fbpx

S-400 ili Su-30? – Ne, za Rusiju je novac na oranicama

Žetva u Rusiji

Prvih dana kolovoza su RIA Novosti pisale kako je trenutna situacija na tržištu žitarica povoljna za Rusiju. Nepovoljni klimatski uvjeti, uključujući velike proizvođače u inozemstvu, doveli su do smanjene prognoze ukupnog uroda u odnosu na prošlu godinu, koja je u Rusiji bila rekordna. Međutim, smanjeni prinos u cijelom svijetu dovodi do rasta cijena što će nadoknaditi manjak prinosa u proizvođača i kod trgovaca žitaricama, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Naime, rusko Ministarstvo poljoprivrede je zbog loših vremenskih uvjeta ove godine predvidjelo da bi prinos žitarica  ove godine u Rusiji mogao biti manji za oko 30 milijuna tona. Početkom kolovoza je ministarstvo prognoziralo ukupni prinos od 100 milijuna žitarica, od čega 64,4 milijuna tona pšenice.

Prošle je godine Rusija oborila povijesne rekorde i prinos žitarica je bio 135,4 milijuna tona, od čega 85,9 milijuna tona pšenice. Prinos žitarica 2016. godine je također bio rekordan i ukupno je iznosio 120,7 milijuna tona.

Kasnije su se, tijekom žetve, prognoze popravljale i ova godina ipak neće biti toliko lošija od prethodne dvije, koje su dale rekordne prinose zahvaljujući politici diversifikacije uvoza i fokusiranja na poljoprivredu.

Službeni podaci od 1. listopada za 2018. govore kako je do sada prinos bio 100,4 milijuna tona, a za žetvu je ostalo još 13,3% zasijanih površina. Deset dana ranije, 21. rujna, ruski Financijski vjesnik je revidirao podatke i za ovu godinu prognozira ukupni prinos od 108 do 110 milijuna tona žitarica, od čega 70 milijuna tona pšenice visoke kvalitete.

S-400 ili Su-30? – Ne, novac je na oranicama!

MiG-29 Su-30

FOTO: ilustracija, MiG-29 Su-30

Iako su energenti i oružje važni izvozni proizvodi, žitarice, prije svega pšenica, čine sve veći udio u ruskom izvozu.

Ruski izvoz žitarica u poljoprivrednoj godini 2017. – 2018. iznosio je 52,42 milijuna tona, uključujući 40,449 milijuna tona pšenice. Ministarstvo poljoprivrede očekuje da će u tekućoj sezoni izvoz žitarica iz Rusije iznositi 44 do 45 milijuna tona.

Tu su tradicionalni kupci, kao što je Egipat, ali i novi koji preferiraju rusku pšenicu umjesto europske, zbog dobre kvalitete i povoljnije cijene, baš kao što je slučaj s plinom. No, ovaj dio ćemo obraditi na kraju.

Kao što smo rekli, analitičari su u srpnju predvidjeli prinos od 107 do 115 milijuna tona, da bi u  kolovozu smanjili prognoze, ali su ih redovi na polju demantirali. No, ruska je praksa da se uvijek prave minimalne prognoze, kako ne bi došlo do neugodnih iznenađenja, kao što je slučaj  s naftom, čija je referentna cijena u proračunu za tekuću godinu 40 dolara po barelu, tako da se viškom dobiti puni zasebni nacionalni rezervni fond.

Unatoč manjem prinosu od rekordnog, predviđanja o izvozu 44 do 45 milijuna tona pšenice potvrđuje i analitički centar Rusagrotrans.

“Ova razina bruto prinosa je niža nego u posljednje dvije godine, ali je ipak znatno veći prinos tijekom svih godina u sovjetskoj povijesti Rusije”, rekao je čelnik centra Igor Pavenski.

Predstavnici Rusagrotransa predviđaju izvoz žitarica u tekućoj poljoprivrednoj godini, koja traje od 1. srpnja 2018. do 30. lipnja iduće godine, na oko 41 milijuna tona pšenice, od čega 66% vjeruju da će izvesti u prvoj polovici sezone.

Prema procjenama Rusagrotransa, zbog smanjenja bruto prinosa žitarica u cijelom svijetu i lošije kvalitete žetve, cijene izvoza ubrzano rastu.

“Izvozne cijene ponude i potražnje za ruskom pšenicom s udjelom bjelančevina većim od 12,5 posto prethodnog tjedna povećale su se za osam dolara po toni i sada tona stoji 227 dolara”, rekao je Pavenski prije dva mjeseca.

Stručnjak je objasnio da zbog suše padaju prognoze prinosa u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i baltičkim zemljama. Osim toga, smanjene su i prognoze za Ukrajinu, a postoji i problem s kvalitetom svih vrsta žitarica, rekao je Pavenski.

EU je pretrpjela sušu u tradicionalno povoljnim područjima za žitarice

Žitarice - Rusija potpisala ugovor s Kinom

Europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan izjavio je kako je vrlo zabrinut zbog suše u nekim zemljama EU. Po njegovu mišljenju, produljena suša u nekoliko zemalja Europske unije ima značajan utjecaj na proizvodnju i žetvu usjeva.

Prema njemačkim meteorolozima, od početka kolovoza je suho i vrlo toplo vrijeme u zapadnoj, srednjoj i sjevernoj Europi trebalo trajati još nekoliko tjedana, što se i dogodilo.

Pavenski primjećuje da se cijene ruske pšenice također povećavaju, uglavnom na jugu.

“Na domaćem tržištu prosječne cijene za pšenicu četvrte klase na jugu su se povećale su na 10,5 do 10,7 tisuća rubalja po toni bez PDV-a, što je 400 do 500 rubalja po toni više nego prošlog tjedna”, istaknuo je analitičar na početku ovosezonske prodaje, što je oko 157 dolara po toni i puno manje od izvozne cijene od 227 dolara.

Manji prinos, ali veća cijena

Direktor agencije IKAR, Oleg Suhanov, navodi kako tržište sada doživljava brzo povećanje cijena pšenice i ječma, što je povezano sa strahom od pada kvalitete i količine žetve žitarica ove godine u svijetu.

“U nekim regijama Rusije su u ljetnim mjesecima bile nepovoljne, pa čak i ekstremno loše vremenske prilike, što bi moglo dovesti do smanjenja prinosa, kao i oštrog pogoršanja kakvoće uroda nekim regijama. Međutim, još uvijek postoji visoka potražnja za izvozom pšenice i krupnog ječma”, naglašava Suhanov.

Dodaje kako će u rujnu na tržište doći novi kukuruz i počet će se formirati cijene.

“U ovom trenutku se očekuje niža žetva kukuruza nego prošle godine, što znači da je na početku veća

Kukuruz - Tučepi - Hrvatska

“U ovom trenutku, očekuje se da će žetva kukuruza biti niža nego prošle godine, što znači da će već na početku biti veća cijena”, dodaje stručnjak.

Generalni direktor tvrtke ProZerno također primjećuje pozitivan trend u cijenama.

“Trendovi na tržištu su vrlo optimistični i snažan poticaj za proizvođače i trgovce žitaricama, a ako govorimo o Europskoj uniji, koja je jedan od naših glavnih konkurenata, cijene francuske pšenice su tri godine vrlo visoke. Dugo vremena nisu imali pšenicu po cijeni od oko 220 dolara po toni”, kaže Petričenko.

Dodaje kako je cijena prehrambenog ječma sada gotovo na razini cijene pšenice.

Svjetske cijene su porasle, tako i cijene našeg izvoza, ali su naše cijene prilično atraktivne, za kupce i poljoprivrednike. Bit će zanimljivo vidjeti situaciju s Francuskom, imaju dobru kvalitetu zrna, a i mi i oni na tržište Dalekog istoka isporučujemo pšenicu s udjelom bjelančevina 11,5 posto, ali oni očekuju malu žetvu, pa bi to moglo postati naše tržište”, kaže direktor Ruskog zavoda za statistiku.

“Bilo je informacija da očekujemo pad žetve i da postoje problemi kvalitete, ali se cijena promijenila. Pad prinosa se bilježi i u Europi. Iako su ovo količine koje se kreću oko prosjeka, u svakom slučaju su cijene prilično visoku, a izgledi Rusije na svjetskim tržištima nisu loša, dok je perspektiva zarade poljoprivrednika vrlo ohrabrujuća “, rekao je izvor za RIA Novosti.

Bloomberg: Ruska pšenica na alžirskom tržištu je “katastrofa” za Francusku

Bloomberg u jučerašnjem izdanju piše kako je Francuska do sada bila glavni dobavljač pšenice za Alžir, ali je Rusija već na pragu da preuzme vodeće mjesto, jer svoje proizvode može ponuditi po povoljnijoj cijeni. Osim toga, Bloomberg upozorava da su nedavno europski poljoprivrednici sve više prisiljeni prepuštati svoja ključna tržišta Rusiji.

Ako Rusija uđe na tržište Alžira, koji je četvrti uvoznik pšenice na svijetu, za europske, posebno francuske,  poljoprivrednike će doći teška vremena, piše Bloomberg.

Danas je Francuska glavni dobavljač pšenice za Alžir i glavni je dobavljač hrane za stanovništvo. Međutim, na tržištu se sve više čuje da bi Rusija mogla pokvariti ovu trgovinsku idilu, nudeći Alžircima bolju ponudu. Nedavno su se dvije zemlje bavile aktivnim razvojem bilateralne trgovine. Prema Rosselkhoznadzoru, uskoro će krenuti prva probna isporuka ruske pšenice, koju Alžir ranije nije kupovao zbog problema u kvaliteti. Sada je zbog udio bjelančevina u ruskoj pšenici isti, u nekim dijelovima zemlje i bolji od francuske, a Rusija može ponuditi bolje cijene.

“Ako Alžir odluči otvoriti svoja vrata ruskoj hrani, to će biti potres na svjetskom tržištu i noćna mora za francuski izvoz”, rekao je Gabriel Omnes, analitičar tvrtke Strategie Grains.

Krompir u rukama farmera, organski, prljav, zdravlje, zemlja

Bloomberg navodi kako su posljednjih godina europski poljoprivrednici sve više prisiljeni prepustiti svoja ključne tržišta Rusiji, obzirom na činjenicu da kupcima može ponuditi proizvode po povoljnijoj cijeni.

Izvoz zemalja EU smanjio se za 16%, dok je zahvaljujući bogatim žetvama Moskva značajno povećala izvoz.

Ulazak ruskog pšenice u Alžir će dodatno izgurati Europu sa svjetskog tržišta i konsolidirati status Rusije kao glavnog dobavljača zemalja Sjeverne Afrike. Moskva je već postala glavni dobavljač pšenice za Egipat, koji je ove sezone tri četvrtine uvezene pšenice kupio iz Rusije.

Sada Rusija namjerava svladati četvrto najveće tržište pšenice – Alžir. Prošlog tjedna su alžirski dužnosnici posjetili ruske pekare i Odjel za kontrolu kvalitete žitarica i razgovarali o jačanju trgovinskih odnosa. Ubrzo će u Alžir biti poslan probni teret ruske pšenice.

Trenutno Alžir kupuje 41,6% pšenice koju izvoze proizvođači EU. Ako Rusija sklopi ugovor s Alžirom, postat će najveći svjetski dobavljač pšenice u Sjevernoj Africi.

Nakon lošeg žetve 2016. i 2017. godine,  Francuska je izgubila tržišta Maroka, Kameruna i Senegala, stoga je alžirsko tržište vrlo važno za francuske poljoprivrednike. Stručnjaci vjeruju da će uskoro biti sve veće konkurencije i iz Argentine. Točno je da će vjerojatni sporazum između Rusije i Alžira imati ograničen utjecaj na tržište pšenice u tekućoj sezoni, jer Rusija već ima dovoljan broj kupaca, ali će biti poticaj za širenje proizvodnje žitarica, posebno pšenice, koja u ukupnom izvozu postaje jedna od najunosnijih roba.

RIA Novosti / ZernoAVS / Bloomberg

The Wal Street Journal: Ovoj ruskoj poljoprivredi se ne može konkurirati

Politika trgovinskih barijera dala još jednu žrtvu – Američke izvoznike pšenice

Farm-Connexion: Rusija osvaja svijet novim oružjem – poljoprivredom

Ako Rusija iskoristi neobrađeno zemljište, učinak sankcija će biti “nula”

Budućnost je poljoprivreda – Rusija se uz pomoć žitarica oslobađa nafte

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
61 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije

Bravo Slaveni !

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  Bobi

Ništa to nije u odnosu na naša žita i kukuruz, ali hajde sa ovakvim političarima! Unište Todorića jer je Hrvat, pa daju Amerima, unište PKB jer je srpski pa prodaju Arapima! Viva la plemena i plemenske vođe!

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Mak

Todorić je u dogovoru sa Britancima i Amerima uništavao namjerno poljoprivredu .. Zato će i šutiti. Kriminalac par excellence…

NE vjerujem da će ga vratiti Zapad na suđenje, sve sa poljoprivredom je krenulo u propast kada je krenula privatizacija i uništavanje PIK-ova i zadruga.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Busola

Busola
Upravo tako.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Bobi

Sijat ćemo žito sve do neba,
neka gladna amerika gleda!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Cijela EU ima ukupno 4.381.324 km2, a broji oko 508 milijuna stanovnika, a Rusija ima oko 144 milijuna stanovnika na ukupno 17 100 000 km2. Francuska kojoj Rusija konkurira s prodajom pšenice u Alžiru ima ukupnu površinu od tek 643.801 km² (pa je Rusija veća od Francuske za 26 puta). Ovo čisto zato da bismo imali sliku o veličinama.U tom svjetlu valja gledati i činjenicu da Rusija tek sad, kad ju je Putin konsolidirao dolazi do svojih prirodnih pozicija u svijetu. Tek sad možemo vidjeti količinu zla komunističkog vodstva prema ruskom narodu, kao i količinu nebrige za Jeljcina koji je dopustio predatorima sa svih strana svijeta da dođu slobodno i čerupaju rusko bogatstvo.
Autor tvrdi: Ulazak ruske pšenice u Alžir će dodatno izgurati Europu sa svjetskog tržišta i konsolidirati status Rusije kao glavnog dobavljača zemalja Sjeverne Afrike. Ako Rusija uz istu (ili veću)) visinu poljoprivrednih poticaja ostvaruje bolje proizvodne rezultate i postiže veću kvalitetu, onda se EU mora zamisliti nad svojim politikama. Ako Rusi konkuriraju dampinškim cijenama i imaju proizvodnju potpomognutu višestrukim (javnim i tajnim) poticajima, i tad EU mora povući poteze makar to značilo i odustajanje od tržišnog nadmetanja s Rusjom u trgovini žitaricama. Ono drugo – carine i takse, nisam siguran da su pametno rješenje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

U Rusiji je , iz prethodnog članka, 13 % poljoprivrede privatno, ostalo je državno. Idi u Državnu Dumu i Kremlj pa im ti promijeni politiku ekonomskog razvoja, ako možeš.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Nisam uopće problematizirao rusku ekonomsku politiku, nego europsku. Popij kavu, razbistri se malo.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije

Laki, Putin je nedavno javno izjavio da želi sve privatizirati, jer sve što je privatizirano na pravi način, donosi 20 puta više prihoda državi, nego nacionalizirana poduzeća. Dakle, treba biti oprezan s izjavama da su dobri rezultati zahvaljujući državnoj imovini.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  PPP

@PPP, onda vjerojatno postoje i posebni zaštitni alati kod takve pivatizacije jer moglo bi se desiti da privatizirano bude prodano strancu, to sigurno nije Putinov način viđenja budućnosti.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan, tražim video da ga tu postavim. Putin je jasno rekao da je privatizirano poduzeće puno efikasnije od državnog. U video snimci je dao primjer Norveške gdje imamo samo jedno državno poduzeće, dok Norveška ima najviši standard.

U istom videu je objasnio kako je privatizacija jednog velikog ruskog poduzeća, povećala prihode državi od tog poduzeća za 20 puta.

Naravno, Putin je više puta naglasio da postoji velika razlika između oligarha koji su sve stekli političkim vezama i onih koji imaju talent za posao. Čak je to spomenuo u dokumentarcu Olivera Stona.

Državna poduzeća su leglo parazita koji lukavom retorikom upravljaju masama, dok iza leđa kradu i uživaju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  PPP

Ja za takvu izjavu i takvu fomulaciju nikada nisam čuo. Osim da bi reprivatizacija donijela više štete nego koristi, kao da strateški resursi moraju ostati u rukama države. To sam slušao ne jednom, nego stotine puta o stotinu tema. https://www.youtube.com/watch?v=ckgZNqZaxpY Dio: “Kao rezultat privatizacije, država ne smije izgubiti kontrolu nad strateški važnim poduzećima”, upozorio je Putin. “Kontrolni udio u sustavno važnim tvrtkama s državnim sudjelovanjem mora u svakom slučaju držati u rukama država” A to su obrana, svemirska industrija, najveći dio banaka, Središnja banka pod nadzorom vlade, veliki dio medija, poljprivreda, rude nafta plin i minerali itd itd itd itd

PPP
Gost
PPP
2 godine prije

Čim pronađem video, stavit ću ga ovdje.

Ботовање
Gost
Ботовање
2 godine prije
Reply to  PPP

Роскосмос,россељхознадзор,ростех,росатомстрој,росборонекспорт и дестине других…Ако то жели да приватизује ,Путин је луд а бббб је 100% у праву.

Ботовање
Gost
Ботовање
2 godine prije

И да допуним сопствени одговор/констатацију.Тешко русима у том случају.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

To je isključeno iz privatizacije, imaš spisak na internetu. Poduzeća 100% državna, ona s udjelom države 50% + , državne banke s malim dioničarima, itd itd itd..unedogled. Sve po kategorijama i po abecednom redu,

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Kažeš ti javni i tajni poticaji, ma da, da je tako od proizvodnje ne bi bilo ni P jer dobiješ tajni poticaj a ne radiš, vidi kako to savršeno funkcionira u Hrvatskoj. Možda stvarno subnevncioniraju, zašto ne, zašto to naši ne rade?
Npr. pšenica, svjetska cijena, napamet za primjer da je 10 centi-EU ili ti 70Lipa, i zašto umjesto bačenih novaca za kojekakve poticaje to ne bi išlo u subvenciju, za svaki prodan kilogram pšenice po 60Lipa dobiješ subvenciju od 60Lipa !?
Evo izvoza, evo proizvodnje, država će svoje i tako na sve moguće načine uzeti nazad jer svi novci će ostati u Hrvatskoj i još dobiti novih 60Lipa od izvoza. A komplicirano u 3pm. 🙂

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

alerik ne može napisati običan komentar bez psihopatskog pljuvanja po komunizmu i Rusiji. Odjedanput su tu damping cijene i tajni poticaji, bez ikakvog dokaza osim njegovih mokrih želja da ocrni Rusiju po svaku cijenu. Iako znamo da su te dvije kategorije usko vezane uz njegov omiljeni liberalni sustav,koji ih je i izmislio.

Inače,tek sad uz pojavu interneta, možemo vidjeti količinu zla koji je liberalni demonkratski sustav donio Alžiru i ostalim zemljama koje su bile žrtve bolesnog liberalizma. Rusija pod Jeljcinom je dobar primjer-liberalme metode su u odnosu na dotadašnji komunizam bile katastrofa. životni vijek u Rusiji se smanjio za 7 godina, broj beskućnika udeseterostručio.

Bogu hvala da je došao Putin i demontirao nakaradni liberalni sustav, te uveo pojačanu državnu kontrolu nad proizvodnjom i poljoprivredom, što je uz ograničeno privatno vlasništvo nad proizvodnim kapacitetima jedini put naprijed.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Ivo

Dusevno inferiornima netko treba reci da je internet,smartphone,besplatni mail stvorio liberalni kapitalizam i poklonio ga svima,cak i sirovim totalitaristima poput naseg dezurnog pacijenta.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

siroče bubano, liberalni kapitalizam postoji minimalno 100 godina u današnjem obliku, kad si se ti uključio u ovu stvarnost?

To da su smartfoni i free email donjeli liberalni kapitalizam preglupo je čak i za tebe,daj se trgni malo. Donijeli su ga pohlepa i psihopatski lihvari, što ti je vjerujem vrlo dobro poznato, dežurni trolu.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije
Reply to  Ivo

taj liberalni kapitalizam izgleda jos nije posjetio krajeve lijepe dinare inace vi nebi imali vremena da se ujutro pocesljate i svaki boziji dan ovaj trol ovaj licemjer a svi dezurni nije mi jasno u kojem drustvenom sistemu vi zivite pa to ni pokojni gadafi nije napravio pogledaj kapitalizam direktno u oci i kazi sta mislis ako imate m,,, pa ce vam mojsije otvoriti oci umjesto mora

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SOA, besplatni internet i mail, smartfone i ostale điđemiđe je osmislio Tesla, usavršio Orwell a realizirale tvoje liberalne službe kontrole, svak imalo normalan čovjek to zna.

stefano
Gost
stefano
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo care znam da si alergičan na alerikove komentare ponekad zna turbo zastraniti čak bi rekao da namjerno zajebava ali ja nisam vidio u ovome njegovom komentaru nikakvo psh. pljuvanje komunizma .Čitajući tvoj komentar potvrdio si alerikova razmišljanja i sve što je alerik napisao kritika je eu bandi, a pohvala ruskom vodstvu

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  stefano

Stefano,čitaj pažljivije. Alerik je majstor subliminalne manipulacije. Kao, pljucka po EU vodstvu, ali ti usput ubacuje bubu u uho da je komunističko vodstvo bilo zlo prema ruskom narodu, i da Rusi idu s damping cijenama i tajnim poticajima. Njegove tekstove treba čitati pažljivo, reći će,tj. napisati 90℅ onoga s čim se svi slažemo,ali će svoju agendu zamaskirati u onih 10℅℅, kao usputno. I to važi za 99℅ njegovih komentara.

Prvi put kad naletim na njegov tekst bez prikrivene agende, neću ga iskomentirati. Ali to se do sada još nije dogodilo,j er je lik (ili više njih) plaćen da ovdje trola. A ja nažalost imam alergiju na te ljigave pojave, i teško mi se suzdržati od komentara.

Podmukle laži i poluistine su najgore, s njima nas manipuliraju svakodnevno u MSM-ovima, tako da ovakve uhode i provokatore ne želim trpiti još i ovdje. A ako već moram, i ako uredništvo tolerira to smeće, onda ću svakako bar iskomentirati poluistine koje prezentiraju plaćeni trolovi ala alerik.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo, Stefano ne kuži programiranje mozga.

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  bbbb

Poštovani bbbb,

Upravo smo obrisali opciju da vam validiramo komentare. Sada možete komentirati bez validacije, samo vas lijepo molimo bez generalizacije. 🙂

Ugodno čitanje i komentiranje.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo
Naravno, opet lažeš. Ti ne reagiraš samo na moje komentare, Ti si opsjednut sa mnom, toliko da to doslovno spada u psihopatologiju, a da je tomu tako pokazuje barem 30-ak tvojih komentara u kojima me prozivaš, a da temu uopće nisam komentirao.
Naveo si i konačno nešto točno što sam rekao – da, mislim da je komunizam nanio veliko zlo ruskom narodu i to uopće nisam rekao ni u kakvom subliminalu. Imaš dovoljno godina da bi morao znati tko je Lenjinu dao pare, koliko zlata i tko je izvršio Oktobarsku revoluciju (i za čiji račun).
Da je tvoja bolest uznapredovala, pokazuje i tvoja tvrdnja o samom sebi – kako si TI izvršitelj Božje volje na Zemlji. Ovomu ne treba dalji komentar.
Da si nikakav analitičar sa skromnim znanjem, pokazuje tvoja jučerašnja tvrdnja da HNB posuđuje novac od komercijalnih banaka.
Ovaj portal nije tvoje dvorište kojeg moraš braniti od bilo koga (portal shvaćam kao trg na kojem svatko iznosi stav, mišljenje, prijedlog, kritiku pri čemu je svaki stav legitiman, ako nije ksenofoban, rasistički, ako ne poziva na nasilje).
Insinuacija da ovo jest tvoj portal, hm, o tomu bi se moralo očitovati uredništvo.
I ovo je moje zadnje obraćanje tebi (Majk Majers je u pravu) jer ne želim dalje hraniti tvoju uznapredovalu bolest. Od danas te ignoriram, ma što god ti pisao.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo
Budući da opetovano (ovo ti označava ponavljanje istih radnji, za slučaj da ubuduće budeš koristio tu riječ) iskrivljavaš bez citiranja ono što govorim, moram ti dati malu poduku iz gramatike hrvatskog književnog jezika (slično je i u tom kojeg koristiš tako da nema razloga da se osjećaš ugroženo).
Postoji nešto što se zove pogodbena rečenica. Takve složene rečenice uglavnom počinju s pogodbenim veznikom ‘ako’ iza čega slijedi zavisna surečenica, nakon čega se ona odvaja zarezom te slijedi glavna surečenica. Sadržaj glavne surečenice moguće je ostvariti samo ako je moguće ostvariti uvjet ili pogodbu izrečenu zavisnom surečenicom.
Dakle, nisam tvrdio da su ruske cijene dampinške, niti da muljaju s poticajima.
Evo ti jedan primjer ppgodbene rečenice:
Ako je tvoje opetovano iskrivljavanje mojih rečenica plod tvog nerazumijevanja gramatike ili nepismenosti, onda je to razumljivo.
Drugi primjer:
Ako to iskrivljavanje činiš s namjerom, onda se tvoje stanje rapidno pogoršalo uslijed nepridržavanje terapije.
Očekujem da na ovaj komentar kažeš jednostavno – hvala. Ne boli.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ova vaša opetovana svađa ovaj portal gura pod kategoriju indexa, net.hr i ostalih informacijskih konduti. Zauzdajte ega malo

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Zašto minusi,Rusija je kroz povijest baš bila vime za dojenje,a novac preko noči u London …

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Rusija ima 146+iliona stanovnika, po poslednjim racunicama, nakon Krima, itd…

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pajdo tebe bas mrze ovde. Moras vazda biti za a ne protiv Rusije i naravno reci da je to maltene komunisticka zemlja gdje niko nije ugrozen. Da je suprotnost to ne smijes pisati i ako velika vecina zeli na zapad a velica rusiju. Ne-logicno al et

mmm
Gost
mmm
2 godine prije

Tek kad se procita nesto slicno ovome vezano za energente,za metalurgiju,poljoprivredu moze se pokusat samo priblizno shvatit razmjere pljacke u rusiji prije putina.kakvi idioti su vodili taj narod koji je morao bit gladan,a ima najjeftinije energente I najvise plodne zemlje.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  mmm

Narod u sssr-u nije bio gladan, idi malo u one republike čiji građani nisu plačali plin ni struju, sve su imali besplatno pa ih pitaj sad kako se griju, prdecima jer sad imaju američkog graha za jesti pa nisu gladni ?

mmm
Gost
mmm
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mozda nisu bili gladni ali nisu bas niti zivili u nekavom blagostanju,bit mog posts je da je sada u rusiji stanje nemjerljivo bolje nego je bilo tada.a ovo za grijanje neznam Ali nisam cuo bas da nesto umiru od smrzavanja prema tome sigurno se nekako griju,vjerovatno isto ko i tada samo sad imaju para za platit racune za plin I struju

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  mmm

mmm, bio je neki dokumentarac iz neke bivše sovjetske republike, neki Xstan sada, grijanje im je bilo besplatno u doba SSSRa, nema biše sssr-a nema besplatnog grijanja a nema ni novaca za plin/struju kao energente za grijanje, problem je da nemaju ni šuma pa su krenuli u pošumljavanje ali šume baš tamo nešto ne rastu. Čak mislim da je bio neki zapadni dokumentarac, znači ne ruska propaganda ako netko pomisli.

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije

Istina,drzava(ponavljam”drzava”,ne Eu,USeA kolonije)koja ima hranu i pitku vodu,ima buducnost.Ali buducnosti nema bez S-400,S-500,Su-35,jer zapadni krvolocni lesinari bi to sve spalili da oni mogu diktirat.Ne triba bolji primjer od lipe njihove i Slavonije

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  dalmata

PRAVI SI SINJSKI ALKAR!!!U SRIDU !!☺

antun comb
Gost
antun comb
2 godine prije

odlicno

Arkaj
Gost
Arkaj
2 godine prije

Nikad mi nije bilo jasno kako je SSSR mogao imati probleme u proizvodnji žitarica i bio prisiljen da ih uvozi. Tehnologija nije odveć komplicirana da bi je bilo problem samostalno razviti, mehanizacija obrade zemlje i skupljanja žetve nije ništa kompliciranija od proizvodnje vojne teške opreme. U čemu je onda bio problem i zašto je čak i u sadašnjoj rusiji trebalo doć do zapadnih sankcija da bi se konačno organizirala proizvodnja za koju postoje svi uvjeti da bude konkurentna i na svjetskom nivou?!?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Arkaj

Nebriga i nerad državne administracje, ništa drugo.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  tako je

burte, hebao te pijani otac koji te napravio tako umno zaostalog i pijana majka koja te odgojila nekulturnog.

Evo ti i svježi link na tvoje drogirane amere i njihove mostove koji ubijaju ljude čim se naprave

https://www.theguardian.com/us-news/video/2018/mar/15/several-killed-in-bridge-collapse-at-florida-college-video

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije
Reply to  Ivo

veom los rijecnik za ovo bih ja ostao bez komentara i nikom nista

jozo
Gost
jozo
2 godine prije
Reply to  tako je

dailymail u reziji m16

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije
Reply to  tako je

Sjor”t,j”,govoreci o NORMALNOM celjadinu(ljudsko bice),ima prilika,i nazalost neprilika,veselja i tuge da se covik nalije ko sipa.Ponavljam,govorim o obicnom,normalnom coviku,normalnog zivota.Ali taki covik se rastrizni,nakon,tog veselja,ili(nazalost)tuge zbog koje se nalija.I on je opet,normalan,uredan covik,postenacina.To je razlika od pijanog Ruse i podlog,podmuklog EU,NATO,USrA,degenerika,koji je stalno pijan u psihi koja trazi nevine zrtve,pljacku i ratove

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  tako je

Hahaha,pjani Junkers sto sve vata za dupe na sesijama Nato ti nije pao na pamet,a zadnji put ga Potrosenko vodi ispod ruke.A tek kako Svabe srcu snaps,to je tek za kom.
Nema potrebe za takvom sprdnjom,u svim narodima ima notornih pijanica,kao i u mojoj ulici.

Tomisantak
Gost
Tomisantak
2 godine prije

Nisam baš siguran da je izvozna cijena 1,4kn kg kako se tvrdi u tekstu. ““Izvozne cijene ponude i potražnje za ruskom pšenicom s udjelom bjelančevina većim od 12,5 posto prethodnog tjedna povećale su se za osam dolara po toni i sada tona stoji 227 dolara”, rekao je Pavenski prije dva mjeseca.”

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Tomisantak

“Экспортные цены спроса и предложения на российскую пшеницу с содержанием белка более 12,5 процента с поставкой в августе к предыдущей неделе возросли на восемь долларов за тонну — до 227 долларов за тонну”, — уточнил Павенский. Znaš li ćirilicu, toliko se razumije, ako znaš čitati.-

Busola
Gost
Busola
2 godine prije

A gdje smo mi…

Ameri i Zapad nam pojeli poljoprivredu…

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Trol? pa to je za njega kompliment

Tomisantak
Gost
Tomisantak
2 godine prije

I ja sam poljoprivredni inženjer u EU pa sumnjam da imam veću plaću od prosječnog Rusa……

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

UCITELJICA PITA NOVAKA:”S KOJIM ZEMLJAMA GRANICI RUSIJA”. NOVAK ODGOVORI”SKIM HOCE”. UCITELJICA OZNENADJENA ODGOVOROM UPITA NOVAKA: ” NOVACE KO TI JE TO REKAO”?NOVAK USTA I RECE:”REKAO MI MOJ DJED TODOR”!!!!!!!!!

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

Lijepo je čuti kako jedna slavenska zemlja bilježi fantastične poslovne uspjehe, a na patnju i tugu svim obožavateljima zapadnih genocidnih kapitalističkih režima. Anglo-saksonci, franci i germani će za koju godinu sve žitarice morati kupovati iz Rusije jer je eurosko tlo jalovo i trajno onečišćeno. A planirali su sve te milijune kvadrata najplodnije zemlje na svijetu dobiti za kunu… i bi, dobili bi ih da je Yeltsinu potrajala jetra, ali nije! Živio Putin!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Koliko je milijun hektara, ne da mi se računati. Bilo je govora, obzirom da imaju toliko zemlje, mogu toliko slobodno dati u koncesiju Kini da sije soju, da je ne kupuje od Amerikanaca. kažem, prijedlog i rasprava, nema nikakvih potpisanih ugovora.

Dreamer
Gost
Dreamer
2 godine prije

Hrvatska ima oko tri milijuna ha polj.površina,a oko pola je trenutno obradivo. Po toj usporedbi malo je to zemlje za kineze. Navodno da jedan ukrajinski oligarh ima pod svojom proizvodnjom hektara gotovo kao cijela Hrvatska. Treba potražiti o kome je točno riječ.

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Rusija ima državnu proizvodnju pod kontrolom,to znači da nafta i ostali resursi koje imaju ulazi u inputu po troškovnim cijenama,znači bez zarade na resursima ali na državnoj razini sa zaradom na konačnom proizvodu,znači cijeli sustav funkcionira onako kako bi i trebao,vrlo jednostavno,socijalizam na razini…

Ivi tz
Gost
Ivi tz
2 godine prije

Selim se za RUSIJU…fuj lažna evropo a o americi da i ne govorim.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije
Reply to  Ivi tz

cekaju tebe za odrzavanje kombajna

Carlosan
Gost
Carlosan
2 godine prije

Na ovom portalu je izgleda problem reci da je komunizam los?
Nije los nego je smece.
Tko ga voli neka se vise ne ugleda na Rusiju, jer ona to odavno nije. Neka se ugleda u S. Koreju.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Psenica je najjace oruzje u povijesti svjeta

POVEZANE VIJESTI

Izbornik