fbpx

S-400 ili Su-30? – Ne, za Rusiju je novac na oranicama

Žetva u Rusiji

Prvih dana kolovoza su RIA Novosti pisale kako je trenutna situacija na tržištu žitarica povoljna za Rusiju. Nepovoljni klimatski uvjeti, uključujući velike proizvođače u inozemstvu, doveli su do smanjene prognoze ukupnog uroda u odnosu na prošlu godinu, koja je u Rusiji bila rekordna. Međutim, smanjeni prinos u cijelom svijetu dovodi do rasta cijena što će nadoknaditi manjak prinosa u proizvođača i kod trgovaca žitaricama, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Naime, rusko Ministarstvo poljoprivrede je zbog loših vremenskih uvjeta ove godine predvidjelo da bi prinos žitarica  ove godine u Rusiji mogao biti manji za oko 30 milijuna tona. Početkom kolovoza je ministarstvo prognoziralo ukupni prinos od 100 milijuna žitarica, od čega 64,4 milijuna tona pšenice.

Prošle je godine Rusija oborila povijesne rekorde i prinos žitarica je bio 135,4 milijuna tona, od čega 85,9 milijuna tona pšenice. Prinos žitarica 2016. godine je također bio rekordan i ukupno je iznosio 120,7 milijuna tona.

Kasnije su se, tijekom žetve, prognoze popravljale i ova godina ipak neće biti toliko lošija od prethodne dvije, koje su dale rekordne prinose zahvaljujući politici diversifikacije uvoza i fokusiranja na poljoprivredu.

Službeni podaci od 1. listopada za 2018. govore kako je do sada prinos bio 100,4 milijuna tona, a za žetvu je ostalo još 13,3% zasijanih površina. Deset dana ranije, 21. rujna, ruski Financijski vjesnik je revidirao podatke i za ovu godinu prognozira ukupni prinos od 108 do 110 milijuna tona žitarica, od čega 70 milijuna tona pšenice visoke kvalitete.

S-400 ili Su-30? – Ne, novac je na oranicama!

MiG-29 Su-30
FOTO: ilustracija, MiG-29 Su-30

Iako su energenti i oružje važni izvozni proizvodi, žitarice, prije svega pšenica, čine sve veći udio u ruskom izvozu.

Ruski izvoz žitarica u poljoprivrednoj godini 2017. – 2018. iznosio je 52,42 milijuna tona, uključujući 40,449 milijuna tona pšenice. Ministarstvo poljoprivrede očekuje da će u tekućoj sezoni izvoz žitarica iz Rusije iznositi 44 do 45 milijuna tona.

Tu su tradicionalni kupci, kao što je Egipat, ali i novi koji preferiraju rusku pšenicu umjesto europske, zbog dobre kvalitete i povoljnije cijene, baš kao što je slučaj s plinom. No, ovaj dio ćemo obraditi na kraju.

Kao što smo rekli, analitičari su u srpnju predvidjeli prinos od 107 do 115 milijuna tona, da bi u  kolovozu smanjili prognoze, ali su ih redovi na polju demantirali. No, ruska je praksa da se uvijek prave minimalne prognoze, kako ne bi došlo do neugodnih iznenađenja, kao što je slučaj  s naftom, čija je referentna cijena u proračunu za tekuću godinu 40 dolara po barelu, tako da se viškom dobiti puni zasebni nacionalni rezervni fond.

Unatoč manjem prinosu od rekordnog, predviđanja o izvozu 44 do 45 milijuna tona pšenice potvrđuje i analitički centar Rusagrotrans.

“Ova razina bruto prinosa je niža nego u posljednje dvije godine, ali je ipak znatno veći prinos tijekom svih godina u sovjetskoj povijesti Rusije”, rekao je čelnik centra Igor Pavenski.

Predstavnici Rusagrotransa predviđaju izvoz žitarica u tekućoj poljoprivrednoj godini, koja traje od 1. srpnja 2018. do 30. lipnja iduće godine, na oko 41 milijuna tona pšenice, od čega 66% vjeruju da će izvesti u prvoj polovici sezone.

Prema procjenama Rusagrotransa, zbog smanjenja bruto prinosa žitarica u cijelom svijetu i lošije kvalitete žetve, cijene izvoza ubrzano rastu.

“Izvozne cijene ponude i potražnje za ruskom pšenicom s udjelom bjelančevina većim od 12,5 posto prethodnog tjedna povećale su se za osam dolara po toni i sada tona stoji 227 dolara”, rekao je Pavenski prije dva mjeseca.

Stručnjak je objasnio da zbog suše padaju prognoze prinosa u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i baltičkim zemljama. Osim toga, smanjene su i prognoze za Ukrajinu, a postoji i problem s kvalitetom svih vrsta žitarica, rekao je Pavenski.

EU je pretrpjela sušu u tradicionalno povoljnim područjima za žitarice

Žitarice - Rusija potpisala ugovor s Kinom

Europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan izjavio je kako je vrlo zabrinut zbog suše u nekim zemljama EU. Po njegovu mišljenju, produljena suša u nekoliko zemalja Europske unije ima značajan utjecaj na proizvodnju i žetvu usjeva.

Prema njemačkim meteorolozima, od početka kolovoza je suho i vrlo toplo vrijeme u zapadnoj, srednjoj i sjevernoj Europi trebalo trajati još nekoliko tjedana, što se i dogodilo.

Pavenski primjećuje da se cijene ruske pšenice također povećavaju, uglavnom na jugu.

“Na domaćem tržištu prosječne cijene za pšenicu četvrte klase na jugu su se povećale su na 10,5 do 10,7 tisuća rubalja po toni bez PDV-a, što je 400 do 500 rubalja po toni više nego prošlog tjedna”, istaknuo je analitičar na početku ovosezonske prodaje, što je oko 157 dolara po toni i puno manje od izvozne cijene od 227 dolara.

Manji prinos, ali veća cijena

Direktor agencije IKAR, Oleg Suhanov, navodi kako tržište sada doživljava brzo povećanje cijena pšenice i ječma, što je povezano sa strahom od pada kvalitete i količine žetve žitarica ove godine u svijetu.

“U nekim regijama Rusije su u ljetnim mjesecima bile nepovoljne, pa čak i ekstremno loše vremenske prilike, što bi moglo dovesti do smanjenja prinosa, kao i oštrog pogoršanja kakvoće uroda nekim regijama. Međutim, još uvijek postoji visoka potražnja za izvozom pšenice i krupnog ječma”, naglašava Suhanov.

Dodaje kako će u rujnu na tržište doći novi kukuruz i počet će se formirati cijene.

“U ovom trenutku se očekuje niža žetva kukuruza nego prošle godine, što znači da je na početku veća

Kukuruz - Tučepi - Hrvatska

“U ovom trenutku, očekuje se da će žetva kukuruza biti niža nego prošle godine, što znači da će već na početku biti veća cijena”, dodaje stručnjak.

Generalni direktor tvrtke ProZerno također primjećuje pozitivan trend u cijenama.

“Trendovi na tržištu su vrlo optimistični i snažan poticaj za proizvođače i trgovce žitaricama, a ako govorimo o Europskoj uniji, koja je jedan od naših glavnih konkurenata, cijene francuske pšenice su tri godine vrlo visoke. Dugo vremena nisu imali pšenicu po cijeni od oko 220 dolara po toni”, kaže Petričenko.

Dodaje kako je cijena prehrambenog ječma sada gotovo na razini cijene pšenice.

Svjetske cijene su porasle, tako i cijene našeg izvoza, ali su naše cijene prilično atraktivne, za kupce i poljoprivrednike. Bit će zanimljivo vidjeti situaciju s Francuskom, imaju dobru kvalitetu zrna, a i mi i oni na tržište Dalekog istoka isporučujemo pšenicu s udjelom bjelančevina 11,5 posto, ali oni očekuju malu žetvu, pa bi to moglo postati naše tržište”, kaže direktor Ruskog zavoda za statistiku.

“Bilo je informacija da očekujemo pad žetve i da postoje problemi kvalitete, ali se cijena promijenila. Pad prinosa se bilježi i u Europi. Iako su ovo količine koje se kreću oko prosjeka, u svakom slučaju su cijene prilično visoku, a izgledi Rusije na svjetskim tržištima nisu loša, dok je perspektiva zarade poljoprivrednika vrlo ohrabrujuća “, rekao je izvor za RIA Novosti.

Bloomberg: Ruska pšenica na alžirskom tržištu je “katastrofa” za Francusku

Bloomberg u jučerašnjem izdanju piše kako je Francuska do sada bila glavni dobavljač pšenice za Alžir, ali je Rusija već na pragu da preuzme vodeće mjesto, jer svoje proizvode može ponuditi po povoljnijoj cijeni. Osim toga, Bloomberg upozorava da su nedavno europski poljoprivrednici sve više prisiljeni prepuštati svoja ključna tržišta Rusiji.

Ako Rusija uđe na tržište Alžira, koji je četvrti uvoznik pšenice na svijetu, za europske, posebno francuske,  poljoprivrednike će doći teška vremena, piše Bloomberg.

Danas je Francuska glavni dobavljač pšenice za Alžir i glavni je dobavljač hrane za stanovništvo. Međutim, na tržištu se sve više čuje da bi Rusija mogla pokvariti ovu trgovinsku idilu, nudeći Alžircima bolju ponudu. Nedavno su se dvije zemlje bavile aktivnim razvojem bilateralne trgovine. Prema Rosselkhoznadzoru, uskoro će krenuti prva probna isporuka ruske pšenice, koju Alžir ranije nije kupovao zbog problema u kvaliteti. Sada je zbog udio bjelančevina u ruskoj pšenici isti, u nekim dijelovima zemlje i bolji od francuske, a Rusija može ponuditi bolje cijene.

“Ako Alžir odluči otvoriti svoja vrata ruskoj hrani, to će biti potres na svjetskom tržištu i noćna mora za francuski izvoz”, rekao je Gabriel Omnes, analitičar tvrtke Strategie Grains.

Krompir u rukama farmera, organski, prljav, zdravlje, zemlja

Bloomberg navodi kako su posljednjih godina europski poljoprivrednici sve više prisiljeni prepustiti svoja ključne tržišta Rusiji, obzirom na činjenicu da kupcima može ponuditi proizvode po povoljnijoj cijeni.

Izvoz zemalja EU smanjio se za 16%, dok je zahvaljujući bogatim žetvama Moskva značajno povećala izvoz.

Ulazak ruskog pšenice u Alžir će dodatno izgurati Europu sa svjetskog tržišta i konsolidirati status Rusije kao glavnog dobavljača zemalja Sjeverne Afrike. Moskva je već postala glavni dobavljač pšenice za Egipat, koji je ove sezone tri četvrtine uvezene pšenice kupio iz Rusije.

Sada Rusija namjerava svladati četvrto najveće tržište pšenice – Alžir. Prošlog tjedna su alžirski dužnosnici posjetili ruske pekare i Odjel za kontrolu kvalitete žitarica i razgovarali o jačanju trgovinskih odnosa. Ubrzo će u Alžir biti poslan probni teret ruske pšenice.

Trenutno Alžir kupuje 41,6% pšenice koju izvoze proizvođači EU. Ako Rusija sklopi ugovor s Alžirom, postat će najveći svjetski dobavljač pšenice u Sjevernoj Africi.

Nakon lošeg žetve 2016. i 2017. godine,  Francuska je izgubila tržišta Maroka, Kameruna i Senegala, stoga je alžirsko tržište vrlo važno za francuske poljoprivrednike. Stručnjaci vjeruju da će uskoro biti sve veće konkurencije i iz Argentine. Točno je da će vjerojatni sporazum između Rusije i Alžira imati ograničen utjecaj na tržište pšenice u tekućoj sezoni, jer Rusija već ima dovoljan broj kupaca, ali će biti poticaj za širenje proizvodnje žitarica, posebno pšenice, koja u ukupnom izvozu postaje jedna od najunosnijih roba.

RIA Novosti / ZernoAVS / Bloomberg

The Wal Street Journal: Ovoj ruskoj poljoprivredi se ne može konkurirati

Politika trgovinskih barijera dala još jednu žrtvu – Američke izvoznike pšenice

Farm-Connexion: Rusija osvaja svijet novim oružjem – poljoprivredom

Ako Rusija iskoristi neobrađeno zemljište, učinak sankcija će biti “nula”

Budućnost je poljoprivreda – Rusija se uz pomoć žitarica oslobađa nafte

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
61 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Bravo Slaveni !

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Cijela EU ima ukupno 4.381.324 km2, a broji oko 508 milijuna stanovnika, a Rusija ima oko 144 milijuna stanovnika na ukupno 17 100 000 km2. Francuska kojoj Rusija konkurira s prodajom pšenice u Alžiru ima ukupnu površinu od tek 643.801 km² (pa je Rusija veća od Francuske za 26 puta).… Pročitaj više »

mmm
Gost
mmm
3 godine prije

Tek kad se procita nesto slicno ovome vezano za energente,za metalurgiju,poljoprivredu moze se pokusat samo priblizno shvatit razmjere pljacke u rusiji prije putina.kakvi idioti su vodili taj narod koji je morao bit gladan,a ima najjeftinije energente I najvise plodne zemlje.

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Istina,drzava(ponavljam”drzava”,ne Eu,USeA kolonije)koja ima hranu i pitku vodu,ima buducnost.Ali buducnosti nema bez S-400,S-500,Su-35,jer zapadni krvolocni lesinari bi to sve spalili da oni mogu diktirat.Ne triba bolji primjer od lipe njihove i Slavonije

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije

odlicno

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

Nikad mi nije bilo jasno kako je SSSR mogao imati probleme u proizvodnji žitarica i bio prisiljen da ih uvozi. Tehnologija nije odveć komplicirana da bi je bilo problem samostalno razviti, mehanizacija obrade zemlje i skupljanja žetve nije ništa kompliciranija od proizvodnje vojne teške opreme. U čemu je onda bio… Pročitaj više »

Tomisantak
Gost
Tomisantak
3 godine prije

Nisam baš siguran da je izvozna cijena 1,4kn kg kako se tvrdi u tekstu. ““Izvozne cijene ponude i potražnje za ruskom pšenicom s udjelom bjelančevina većim od 12,5 posto prethodnog tjedna povećale su se za osam dolara po toni i sada tona stoji 227 dolara”, rekao je Pavenski prije dva… Pročitaj više »

Busola
Gost
Busola
3 godine prije

A gdje smo mi…

Ameri i Zapad nam pojeli poljoprivredu…

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije

Trol? pa to je za njega kompliment

Tomisantak
Gost
Tomisantak
3 godine prije

I ja sam poljoprivredni inženjer u EU pa sumnjam da imam veću plaću od prosječnog Rusa……

Fatih
Gost
Fatih
3 godine prije

UCITELJICA PITA NOVAKA:”S KOJIM ZEMLJAMA GRANICI RUSIJA”. NOVAK ODGOVORI”SKIM HOCE”. UCITELJICA OZNENADJENA ODGOVOROM UPITA NOVAKA: ” NOVACE KO TI JE TO REKAO”?NOVAK USTA I RECE:”REKAO MI MOJ DJED TODOR”!!!!!!!!!

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
3 godine prije

Lijepo je čuti kako jedna slavenska zemlja bilježi fantastične poslovne uspjehe, a na patnju i tugu svim obožavateljima zapadnih genocidnih kapitalističkih režima. Anglo-saksonci, franci i germani će za koju godinu sve žitarice morati kupovati iz Rusije jer je eurosko tlo jalovo i trajno onečišćeno. A planirali su sve te milijune… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Koliko je milijun hektara, ne da mi se računati. Bilo je govora, obzirom da imaju toliko zemlje, mogu toliko slobodno dati u koncesiju Kini da sije soju, da je ne kupuje od Amerikanaca. kažem, prijedlog i rasprava, nema nikakvih potpisanih ugovora.

mladen3x
Gost
mladen3x
3 godine prije

Rusija ima državnu proizvodnju pod kontrolom,to znači da nafta i ostali resursi koje imaju ulazi u inputu po troškovnim cijenama,znači bez zarade na resursima ali na državnoj razini sa zaradom na konačnom proizvodu,znači cijeli sustav funkcionira onako kako bi i trebao,vrlo jednostavno,socijalizam na razini…

Ivi tz
Gost
Ivi tz
3 godine prije

Selim se za RUSIJU…fuj lažna evropo a o americi da i ne govorim.

Carlosan
Gost
Carlosan
3 godine prije

Na ovom portalu je izgleda problem reci da je komunizam los?
Nije los nego je smece.
Tko ga voli neka se vise ne ugleda na Rusiju, jer ona to odavno nije. Neka se ugleda u S. Koreju.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Psenica je najjace oruzje u povijesti svjeta

POVEZANE VIJESTI