Ruski odgovor na američke sankcije odnosit će se na to da se rusko gospodarstvo učini što je moguće samostalnijim

Ruska rublja i americki dolar
12 komentara

Dok Washington prijeti uvođenjem dodatnih sankcija Rusiji, analitičari očekuju da će odgovor Moskve biti isti kao i obično usmjeren na povećavanje ekonomske neovisnosti Rusije.

“Amerikanci kažu: budite oprezni ili bismo mogli učiniti više, ali Rusija će samo nastaviti put prema ekonomskoj neovisnosti”, rekla je zamjenica glavnog ekonomista na Institutu za međunarodne financije u Washingtonu, Elina Ribakova za Bloomberg.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena upozorila je u nedjelju na “posljedice” do kojih će doći ako bi oporbeni aktivist Aleksej Navaljni umro u zatvoru. Upozorenje je uslijedilo nakon uvođenja novih ekonomskih kazni od strane SAD-a, zbog tvrdnji o ruskom hakiranju i uplitanju u predsjedničke izbore. Novo-nametnute mjere uključuju zabranu kupnje obveznica na primarnom ruskom tržištu.

Međutim, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je u petak da taj potez nije utjecao na osnove ruske ekonomije. „Makroekonomska stabilnost je u potpunosti osigurana“, rekao je Peskov. „Učinkovitost našeg gospodarskog bloka međunarodno je priznata. Nemamo razloga sumnjati u ovo stanje stvari“, nastavio je.

Međunarodne rejting agencije potvrđuju da je Rusija dobro pozicionirana u slučaju kratkoročnog poremećaja na tržištu, prvenstveno zbog solidnog stanja svog sustava, s time da je potražnja lokalnih banaka snažna, navodi Fitch. Moody’s je u ponedjeljak rekao da će ruske financijske rezerve omogućiti zemlji nošenje s negativnim učincima sankcija. Rejting agencija S&P također je primijetio da sankcije neće imati značajan utjecaj na obnavljanje ruskog proračuna i da neće potkopati stabilnost financijskog tržišta zemlje.

Stručnjaci ističu da su tijekom sedam godina zapadnjačkih sankcija prema Rusiji, zbog Ukrajine, ruska vlada i središnja banka smanjile izloženost zemlje dolarima, premjestile imovinu iz SAD-a i prodale manji dio duga strancima.

Rusija je preoblikovala svoje međunarodne udjele, smanjujući udio u američkom dolaru u korist drugih valuta i zlata. Državne rezerve u zemlji kontinuirano rastu posljednjih godina, a od 09. travnja iznosile su 580,5 milijardi dolara, usprkos Covidu-19, rezerve su prošle godine porasle za više od 40 milijardi dolara.

Udio zlata u ruskim deviznim rezervama prvi je put rekordno skočio iznad dolara 2020. godine. Plemeniti metal činio je 24 % zaliha središnje banke krajem rujna. Udio dolarske imovine iznosio je 22 %, u odnosu na više od 40 % u 2018. godini.

Udio ruskih međunarodnih rezervi u SAD-u srušio se na nešto manje od 7 % do kraja rujna, u odnosu na oko 30 %, koliko je iznosio u 2014. godini.

Kao dio plana predsjednika Putina, koji se odnosi na dedolarizaciju trgovine, Rusija je također smanjila upotrebu dolara u svom izvozu s EU, Kinom i Indijom. Euro je gotovo prestigao dolar u trgovini Rusije s EU, a već ga je nadmašio u izvozu u Kinu. Otprilike dvije trećine ruskog izvoza u Indiju trenutno se plaća u rubljama.

Američke sankcijerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

“… Rusija je preoblikovala svoje međunarodne udjele, smanjujući udio u američkom dolaru u korist drugih valuta i zlata. Državne rezerve u zemlji kontinuirano rastu posljednjih godina, a od 09. travnja iznosile su 580,5 milijardi dolara, usprkos Covidu-19… rezerve su prošle godine porasle za više od 40 milijardi dolara. …” Posto je ocito da je pojedincima na diskusjama: poprilicno “razumljivo” da je Rusija “prodaje” preko 100 tona svog monetarnog ZLATA Rotschildovom Comexu u Britaniji – (naravno za one “papirnate shekele” kojih imaj skoro 600 milijardi i ne znaju sta ce sa njima...)… te smatraju da Rusija potrebiuje jos koji Rotschildov “papirnati shekel” umjesto monetarnog ZLATA… … bilo bi zanimljivo cuti – kako ti “strucnjaci” objasnjavaju sljedecu anomaliju…? Dakle usprkos “napada trulog i gadnog Zapada” – i jasno i logicno izrazene zelje da SMANJI udio “papirnatih shekela” u svojim rezervama…ta ista “slobodarska Putinova Rusija“: bukvalno spasava (zlocinacki) Rotschildov Comex….(cijim bi padomm cijela… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Žx
goran
3 godine prije

Russia is the envy of the world. Top class leaders. Years ahead of anyone in science and military advancement. Love and respect from Canada.

niki
3 godine prije

Putin pametno čarka ne bi li svako malo Rusija dobila neke sankcije.EU sankcije su podigle poljoprivredu i ojačali selo a slično je s tehnologijama.Rusi su naime čeznuli za zapadnom robom kao nekada mi u Trstu i Grazu i svoje bolje nisu kupovali.Taština!. Mi smo dobili EU i trgovačke lance i¨zato porušenu industriju i prazna sela.700 000 ljudi je naprasno iselilo.Putin jedino čačka polako da Ameri ne bi naglo zategnuli pre jako pa ne bi imao dovoljno vremena za pozitivni rast.Mis po mic,stalno rastu i rade a AMeri nerade nego štampaju dolare.Sjetimo se Njemačke poslije prvog rata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI