Ruski FSB uhapsio sibirskog nuklearnog naučnika osumnjičenog za odavanje povjerljivih tehnoloških i državnih tajni Kini

Naučnik - nuklearna laboratorija
11 komentara

Ruski fizičar optužen je za odavanje državnih tajni, za vrijeme obavljanja istraživanja u laboratoriji za fiziku u Kini. Tamo se nije mogao vratiti na posao zbog pandemije Covid-19, pa je radio na Tomsk državnom univerzitetu.

Novinski sajt Znak sa sjedištem na Uralu, identifikovao je osumnjičenog kao 64-godišnjeg nuklearnog fizičara Aleksandra Lukanina. Znak je izvijestio da je Lukanin uhapšen zbog objelodanjivanja povjerljivih podataka ruske vlade, ali to nije zvanično potvrđeno. Novinski sajt je takođe izvijestio da se naučnik trenutno nalazi u istražnom zatvoru i da je FSB izvršio pretres njegove kuće.

Područja istraživanja Lukanina uključuju elektronske uređaje u nuklearnoj fizici. Poznato je da je radio na politehničkom univerzitetu u Tomsku, prije nego što je prešao na Institut za fiziku čvrstoće i nauku o materijalima (dio sibirskog ogranka Ruske akademije nauka, takođe u Tomsku). Tamo je Lukanin bio uključen u razvoj visokonaponskih izvora napajanja prije preseljenja u Kinu. Kada nije uspio da se vrati u Šenjang zbog pandemije koronavirusa, pronašao je posao na Tomsk državnom univerzitetu.

Govoreći za medije, Lukaninov prijatelj Nikolaj Krivopalov rekao je o njegovom hapšenju: „Koliko znamo, to je nešto poput izdaje – da je neke tehnologije prodao Kinezima. Kada se penzionisao, otišao je da radi u Kinu , pozvao ga je Univerzitet Šenjang. Radio je u tamošnjoj laboratoriji, istražujući visokonaponske izvore napajanja, radio-tehničke smetnje tvrdih materijala i slična područja. Ali, koliko znamo,to nije bilo povezano sa vojnom odbranom.“

U avgustu je rusko Ministarstvo odbrane odgovorilo na pojavu osjetljivih informacija u medijima predlažući da se sve informacije o vojnoj odbrani zemlje učine povjerljivim, ako već nisu državna tajna. Posljednjih mjeseci nekoliko ruskih akademika uhapšeno je zbog sumnje u izdaju države, uključujući tri naučnika iz Centralnog istraživačkog instituta za mašinogradnju, Viktor Kudrjavcev, Roman Kovalev i Sergej Mereščjakov. FSB je takođe vodio istrage protiv Ivana Safronova, savjetnika šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozina i bivšeg novinara.

FSBkinaNaučnikrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miro
3 godine prije

Nikad vjerovat Kini,nadam se da su Rusi pametni. Imaju Kinezi apetite i po Rusiji. Inace spijuniranje saveznika to je olos najveci.

Bosanac
3 godine prije

Bezobraznici jedni, umjesto da im pošalju profesora sa lažnim nacrtima pa ovi se razvijaju jedno 20 godina u pogrešnom smjeru ….oni tako to uradiše.

jefversgtverutgverut
3 godine prije

Kad će zekskraten FSB uhititi one koji vladaju Rusijom u korist svoju a ne naroda i države i koji spremaju istim rusima ponavljanje pogroma iz bebena zvanog rođenje?

Darko
3 godine prije

pa puno je to izdajnika

Sino-Belarus Axis
3 godine prije

Heroj, a ne zločinac!

Max
3 godine prije

Izdaja se skupo plaća osim u Hrvatskoj.

Tatanka Yotanka
3 godine prije

Ovo mi je jako čudno!!! Zar Kina i rusija nisu tijesni saveznici, među kojima je slobodan protok ljudi kapitala i ideja. I sad Rusi hapse nekog koji to ostvaruje, naime izmjenu ideja i informacija!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI