Ruska kamikaza-bespilotna letjelica uništila haubicu britanske izrade

FH70 Haubica
5 komentara

Vojnici su koristili bespilotnu letjelicu Lancet kako bi uništili skriveno topničko oružje FH70 koje koriste ukrajinske postrojbe

Ruska marinska postrojba koja se bori na prvoj crti sukoba u Ukrajini upotrijebila je lebdeće streljivo Lancet kako bi uništila FH70 haubicu britanskog dizajna, koju su koristile ukrajinske snage. Rusko Ministarstvo obrane identificiralo je ciljano oružje dok je u četvrtak dijelilo snimku napada. Napad je navodno izvela 336. gardijska brigada mornaričkog pješaštva, dio Baltičke flote ruske mornarice. Isječak je uključivao snimke s ugrađene kamere letjelice i s drugog zrakoplova, vjerojatno izviđačke bespilotne letjelice, koja je snimala sukob odozgo.

Čini se da je pogodak detonirao topničke granate pohranjene na mjestu skrivene unutar vjetrobrana. Video je kružio društvenim mrežama nekoliko dana prije nego što je Ministarstvo potvrdilo da se radi o autentičnoj snimci. Neki mediji su sugerirali da je Lancet noviji model, opremljen senzorom za noćno gledanje koji je nedostajao starijim varijantama.

Zapadni podupiratelji Ukrajine šalju samohodne haubice FH70 od 155 mm u sukob od prošle godine. Estonija je obećala svoju cjelokupnu zalihu od 24 komada, dok je Italija osigurala neodređeni broj oružja, za koji neki obrambeni analitičari procjenjuju da se radi o 10 haubica.

 

Bespilotne letjelice Lancet navodno su jedna od glavnih prijetnji ukrajinskom teškom naoružanju na prvoj crti. Sustav proizveden u Kalašnjikovu ima karakterističan oblik zahvaljujući svoja dva seta X-winga i dolazi u dvije glavne verzije, s teretom mase od jednog odnosno tri kilograma. Dizajnerica Zala Aero navodno poboljšava svoje proizvode kako dobiva povratne informacije iz zone sukoba. Aleksandr Mikheev, čelnik ruske agencije za izvoz oružja Rosoboronexport, tvrdio je da potencijalni inozemni kupci pokazuju veliko zanimanje za bespilotne letjelice Lancet.

“Međutim, ne isporučuje se na inozemna tržišta, jer ruske oružane snage imaju veliku potražnju za njim i još nema izvozne dozvole za njega”, rekao je za TASS u srijedu na marginama vojnog sajma Dubai Airshow 2023.

Haubica FH70rusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Britanska kamikaza-bespilotna letjelica 🙄uništila Kraljevinu-britanske izrade 🤷

nepoželjni
5 mjeseci prije

Ma ebeš (super) haubicu BRITANSKE izrade, kada je (obična) RUSKA “kamikaza”-bespilotna letjelica uspije uništiti…

tihobl
5 mjeseci prije

Masa je snimaka pogodaka novih lanceta. Imaju nove nisane i imaju elemente AI za prepoznavanje NATO opreme (meta primjecena i meta zakljucana). Rusi su osvojili proizvodnju jeftinih termovizijskih kamera i poceli ih uhtradjivati na lancete. Ove zime bice daleko veci problem od kamera za noc. Put preko Orlovke za Advejevku vec je postao groblje pogodjenih vozila. Kaljasnikov je najavio da ima spreman novi dron (o cemu se radi ne znam).

Max
5 mjeseci prije

Ni prvu ni zadnju.

nessy
5 mjeseci prije

E, dobro, kamikaza je obavio zadatak. Ali, nitko ne pita da li je imao djece i tko ce se brinuti za njegove stare roditelje. Predlazem da se osnuje fond za pomoc clanovima obitelji poginulih kamikaza. Evo, ja cu volonterski brinuti da se novac posteno rasporedi. Dat cu broj racuna, pa neka ljudi pomognu prema mogucnosti. Fond ce se zvati…BitLucky je zauzeto, neka bude Nahranimo Zedne, Napojimo Gladne. Mogu garantirati da ce se kvaliteta zivota meni popraviti, za ostalo cemo vidjeti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI