Ruske kontrasankcije pogodile su britanske političare i medije

Novinari-Medija
4 komentara

Moskva je u ponedjeljak stavila na crnu listu 39 britanskih zvaničnika, konsultantskih rukovodilaca i novinara u sklopu mjera odmazde protiv londonskog “neprijateljskog kursa usmjerenog na demonizaciju” Rusije. Bivši premijer David Cameron bio je na vrhu liste, na kojoj su i lider laburista Keir Starmer, kao i istaknuti članovi Liberalnih demokrata, SNP-a i Zelenih. Na dnu liste su novinari, među kojima je i televizijsko lice Piers Morgan.

“Pogubne akcije Velike Britanije u podmetanju rusofobije, širenju lažnih informacija o našoj zemlji i podršci neonacističkom režimu u Kijevu dobiće adekvatan i odlučan odgovor” Rusije, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova.

“Izbor u korist konfrontacije je svjesna odluka britanskog političkog establišmenta, koji snosi svu odgovornost za posljedice”, saopštilo je ministarstvo.

Cameron predvodi crnu listu, a slijedi ga bivši ministar odbrane – a kasnije i generalni sekretar NATO-a – George Robertson, sada doživotni kolega i član Doma lordova.

Pored Starmera, nekoliko sekretara laburista u senci – David Lammy, Lisa Nandy i Nick Thomas-Symonds – takođe se našlo na listi. Na crnoj listi se nalaze i četiri člana škotske vlade i još tri člana Holyrooda – dva Zelena i lider liberalnih demokrata – zajedno sa nekoliko zvaničnika ministarstva odbrane i portparolkom Forin ofisa Helen Alis Bauer-Iston.

Novinari su na začelju, počevši od kolumniste Timesa Davida Aaronovicha i urednika vijesti Guardiana Dana Sabbagha, preko urednika Daily Telegrapha za Evropu Jamesa Crispa, političke urednice Sunday Timesa Caroline Wheeler, šefa Sky Newsa Johna Ryleya i direktora vijesti BBC-a Jonathana Munroa. Zamjenik urednika Economist Edward Carr i vojni kolumnista Sun Jerome Starkey također su se našli na crnoj listi, zajedno sa producentom ITV-a i BBC-a Robertom Pestonom i BBC voditeljem Huwom Edwardsom. Morgan, naveden kao “ITV voditelj”, bilo je pretposljednje ime na listi.

Pridružuju se premijeru Borisu Džonsonu, ministru inostranih poslova Liz Trus i još jedanaest britanskih zvaničnika koji su sankcionisani sredinom aprila. „Stop lista“ im zabranjuje ulazak u Rusiju.

S obzirom na “destruktivnu želju Londona da nastavi da vrti točak sankcija pod namišljenim i apsurdnim izgovorima” , rad na proširenju “stop liste” će se nastaviti, dodaje Ministarstvo spoljnih poslova.

KontrasankcijerusijaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tony
1 godina prije

Bas su ih pogodile hahhaha ja zalosti pa pazi najveci ruski tajkuni u V. Britaniji i placaju ceh ali zasto nisu u rusiji ?

Max
1 godina prije

Zlo im se vrattilo kao bumerang.

pokositelj muha
1 godina prije

ne kužim… stavili su ih na listu i kaj sad? mrzit će ih? ne smiju u rusiju… a baš su mislili..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI