fbpx

Ruska naftna kompanija Rosnjeft najavila prekid aktivnosti u Venecueli

Kranovi dizalice

Operacije ruske naftne kompanije u latinoameričkoj zemlji, gdje je vadila najtežu mješavinu sirove nafte na svijetu, komplikovane su otkako je Washington pokrenuo kampanju za zbacivanje demokratski izabranog predsjednika Nikolas Madura. SAD su uvele sankcije kompanijama koje rade u venecuelanskom naftnom sektoru.

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da prodaje 100% svojih prava u svim venecuelanskim naftnim projektima kompaniji koja je isključivo u vlasništvu ruske vlade. Rosneft će dobiti 9,6% svojih akcija, koje trenutno drži vlada, u zamjenu za ta prava. Prodaja znači da će Rosnjeft prekinuti sve svoje operacije u latinoameričkoj zemlji.

U zvaničnoj izjavi, portparol kompanije je objasnio da je odluka donijeta u interesu svih akcionara Rosnjefta. On je dodao da naftna kompanija čeka daameričko ministarstvo finansija ukine venecuelanske sankcije, prema svojim obećanjima.

Kremlj još nije objavio šta namjerava da učini sa novonabavljenom imovinom. Među tim sredstvima su akcije u venecuelanskim naftnim kompanijama Petromonagas, Petroperija, Bokueron, Petromiranda i Petrovictoria.

Venecuelanski naftni sektor je u posljednje dvije godine teško pogođen američkim sankcijama, budući da je administracija Donalda Trumpa nastojala svrgnuti demokratski izabranog predsjednika države Nicolasa Madura. Washington je naime pokušao da prekine veze svih stranih kompanija sa venecuelanskim energetskim sektorom kako bi zaustavio priliv novca u ekonomiju zemlje, koja se već nekoliko godina bori sa krizom.

U  jednom od pokušaja, Bijela kuća je sankcionisala dvije kompanije povezane sa Rosnjeft-om, Rosneft Trading S.A. i TNK Trading International, zbog navodnihposlovanja sa venecuelanskim naftnim kompanijama.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dawor
Gost
Dawor
5 mjeseci prije

Tko je ono pričao da je zločudna imperija na izdisaju????…….Nemojte ljudima više davati lažne nade,lijepo vas molimo !!!!!!

Mercury
Gost
Mercury
5 mjeseci prije

@ Dawor

Članak je loše napisan. Rosneft svoju poziciju prepustio direktno ruskoj vladi. Znači, nema nikakvih promjena osim promjena vlasništva. Pravo pitanje je što stoji iza toga. Da li Rosneft stvarno želi izbjeći nekakav rizik, ili očekuje da im Ameri skinu sankcije ili je nešto treće u igri. Možda su dioničari Rosnefta bili pritisnuti izaći kako bi se pokušalo još stisnuti Venezuelu, ali trenutačni ništa od toga jer je Rusija preuzela vlasništvo. Trebati će ipak malo vremena da saznamo što stoji iza toga.

Statistički, sada je sve u rukama ruske vlade, a ne dioničara Rosnefta čime se dobiva veća kontrola/slobodnije ruke nad tim dijelom poslovanja.

Ime
Gost
Ime
5 mjeseci prije

odlicno si uocio!
Sada cemo videti hoce li kauboji nametnuti sankcije i Putinu – RF krenuti u rat ili podviti rep.

Jablan u zitu
Gost
Jablan u zitu
5 mjeseci prije

Ranjena zver na umoru je najopasnija .

Alex
Gost
Alex
5 mjeseci prije

Niska cijena nafte odnosi prve žrtve…😩😩😆

Mercury
Gost
Mercury
5 mjeseci prije

@ Alex

Možda da, možda ne. I to je potencijalni razlog. Ovo su podaci troškova po barelu (March 2019):

UK – 44,33$
Nigeria – 28,99$
Venezuela – 27,62$
Canada – 26,64$
US shale – 23,35$
Norway – 21,31$
US non-shale – 20,99$
Russia – 19,21$
Iran – 9,09$
Saudi Arabia – 8,98$
(to je prosjek po prosječnoj kvaliteti nafte. Primjerice, Saudijska Arabija ima samo laku naftu pa su zato troškovi toliko niski. Druge države imaju izvore i teške i lake nafte pa je to spojeno sve skupa u izračun)

Ako je cijena i problem, za Venezuelu to ne mijenja ništa jer je ruska vlada ušla u zamjenu.

čitalac
Gost
čitalac
5 mjeseci prije

@Mercury
U stvari su cijene za cca 50% više

Mercury
Gost
Mercury
5 mjeseci prije

@ čitalac

Cijene čega?

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
5 mjeseci prije

Amerika je ovo morala odobriti. Sankcije rade posao

Mercury
Gost
Mercury
5 mjeseci prije

@ Wordly wiseman

Na koga djeluju? Venezuela je u godinu dana skinula inflaciju sa 1 200 000% na 3 276% s konstantnom padajućom krivuljom. Sankcije su bacile Venezuelu u kameno doba, ali ako se ovaj trend nastavi, sve će doći na svoje. Bez brige si.

dulebg
Gost
dulebg
5 mjeseci prije

“Kameno doba” – tamo Indiosi idu u školu, imaju posao, stanove, zdravstvenu zaštitu. U Brazilu – sumnjam! Da ne pominjem Kolumbiju.

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
5 mjeseci prije

Djeluju na Rosfnet

dulebg
Gost
dulebg
5 mjeseci prije

Tužno je za zemlje, bogate nafrom i drugim resursima, da ih ustupaju stranim vlasnicima. Recimo kad se pogleda Sirija – očigledno je bogatstvo, proizašlo najverovatnije iz nafte i gasa: to su auto-putevi, stambena naselja, isto tako i obrađen svaki pedalj njihove ne baš gostoljubive zemlje; ali je svejedno izdeljena svetskim igračima naftnog sektora. Sovjetski Savez je između 2 rata ustupio koncesije na naftna polja zapadnim vlasnicima.
U Srbiji .je “rudnička renta” nekih možda 8%, od čega lokalnoj samoupravi 2%, ne može ni školu da okreči.

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

SSSR je ustupio koja polja i kome?
Nobel (brat od onog od nagrade) i još neki su prije revolucije imali koncesiju na Baku.
Crvena Arnija je dvaputa odbijala Zapad na tom mjestu, a onda uništila postrojenja za vađenje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
14
0
()
x