Rusko-sjevernokorejski odnosi dostižu strateški nivo

Lavrov i Choe Son-hui
4 komentara

Nakon septembarskog sastanka ruskog i sjevernokorejskog lidera, odnosi dviju zemalja podigli su se na kvalitativno novi, strateški nivo, izjavio je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Nakon značajnog samita između predsjednika [Rusije Vladimira] Putina i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una u svemirskoj luci Vostočni 13. septembra, možemo sa sigurnošću reći da su ovi odnosi dostigli kvalitativno novi, strateški nivo”, Lavrov, koji je u posjeti Sjeverna Koreja, rekao je na početku razgovora sa sjevernokorejskim ministrom vanjskih poslova Choe Son Hui.

Ruski ministar je podsjetio da je prije 75 godina bivši Sovjetski Savez prvi priznao mladu korejsku državu nakon oslobođenja od japanske kolonijalne dominacije i nakon toga pomogao Sjevernoj Koreji da razvije nacionalnu ekonomiju, nauku, kulturu i obrazovanje. “Uvijek ćemo pamtiti neprocjenjiv doprinos razvoju naših odnosa koji je dao moj drug Kim Il Jung, a kasnije i drug Kim Jong Il”, naglasio je Lavrov.

Visoki severnokorejski diplomata je zauzvrat istakao da “česti sastanci ministara spoljnih poslova dve zemlje, koji pomažu u jačanju prijateljskih veza, služe kao dokaz da severnokorejsko-ruski bilateralni odnosi, koji imaju dugu istoriju prijateljstva, pokazuju dinamičan razvoj, snažno se razvija.”

Ona je dodala da će njeni razgovori sa gostujućim ruskim kolegom “postati važna faza u smislu implementacije sporazuma” koje su Kim i Putin postigli u septembru.

LavrovrusijaSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

savezništvo uz uzajamni interes.

Graciela
6 mjeseci prije

Čija je Ideja društvenog uređenja bolja, SAD ili Sjeverne Koreje???(pritom nemislim na realizacuju već Ideju) Netko hoće zatrti Ideju.

tihobl
6 mjeseci prije

E jesu ga docekali – pljusak sastavio, a 400.000 korejaca ne mrda, ceka da avion sleti i izadje Lavrov sa nacrtima nukelarnih podmornica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI