Ruska ulaganja u plemenite metale skočila su na rekordan nivo

Vrijednost zlata
23 komentara

Obim sredstava na ruskim računima plemenitih metala zabilježio je dramatičan međugodišnji skok od skoro 56 %, prema najnovijim statističkim podacima koje je objavila Banka Rusije.

Od 1. avgusta 2021. godine ulaganja u zlatu i drugim plemenitim metalima porasla su za 55,9 % u odnosu na isti datum prethodne godine. U fizičkom smislu, rast je iznosio 31,6 tona, na 88,2 tone sa 56,7 tonazabilježenih prije godinu dana.

Ruska Sberbanka pod kontrolom države postala je lider sa povećanjem salda na računu plemenitih metala za 42,1 % ili 16,3 tone. U međuvremenu, stanja na računima u VTB banci porasla su za 105,6 % ili za 12,2 tone.

Brzi rast sredstava na računima plemenitih metala rezidentnih klijenata počeo je u aprilu 2020. godine nakon recesije koja se dogodila neposredno prije krize 2014-2015 i kasnije stagnacije, rekao je šef analitičke kancelarije Banke za korporativno finansiranje Maksim Osadčij, a prenose RIA Novosti.

„Ovaj trend je vođen namjerom da se imovina zaštiti od inflacije i niskih bankarskih stopa“, rekao je analitičar.

On je dodao da je zvanična cijena zlata pala za 6,6 % od aprila 2020. do avgusta 2021. godine.

rusijaZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onsefvniuesnfviunwei
2 godine prije

Varanska ulaganja……………

Max
2 godine prije

To je jako pokriće

Miro
2 godine prije

Rusi, Kinezi kupuju zlato, a Amerikanci i Evropljani Bitcoin, pametnom dosta

Berlin
2 godine prije

Financial Times Putin je 2004. pokrenuo državni program za razvoj poljoprivrede kroz nacionalne projekte čiji je cilj poticanje ulaganja i razvoj proizvodnje. On je uključivao ciljeve za osiguravanje 80-95 posto samodostatnosti u ključnim proizvodima, uključujući žitarice. Desetljeće kasnije uvedena je povelja o žitu za povećanje transparentnosti na tržištu. “Veliki igrači i država dogovorili su se da ovo tržište učine manje sjenovitim za dobrobit svih. Učinak je bio vrlo pozitivan ”, kaže Daria Snitko, analitičarka Gazprombanke. “Ovo je zasigurno pomoglo izvozu.” Nakon uspješnog lobiranja za nova tržišta, osobito u Aziji, Kina i Vijetnam postali su veliki kupci. Rusija je utrostručila izvoz govedine 2020. i udvostručila izvoz svinjetine, u tonama i prihodima u dolarima iz godine u godinu. Polovina govedine otišla je u Kinu, nakon što je prošle godine otvorila svoje tržište za ruske proizvođače goveda. Vijetnam, koji je počeo uvoziti rusko svinjsko meso krajem 2019. godine, sada je drugi najveći uvoznik… Čitaj više »

Berlin
2 godine prije

Ipak, u Rusiji klimatske promjene otvaraju nove granice za više poljoprivrednog korištenja zemljišta na sjeveru s otapanjem vječnog mraza. To donekle kompenzira suše na jugu. “Rusija ima različite klimatske zone, a ako Volga izgori, Sibir će rasti, ili ako se nešto dogodi na jugu, Volga i središnje regije će to nadoknaditi”, kaže Rogačov iz Rusagrotransa. “Nemoguće je da sve regije imaju poplave ili [trpe] sušu u isto vrijeme.” Rusija je također stavila naglasak na proizvodnju čiste hrane i uporabu gnojiva bez ili sa niskim sadržajem metala, jer kupci postaju oprezni u pogledu čistoće hrane. Gnojiva u Rusiji dolaze od nekih najčišćih stijena bez velikog sadržaja kadmija , što mu nudi dodatnu konkurentsku prednost, kažu proizvođači i analitičari. Ulagače poput Rogersa, kao i domaće poslovne ljude, privlači perspektiva ruske poljoprivrede, zbog njene veličine, različitih klimatskih zona, postojeće infrastrukture i prostora za povećanje prinosa kroz tehnološki razvoj i veću uporabu gnojiva.  “Rusija ima… Čitaj više »

Zvrk
2 godine prije

Znaci jos vise tona zlata ce Nosferatu slati odabranima.

Sven
2 godine prije

Sad kad krenu skupljaci bakra aluminija i ostalih plemenitih metala sa balkana u moskvu da ga prodaju 😁. Usput popiju po koju votku da nazdrave .

Ime
2 godine prije

Rusima mi bilo pametnije da osiguraju svojim gradjanima radno mjesto, minimum zdrave prehrane,izgrade ceste i infrastrukturu na 2/3 svog teritorija jer im ljudi zive u blatu i da im naprave sanitarne cvorove, pa tek onda kupuju zlato.

crodaemon1
2 godine prije

To se radi o papirnom zlatu?

ad astra
2 godine prije

Dobro za početak. Mislim na tekst. A što dalje? Dali ste nam neke podatke ali ih niste analizirali. Zašto je Rusija otkupila tu količinu zlata? Investiranje u zlato je zamrzavanje kapitala. Tko si to može priuštiti i zašto. Da li je Rusija u situaciji da ulaže u zlato ili ekonomiju. Ovdje se spominju nekakve tone zlata. Da li autor zna kolika je vrijednost tone zlata? kg zlata je 60 000 dolara. Znači 100 tona zlata je 6 milijardi dolara. Jedna paralela. Hrvatska u godinu dana, kad nema Covida inkasira od turizma cca 10 milijardi dolara. Znači da može kupiti cca 150 tona zlata. A sad si zamislite ekonomije kao što je njemačka ekonomija s cca 4500 milijardi dolara godišnje. I ja sam se upecao u zamku iznošenja brojeva ali namjera mi je kazati da je ova tema interesantna samo ako se analitički obradi. Ovako sirovo nabrajanje brojeva je sve samo… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI