fbpx

Ruski FSB uhapsio sibirskog nuklearnog naučnika osumnjičenog za odavanje povjerljivih tehnoloških i državnih tajni Kini

Naučnik - nuklearna laboratorija

Ruski fizičar optužen je za odavanje državnih tajni, za vrijeme obavljanja istraživanja u laboratoriji za fiziku u Kini. Tamo se nije mogao vratiti na posao zbog pandemije Covid-19, pa je radio na Tomsk državnom univerzitetu.

Novinski sajt Znak sa sjedištem na Uralu, identifikovao je osumnjičenog kao 64-godišnjeg nuklearnog fizičara Aleksandra Lukanina. Znak je izvijestio da je Lukanin uhapšen zbog objelodanjivanja povjerljivih podataka ruske vlade, ali to nije zvanično potvrđeno. Novinski sajt je takođe izvijestio da se naučnik trenutno nalazi u istražnom zatvoru i da je FSB izvršio pretres njegove kuće.

Područja istraživanja Lukanina uključuju elektronske uređaje u nuklearnoj fizici. Poznato je da je radio na politehničkom univerzitetu u Tomsku, prije nego što je prešao na Institut za fiziku čvrstoće i nauku o materijalima (dio sibirskog ogranka Ruske akademije nauka, takođe u Tomsku). Tamo je Lukanin bio uključen u razvoj visokonaponskih izvora napajanja prije preseljenja u Kinu. Kada nije uspio da se vrati u Šenjang zbog pandemije koronavirusa, pronašao je posao na Tomsk državnom univerzitetu.

Govoreći za medije, Lukaninov prijatelj Nikolaj Krivopalov rekao je o njegovom hapšenju: „Koliko znamo, to je nešto poput izdaje – da je neke tehnologije prodao Kinezima. Kada se penzionisao, otišao je da radi u Kinu , pozvao ga je Univerzitet Šenjang. Radio je u tamošnjoj laboratoriji, istražujući visokonaponske izvore napajanja, radio-tehničke smetnje tvrdih materijala i slična područja. Ali, koliko znamo,to nije bilo povezano sa vojnom odbranom.“

U avgustu je rusko Ministarstvo odbrane odgovorilo na pojavu osjetljivih informacija u medijima predlažući da se sve informacije o vojnoj odbrani zemlje učine povjerljivim, ako već nisu državna tajna. Posljednjih mjeseci nekoliko ruskih akademika uhapšeno je zbog sumnje u izdaju države, uključujući tri naučnika iz Centralnog istraživačkog instituta za mašinogradnju, Viktor Kudrjavcev, Roman Kovalev i Sergej Mereščjakov. FSB je takođe vodio istrage protiv Ivana Safronova, savjetnika šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozina i bivšeg novinara.

4.8 4
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Waldau
Gost
Waldau
25 dana prije

Nema lopova i špijuna do Corona trovača.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
24 dana prije

Ovo mi je jako čudno!!! Zar Kina i rusija nisu tijesni saveznici, među kojima je slobodan protok ljudi kapitala i ideja. I sad Rusi hapse nekog koji to ostvaruje, naime izmjenu ideja i informacija!

Miro
Gost
Miro
25 dana prije

Nikad vjerovat Kini,nadam se da su Rusi pametni. Imaju Kinezi apetite i po Rusiji. Inace spijuniranje saveznika to je olos najveci.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
24 dana prije

Pompeo je neki dan u Dubrovniku dobronamjerno upozoorio Hrvatsku: Čuvajte se kineza i kad darove nose. Oni i kad pjevaju zlo misle!!

Bosanac
Gost
Bosanac
25 dana prije

Bezobraznici jedni, umjesto da im pošalju profesora sa lažnim nacrtima pa ovi se razvijaju jedno 20 godina u pogrešnom smjeru ….oni tako to uradiše.

jefversgtverutgverut
Gost
jefversgtverutgverut
25 dana prije

Kad će zekskraten FSB uhititi one koji vladaju Rusijom u korist svoju a ne naroda i države i koji spremaju istim rusima ponavljanje pogroma iz bebena zvanog rođenje?

tihobl
Gost
tihobl
25 dana prije

Zar nisi cuo da u FSB mogu uci samo jevreji?

jefversgtverutgverut
Gost
jefversgtverutgverut
25 dana prije

Isto kao u cia-u, mi6, mossi, bnd itd., piše ti gore prije FSB zekskraten.

Darko
Gost
Darko
25 dana prije

pa puno je to izdajnika

Sino-Belarus Axis
Gost
Sino-Belarus Axis
25 dana prije

Heroj, a ne zločinac!

Max
Member
Famed Member
Max
25 dana prije

Izdaja se skupo plaća osim u Hrvatskoj.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
24 dana prije

Idu otac i sin ulicom u Zagrebu i opaze jedan skup automobil. Sin pita oca: Tata što je potrebno prodati, da se kupi ovakav auto? Otac odgovori: Vlastitu državu sine!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x