Rusiji i Indiji više nije potreban američki dolar

Dolar
27 komentara

Rusiji i Indiji nije potreban američki dolar u trgovini, budući da su se okrenule nacionalnim valutama za međusobna poravnanja, rekao je novinarima u četvrtak predsjednik Međunarodnog foruma BRICS-a Purnima Anand.

“Implementirali smo mehanizam međusobnog obračuna u rubljama i rupijama i nema potrebe da naše zemlje koriste dolar u međusobnim obračunima. A danas sličan mehanizam međusobnog obračuna u rubljama i juanima razvija Kina”, rekao je on.

“To znači da se zemlje BRICS-a otvaraju Rusiji, nudeći toj zemlji priliku da prevaziđe posljedice sankcija”, dodao je Anand, a citirala je novinska agencija RIA.

Predsjednik BRICS-a je rekao da je međusobna trgovina između Indije i Rusije petostruko porasla u posljednjih 40 godina. Moskva isporučuje Indiju sve veću količinu nafte, a zauzvrat dobija velike količine poljoprivrednih proizvoda, tekstila, lijekova i drugih proizvoda.

Anand je takođe napomenuo da Nju Delhi sebe smatra neutralnom stranom u trenutnom sankcionom ratu između Zapada i Rusije, i uprkos pritiscima sankcija, nastaviće saradnju sa Moskvom “u svim oblastima gde je to potrebno”.

“Kada je počela ruska vojna operacija u Ukrajini, naravno, postojao je pritisak na Indiju da prestane uvoziti rusku naftu. Ali Ministarstvo vanjskih poslova moralo je odbiti ovaj pritisak. Ruska strana je dobila uvjeravanja da isporuke neće biti zaustavljene i da režim sankcija ni na koji način neće uticati na odnose između naših zemalja”, naglasio je šef foruma.

BRICS je međunarodni društveno-ekonomski i politički forum koji uključuje pet zemalja članica: Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

BRICSIndijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Saljivdjija
1 godina prije

Iste snove sniju zajedno, slobodu..I da parazite skinu sa grbace; 250 godina cekali se ovo da se pokazu zubi vec jednom tlacenju i pljackanju.

dragan s
1 godina prije

sad kad krene petro dolar da se vraca kuci bice ko u srbiji 1993

Mlata
1 godina prije

Indija i USA saveznici…Kina ih “zbližava”

Marko
1 godina prije

Nece se lako ni Indija, ni Rusija ni mnogi drugi osloboditi zapadnog neokolonijalizma kiji je napravio finacijski sustav u svoju korist.

Max
1 godina prije

Dedolarizacija u tijeku.

nekoime
1 godina prije

Ide dolar preko Romanije, sobom vodi svoje provizije.

ad astra
1 godina prije

Interesantno je kako netko sagledava stvari. Rusija i Indija imaju razmjenu u vrijednosti cca 13 milijardi dolara. Indija i USA imaju razmjenu cca 130 milijardi dolara. Kako računaju odnos valuta Indija i Rusija? Koja im je referentna valuta? Pretpostavljam da je poruka članka trebala biti kako Rusija i neke tamo države istočnog svijeta mogu parirati zapadu. Normalno je da Rusija predvodi revoluciju. Istina je brutalno drugačija. Rusija je s svojih 1600 milijardi dolara GDP-a zanemariva u svjetskoj ekonomiji. Italija ima 2000 dolara GDP. Da ne govorim o Njemačkoj, Francuskoj, UK… Kako bilo što u pogledu promjena na svjetskoj ekonomskoj sceni može pokrenuti tako prosječna država.

tata mata
1 godina prije

uvijek je to bio divlji zapad i kauboji ,,,,i pljackasi banaka ,,ali sad ide malo modernije

ALENz
1 godina prije

Zelenski kaze da je bas izbjegnuta veca tragedija u nuklearki u Zaporozje a on je taj koji je izdao naredbu da se tuce nuklearka i sad ga na zapadu prikazuju kao spasitelja Europe…Mamma mia…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI