Ruska prodaja automobila utrostručena

Turski električni automobil
15 komentara

Prodaja novih putničkih automobila u Rusiji u aprilu je skočila 2,7 puta u odnosu na isti period 2022. godine, pokazali su u četvrtak podaci analitičke agencije Avtostat.

Prema izvještaju, prošlog mjeseca je ukupno prodato više od 75.000 novih vozila, što je 8% više nego u martu.

Avtostat je saopštio da je 44% prodatih automobila kineske marke, dok je još 35% ruske. Zajednički udio južnokorejskih, japanskih, evropskih i američkih automobila pao je na nešto više od 20%.

Najprodavaniji brend u zemlji bila je ruska LADA (33,4%), a najpopularniji model Lada Granta (24,3%). Među stranim proizvođačima automobila, Chery je bio najprodavaniji kineski brend, a Geely Coolray crossover najprodavaniji model.

Izlazak zapadnih i japanskih kompanija sa ruskog tržišta automobila pružio je priliku rastućim igračima u industriji kao što su Kina i Iran.

Kineski proizvođači automobila započeli su veliku ekspanziju na ruskom tržištu i očekuje se da će ove godine dostići 60% udjela u ukupnoj prodaji, prema lancu prodavača automobila Autodom. Kina je prošle godine izvezla više od 160.000 automobila u Rusiju, što je više nego udvostručilo svoj udio na tržištu automobila u zemlji.

Očekuje se da će iranski proizvođači automobila ove godine pokrenuti prodaju u Rusiji.

Stručnjaci kažu da bi situacija također mogla podstaći rusku automobilsku industriju. Proizvođač automobila AvtoVAZ ranije je otkrio da planira udvostručiti proizvodnju ove godine na više od 400.000 automobila. Prema pres-službi kompanije, ona ima kapacitet za proizvodnju do 500.000 vozila godišnje.

AvtostatkinaLADArusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
10 mjeseci prije

sve anglizirana imena. nije moglo lada ural, lada stepa, lada rus, lada nesto nesto? kulturno ih podrivaju a onda se cude zasto je zapad uzor.

Max
10 mjeseci prije

Bolje za njih.

C.F.
10 mjeseci prije

Zhejiang Geely Holding Group je vlasnik Volva.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Zaprav .. Evo vam glavne stranice za kupi – prodaj u Russia i to NOVA auta 😉 te mi sada recite KOJA od najčešćih marki auta na toj listi fali 😁 ——>>>> auto.drom.ru/new/ 🤳

Mika
10 mjeseci prije

U isto vrijeme u Italiji je prodano 170 000 tisuća novih automobila. Italija je tri puta brojčano manja od Rusije. Ameriku neću uspoređivati. Pokazatelj bogatstva društva. Ali bitan je naslov.

FIFY
10 mjeseci prije

Svaka čas…..

Ivan
10 mjeseci prije

A glupa krmaca Ursula ce prodavati Zelenskom..

Zoro
10 mjeseci prije

Neko ovde komentira prodaju u Italiji i uspoređuje sa prodajom u Rusiji, iz konteksta se vidi da navija za ovakvi razbojnički zapad koga mrzi velika većina čovječanstva koja čeka da im ujedinjeni Istok slomi kičmu i da budu slobodni. Navijanjem podržavam nekoga ne samo imaginarno nego i stvarno, naše misli stvaraju moć energiju i novu realnost. Zato podržavajte Istok u svojim razgovorima i mislima tako će mo pomoći promijeniti realnost puno više nego ovi šta šalju oružje. Naoružali su Hitlera i nahuškali ga na Sovjetski Savez, sada rade potpuno isto, ko to ne vidi ili je mentalno ograničen ili je neprijatelj fašist domaći izdajnik, i da ti sa Italijom biž sa ovog portala nije ovo za tebe

gogo
10 mjeseci prije

samoubojstvo zapadno europske ekonomije ! Rusi ih neće nikada primiti natrag, a garant će ih ovi moliti ! Samo vi pušite kitu od Bydenskog !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI