Ruska naftna kompanija Rosnjeft najavila prekid aktivnosti u Venecueli

Kranovi dizalice
12 komentara

Operacije ruske naftne kompanije u latinoameričkoj zemlji, gdje je vadila najtežu mješavinu sirove nafte na svijetu, komplikovane su otkako je Washington pokrenuo kampanju za zbacivanje demokratski izabranog predsjednika Nikolas Madura. SAD su uvele sankcije kompanijama koje rade u venecuelanskom naftnom sektoru.

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da prodaje 100% svojih prava u svim venecuelanskim naftnim projektima kompaniji koja je isključivo u vlasništvu ruske vlade. Rosneft će dobiti 9,6% svojih akcija, koje trenutno drži vlada, u zamjenu za ta prava. Prodaja znači da će Rosnjeft prekinuti sve svoje operacije u latinoameričkoj zemlji.

U zvaničnoj izjavi, portparol kompanije je objasnio da je odluka donijeta u interesu svih akcionara Rosnjefta. On je dodao da naftna kompanija čeka daameričko ministarstvo finansija ukine venecuelanske sankcije, prema svojim obećanjima.

Kremlj još nije objavio šta namjerava da učini sa novonabavljenom imovinom. Među tim sredstvima su akcije u venecuelanskim naftnim kompanijama Petromonagas, Petroperija, Bokueron, Petromiranda i Petrovictoria.

Venecuelanski naftni sektor je u posljednje dvije godine teško pogođen američkim sankcijama, budući da je administracija Donalda Trumpa nastojala svrgnuti demokratski izabranog predsjednika države Nicolasa Madura. Washington je naime pokušao da prekine veze svih stranih kompanija sa venecuelanskim energetskim sektorom kako bi zaustavio priliv novca u ekonomiju zemlje, koja se već nekoliko godina bori sa krizom.

U  jednom od pokušaja, Bijela kuća je sankcionisala dvije kompanije povezane sa Rosnjeft-om, Rosneft Trading S.A. i TNK Trading International, zbog navodnihposlovanja sa venecuelanskim naftnim kompanijama.

NaftaRosnjeft
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Niska cijena nafte odnosi prve žrtve…😩😩😆

Ime
4 godine prije

odlicno si uocio!
Sada cemo videti hoce li kauboji nametnuti sankcije i Putinu – RF krenuti u rat ili podviti rep.

Wordly wiseman
4 godine prije

Amerika je ovo morala odobriti. Sankcije rade posao

Jablan u zitu
4 godine prije

Ranjena zver na umoru je najopasnija .

dulebg
4 godine prije

Tužno je za zemlje, bogate nafrom i drugim resursima, da ih ustupaju stranim vlasnicima. Recimo kad se pogleda Sirija – očigledno je bogatstvo, proizašlo najverovatnije iz nafte i gasa: to su auto-putevi, stambena naselja, isto tako i obrađen svaki pedalj njihove ne baš gostoljubive zemlje; ali je svejedno izdeljena svetskim igračima naftnog sektora. Sovjetski Savez je između 2 rata ustupio koncesije na naftna polja zapadnim vlasnicima.
U Srbiji .je “rudnička renta” nekih možda 8%, od čega lokalnoj samoupravi 2%, ne može ni školu da okreči.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI