Ruski analitičar koji je pridonio ozloglašenom dosjeu Steelea optužen za laganje FBI-u

Igor Danchenko
3 komentara

Ruski analitičar Igor Danchenko sudjelovao je u izradi takozvanog Steeleovog dosjea – izvješća koje sadrži tvrdnje o dosluhu između predsjedničke kampanje Donalda Trumpa i ruske vlade.

Igor Danchenko, jedan od analitičara iza dosjea Steele, u kojem se tvrdi da je bivši američki predsjednik Donald Trump surađivao s ruskom vladom tijekom njegove predsjedničke kampanje 2016., uhićen je u četvrtak u sklopu istrage u Durhamu i optužen po pet točaka, priopćilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Analitičar koji je rođen u Rusiji optužen je za davanje lažnih izjava FBI-u, a Ministarstvo pravosuđa je reklo da je navodno lagao o izvoru informacija koje je FBI dobio tijekom predsjedničke kampanje 2016.

Danchenko bi se trebao pojaviti na sudu u Aleksandriji u Virginiji u četvrtak u 14:30. po lokalnom vremenu.

Ranije je o Danchenkovom uhićenju izvijestio The New York Times, pozivajući se na osobe upoznate s tim.

Bivši predsjednik Trump imenovao je Johna H. Durhama da ispita rusku istragu za bilo kakve prekršaje. Sam Durham nije komentirao izvješće.

Zloglasni dosje Steelea, koji je kompilacija optužbi i tvrdnji da je Trumpova kampanja surađivala s ruskom vladom kako bi pobijedio na predsjedničkim izborima 2016., američki su istražitelji diskreditirali kao nepouzdan i uglavnom se temelji na anonimnim izvorima. Osim toga, izvješće posebnog savjetnika Roberta Muellera, koji je bio imenovan za istragu tvrdnji o “dosluhu između Trumpa i Rusije”, nije pronašao nikakve dokaze o bilo kakvoj zavjeri između Trumpa i Kremlja.

Čak i nakon što je dosje razotkriven, i Danchenko i njegov poslodavac, bivši britanski obavještajac Christopher Steele, branili su svoj rad. U intervjuu za NYT 2020. Danchenko je tvrdio da je njegov posao bio samo prikupljanje “sirovih obavještajnih podataka” i jednostavno ih je prosljeđivao Steeleu. Potonji je, pak, nastavio inzistirati da i dalje vjeruje da je Trump bio u dosluhu s Rusijom.

I sam bivši predsjednik Trump je optužbe o “dosluhu s Rusijom” označio kao “lov na vještice” i “rusku prevaru”. Imenovao je Durhama kako bi ispitao način na koji je FBI istražio tvrdnje o “dosluhu”, istrazi koja je započela 2016. i od tada je izazvala mnoga pitanja. Osobito je Ministarstvo pravosuđa kritiziralo FBI 2019. jer nije obavijestio suce da su neke stvari koje im je Danchenko rekao dovele u sumnju tvrdnje iznesene u dosjeu.

Durham je pokazao zanimanje za Danchenka još u veljači kada je upotrijebio sudski poziv za dobivanje starih osobnih dosjea o analitičaru iz Brookings Institutiona, gdje je Danchenko nekada radio.

Analitičar koji je rođen u Rusiji identificiran je kao jedan od izvora “koji je pružio podatke i analizu” za zloglasni Steeleov dosje 2020., a osobnost Danchenka izaziva dodatne sumnje u vjerodostojnost Steeleovih tvrdnji. U to je vrijeme NYT primijetio da se, obraćajući se Danchenku za informaciju, Steele na kraju “oslanjao na nekoga s poviješću rada s ruskim obavještajnim operativcima ili otkrivanja njihovih tajnih aktivnosti, već na istraživača koji se usredotočio na analizu poslovanja i političkih rizika u Rusiji”.

FBIIgor DanchenkoJohn H. DurhamrusijaSteele
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Pa to i jest bila laž

tihobl
2 godine prije

Nije cudo sto je morao da brani izvjestaj jli bi prosao kao Skripalj (koji je takodje radio na istom izvjestaju). Skripalj je prije smrti odlazio u ruski konzulat da se nagodi – dace im sve o nastanku izvjestaja u zamjenu da ga puste da dodje na kcerkino vjencanje.

Lucija, prva
2 godine prije

Hm…ovaj ne liči na Rusa.
A vidi mu glave i mozgića…čeljusti veće.

I sve skupa, loša namještaljka Trumpu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI