Ruski saveznik postavlja novo oružje

Putin - Iskander
6 komentara

Bjelorusija je sada naoružana balističkim projektilima Iskander i zaštićena sistemima protivvazdušne odbrane S-400, objavio je predsjednik Aleksandar Lukašenko u ponedjeljak, zahvalivši svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu na isporuci novog oružja kako je Moskva obećala.

“Danas smo rasporedili sisteme S-400 i, što je najvažnije, sistem Iskander koji ste nam predali, kao što ste obećali prije šest mjeseci”, rekao je Lukašenko Putinu na zajedničkoj konferenciji za novinare u Minsku.

Putin, kao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar odbrane Sergej Šojgu, doputovali su u ponedjeljak u Bjelorusiju na niz razgovora sa svojim kolegama o ekonomskoj, vojnoj i energetskoj saradnji. Ruski predsjednik je na njihovom novinarskom nastupu otkrio da su dvije zemlje već uspostavile integrisani sistem protivvazdušne odbrane i upozorenja, čiji su ključni element baterije S-400.

Piloti iz Bjelorusije uskoro će proći obuku za korištenje “specijalnog oružja i posebne municije”, otkrio je Putin , a Lukašenko potvrdio.

“Moram reći da smo pripremili avione. Kako se ispostavilo, takve avione imamo još od sovjetskih vremena, testirali smo ih u Ruskoj Federaciji. Zajedno sa Rusima sada obučavamo posade koje mogu da upravljaju avionima koji mogu da nose ove posebne terete”, rekao je Lukašenko.

Iako nijedan predsjednik nije koristio riječ “nuklearni”, Putin je istakao da je NATO tu praksu uveo prije nekoliko decenija. Ovo je najvjerovatnije bila referenca na američku politiku ”nuklearnog dijeljenja”, raspoređivanje određenog broja projektila u nekoliko zemalja NATO-a koje nemaju vlastito atomsko oružje, ali imaju ”duplo sposobne letjelice”. Poljski zvaničnici  izrazili su spremnost da se pridruže tom programu u oktobru, što je navelo Lukašenka da optuži Varšavu da prijeti susjednoj Bjelorusiji.

Američki State Department je odgovorio na Putinovu posjetu Minsku optužujući Bjelorusiju da je “ustupila svoju nezavisnost” Rusiji. Bjelorusija pomaže i podržava Rusiju u “brutalnom ratu” u Ukrajini, rekao je novinarima portparol State Departmenta Ned Price.

Vašington i njegovi saveznici već su uveli sankcije Bjelorusiji zbog sukoba u Ukrajini. Upitan da li postoje neke posebne “crvene linije” koje bi učinile da SAD smatraju Bjelorusiju stranom u sukobu, Price je rekao da će SAD “nastaviti vrlo pažljivo” šta Minsk radi i “tražiti dodatna sredstva za držanjem Lukašenkovog režima odgovornim”, ne navodeći nikakve pojedinosti.

Ranije je Price istakao da su SAD potrošile više od 20 milijardi dolara na pomoć Ukrajini otkako je Joe Biden položio zakletvu kao predsjednik u januaru 2021. i da će nastaviti slati novac, oružje i municiju u Kijev.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da će isporuke oružja Ukrajini samo produžiti sukob. Ranije ovog mjeseca Putin je rekao da je Zapad de facto pretvorio Ukrajinu u “koloniju” i da koristi Ukrajince “kao topovsko meso” i ovna za udaranje protiv Rusije dok Kijev snabdeva oružjem.

BjelorusijaIskanderrusijaS400
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Drug Kim ima atomske bombe, a sad i drug Lukasenko.

Opet radi bumerang. Englezi su donijeli kod Zelenskog 4 prljave bombe, a sad su dobili bumerang.

Max
1 godina prije

Nad Bijelorusijom neće padati dronovi ni rakete, Odsad su sigurniji

Džudžan
1 godina prije

Koliko znam Bjelorusiju do sada nitko nije napadao niti joj prijetio. Prije će biti da ih mali smrad iz Kremlja planira do kraja uvući u zločine koje radi u Ukrajini. Najveća opasnost bjeloruskom čovjeku dolazi iz Moskve, a uskoro će im iz Ukrajine početi stizati zavareni kovčezi s najmilijima. Kakva sreća imati Moskvu za saveznika i zaštitinika!!!

goran
1 godina prije

bilo bi lijepo da se otvori drugi front u ukrajini i to sa strane bjelorusije,rusi dolaze sa juga a bjelorusi sa sjevera skupa sa rusima,i ako bi se to desilo ne bi kijev dugo opstao u ratu,a to se sprema u to budite uvjereni,prije ili poslije putin če zatražit od svog saveznika lukašenka da krene

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI