Ruska nafta prelazi na Bliski istok

Iracki tanker
12 komentara

Ujedinjeni Arapski Emirati povećali su kupovinu ruske sirove nafte unatoč sve većem pritisku SAD-a i njihovih zapadnih saveznika da obuzdaju trgovinu s Moskvom, izvijestio je u utorak Reuters, pozivajući se na podatke i izvore o praćenju brodova. 

Statistički podaci pokazuju da je oko 1,5 miliona barela ruske sirove nafte isporučeno u zalivsku naciju od novembra, a ukupna količina je porasla od početka 2022. Najnoviji teret sa ruskom naftom Urals je navodno stigao u naftno čvorište Fujairah ranije ovog meseca.

Prema kompaniji za energetsku analitiku Kpler, prva isporuka se dogodila 2019. godine, ali su isporuke povećane nakon aprila 2022., sa pauzom između jula i oktobra 2022.

Podaci sa platforme za finansijsku analizu Refinitiv Eikon pokazuju da je prva ruska isporuka sirove nafte u UAE bila 2022. godine, sa porastom u aprilu.

UAE u posljednje vrijeme jačaju svoju ekonomsku i trgovinsku saradnju sa Rusijom uprkos pritisku Zapada da prekine tu praksu. Trgovina između dvije zemlje prošle je godine dostigla najviši nivo u istoriji, a bliskoistočna država je na putu da postane jedan od 20 najvećih ekonomskih partnera Rusije.

UAE je dom jednog od najvećih svjetskih pretovarnih čvorišta, luke Džebel Ali u Dubaiju, i najveći je trgovinski partner Rusije u regiji, čineći 55% ukupne trgovine između Moskve i zemalja Zaljeva.

Dok su EU i zemlje G7 uvele ograničenja cijena i ograničenja na uvoz ruskog goriva, Moskva je uspješno diverzificirala svoje isporuke, a Kina, Indija, Turska i druge zemlje su povećale kupovinu njene nafte.

Arapski EmiratiNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Već i male bliskoistočne države od 9 milijuna stanovnika – kao što je UAE – ne doživljavaju izuzetne 😃

alexosijek
1 godina prije

A naftu prevoze tajnoviti “tankeri iz sjene”….Hahahaha..kakva generalna piz***ija…lp

Gjuro1977
1 godina prije

Samo potvrda da ruska nafta ide u svijet preko Arapa🤣🤣🤣

Tupko Glupko
1 godina prije

Evo još jedne zanimljive informacije: Rusija je rekla da će od ožujka smanjiti dnevnu opskrbu za 500.000 barela. Rusije je jedna od najvećih izvoznica nafte u svijetu i značajna članica OPEC+. “Nema potrebe da Organizacija zemalja izvoznica nafte poveća proizvodnju nafte kako bi nadoknadila smanjenje od 500.000 barela dnevno u Rusiji”, izjavio je jučer za medije angolski državni tajnik za naftu i plin. Članice složile su se smanjiti svoj cilj proizvodnje za 2 milijuna barela dnevno od prošlog studenog do 2023. Kao dio toga, 10 članica OPEC-a koje obvezuje sporazum imaju cilj proizvodnje 25,4 milijuna barela dnevno. Za njih win-win situacija – cijene na taj način idu gore, a zadržati se ili ići dolje mogu samo zbog smanjene potražnje na tržištu, tj. smanjenja gospodarskih aktivnosti. Možda smanjenje industrije na Zapadu ili novi lockdowni? Podsjetimo – članice G7, EU i Australija uvele su 5. prosinca prošle godine gornju cijenu pomorskog tereta… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Očekivano.

hiber
1 godina prije

Nerazumjevanje procesa prodaje. Prosječni ruski trosak proizvodnje nafte je 40-tak dolara, prijevoz je 10-dolara, razne marže jos pet dolara. Tako da rusima ostaje samo koja kinta viška, dok do “tržišne cijene” dobit ostaje nakupcu. Tako da ono čega se pametan stidi, ovdje se ponose.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI