovno uništenje (WMD) – ide još dalje u svojoj strategiji za godine 2022-2027. Otvoreno identifikuje proširenje sposobnosti SAD-a da „identifikuje, karakteriše i iskorištava ranjivosti protivničkih oružja za masovno uništenje“ kao jedan od svojih ciljeva. Još jedan od njegovih ciljeva je prepoznati “potencijalne prepreke za borbu protiv oružja za masovno uništenje” i pronaći “rješenja” koja će pomoći SAD-u i njihovim saveznicima da “pobijede tokom sukoba”.

Moskva je naišla na sumnju na namjeru Washingtona da pojača implementaciju Konvencije o biološkom oružju (BWC). Rusija je „u više navrata postavljala pitanje pravog cilja Pentagonovih istraživačkih programa na raznim međunarodnim lokacijama“, izjavio je Kirilov u subotu, dodajući da ta pitanja „do danas ostaju bez odgovora“.

Krajem oktobra, Rusija je podnijela zvaničnu žalbu tvrdeći da se u Ukrajini odvijaju biološke aktivnosti koje podržavaju SAD i zatražila je istragu UN-a o tom pitanju. Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je prijedlog Moskve, a SAD, Velika Britanija i Francuska glasale su protiv.

Kirilov je dao izjavu uoči predstojeće pregledne konferencije BWC-a koja bi se trebala održati u Ženevi krajem novembra i početkom decembra. Događaj se održava svakih pet godina i ima za cilj osigurati da konvencija ostane relevantna i ažurna usred promjena u nauci i tehnologiji, kao iu globalnom sigurnosnom okruženju.

Biološke LabaratorijerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Dali neko zna kolika je naj manja nuklearna i ože li ona izbrisat labor sa svim tim virusima ,otrovima i ostalim zlom ?ili postoji neko drugo oružje za eliminaciju ovakvih stvari.Žar takve stvari nisu konvencijama zabranjene.

Čudan lik
1 godina prije

Kada uzmem u obzir CERN, razne laboratorije sa biološkim oružjem, razna testiranja oružja i tehnologija,… mogu samo reći da je najveće čudo na ovoj planeti da do sada nismo svi skupa otišli u 3 PM!!!

TBD
1 godina prije

Cjelo čovječanstvo je u uvučeno u sve oblike destrukcionih aktivnosti po samog sebe i planet zemlju. Valjda se to već sve dogodilo, a ljidi to percipiraju kao sadašnjost i budućnost.

eks
1 godina prije

U biolaboratorijama Pentagona, u Bostonu je Oktobra ove godine “proizveden” smrtonosni soj Korona virusa. U eksperimentima na životinjama “učinak smrtnosti” iznosi 80%. USA monstrumi rade najveća zla čovečanstvu. USA je imperija zla .

Željko
1 godina prije

OFF TOPIC “Shevron” je nakon odluke pazite sada počeo proizvoditi naftu u Venezueli!? Dozvola koju je izdalo Sud USA i Ministarstvo finansija USA važi šest mjeseci i može se produžiti, sud USA odobrava USA korporaciji bušenje nafte u drugoj zemlji, zbogom pameti! Odluka je donijeta nakon što su se vlada Venezuele i oporba sporazumjele da počnu pregovore o humanitarnim i drugim pitanjima u toj zemlji!? Interesi su vječni jer nakon ovoga, volio bih da griješim, to je to što se Rusije i Kine tiče u Venezueli!

Gnostik
1 godina prije

Tuku naši aaa ruku i partizani.😋😂😂🤐😘❤️😋

Ico
1 godina prije

Poljski premijer Mateusz uporno baljezga, taj čovjek ne notorni idiot

Optimista
1 godina prije

Što bježe sa gmo komarcima I golubovima iz ukrajine?

mrdo
1 godina prije

Jaooo, šta im radi onaj Izraelac Zelenski. Dok ukro-nacisti ginu na frontu, i to po njegovom naređenju, pod njegovom čizmom, i dok im se porodice smrzavaju i gladuju u pozadini, on i njegova ekipa prodaju struju Evropi i postaju još bogatiji. Znao sam da su ukropi niskointeligentni, ali, što je previše, previše je. ————————————- AFERA TRESE KIJEV! Ruski raketni napadi otkrili DUGO ČUVANU TAJNU, dok se Ukrajinci smrzavaju – ZELENSKI I OLIGARSI PUNE DŽEPOVE?! Ukrajinski novinar Dmitrij Vasilec tvrdi kako je je otkrio jednu od velikih tajni kijevskog režima Udar na energetsku infrastrukturu Ukrajine doveo je do nestanka struje u susednoj Moldaviji. Iz ovoga se jednostavno može zaključiti da je kijevski režim zarađivao prodajući struju Kišinjevu, dok su Ukrajinci sedeli u mraku. U regionima Ukrajine uveden je strogi raspored snabdevanja električnom energijom i vodom, zemlja živi u režimu nestanka struje. Udarac na čvornu trafostanicu koja snabdeva strujom Moldaviju razotkrio je… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Među kojima je navodno i korona virus s 80 posto smrtnosti???Čudne igre Zapada.

nessy
1 godina prije

Ova ‘naucna’ istrazivanja bioloskih agensa, prije ce doci glave covjecanstvu, nego nuklearni holokaust ili asteroid. Idioti se igraju ‘napravimo to, pa da vidimo rezultat’. Uvijek postoji mogucnost slucajne kontaminacije, a o “slucajnoj”, ne treba ni govoriti.

1 godina prije

a đes’ba, šta imaa? pa evo od jedne napredne malo od istupa : uz činjenične strahote počinjene još od Vijetnama……….Američki vojni zrakoplovi bacaju Monsantov toksični i kancerogeni Agens Orange na Vijetnam. Dan danas na tisuće Vijetnamaca pati od teških urođenih fizičkih i psihičkih mana koje im je Agens Orange ostavio u nasljedstvo. ….Europa u stopu prati SAD, smatrajući je najbližom saveznicom, no možda bi se Europljani trebali početi pitati: ako SAD testira svakojake vrste biološkog oružja na svojemu stanovništvu, te nemilice truje zemlju, tlo i zrak uništavajući pri tom zdravlje milijuna Amerikanaca kroz generacije, ako posjeduje bio laboratorije diljem svijeta i iskušava patogene na Azijatima i Afrikancima, što im garantira da takva “saveznica” ne čini isto i samoj Europi? Vojska koja je kršila i još uvijek krši najvažnije međunarodne zakone, vojska koja smatra da je iznad zakona ne može izigravati “branitelja” nedužnih i potlačenih, a vlasti koje podupiru takvu vojsku… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI