S obzirom na smanjivanje proizvodnje zlata, lako se može dogoditi da svijet ostane bez ovog metala

Fizičko zlato
23 komentara

Iako je neizvjesnost, koju je stvorila globalna pandemija, izazvala nagli porast kupovine zlata, analitičari predviđaju zabrinutost oko toga koliko je dragocjenog metala još ostalo za iskopati.

Prema Svjetskom vijeću za zlato, proizvodnja rudnika zlata u 2019. godini iznosila je 3.531 tonu, što je jedan posto manje u odnosu na prethodnu godinu. To je prvi godišnji pad proizvodnje od 2008. godine.

Statistika je pokazala da je ukupno iskopano oko 190.000 tona zlata. Procjene se razlikuju, ali na temelju tih grubih podataka ostalo je još oko 20 posto. Neki stručnjaci kažu da smo iskopali najviše što smo ikad mogli u bilo kojoj godini, drugi vjeruju da smo možda već dosegli tu krajnju točku.

“Iako se rast opskrbe rudnicima može usporiti no isto tako mogu i lagano opadati u sljedećim godinama, jer se postojeće rezerve iscrpljuju, a nova velika otkrića postaju sve rjeđa, što sugerira da još uvijek ipak nismo dosegli vrhunac proizvodnje”, rekla je Hannah Brandstaetter, glasnogovornica za Svjetsko vijeće za zlato.

Ponovio ju je Ross Norman iz MetalsDaily.com, koji je za Yahoo Finance rekao da je “razina iskapanja zlata u rudnicima na nuli i vjerojatno je u silaznoj putanji, ali da stvari ipak nisu dramatične”.

Stručnjaci kažu da, iako se još uvijek nalaze novi rudnici zlata, otkrića velikih nalazišta postaju sve rjeđa. Zapravo, većina proizvodnje zlata trenutno dolazi iz starijih rudnika koji se koriste desetljećima.

Oko 60 posto svjetskih rudarskih radova trenutno su površinska iskapanja, dok je ostatak radova dubinskog karaktera.

“Rudarstvo je sve manje isplativo u smislu da su mnogi veliki, jeftini rudnici i stariji, poput Južne Afrike, vrlo blizu točke iscrpljenosti”, rekao je Norman. “Kineski rudnici zlata, s druge strane, puno su manji i stoga imaju veće troškove”.

Kina je trenutno najveći svjetski rudar zlata, dok su drugi glavni proizvođači Kanada, Rusija i Peru. Stručnjaci primjećuju da je relativno malo neistraženih regija preostalo za rudarstvo, a možda su najperspektivnije u nekim nestabilnijim dijelovima svijeta, poput zapadne Afrike.

Dobra vijest je, međutim, da se za razliku od ostalih neobnovljivih izvora poput nafte, zlato može reciklirati. To znači da svijet nikada neće ostati bez zlata, čak i kad ga više ne budemo mogli iskapati.

Zlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon1
3 godine prije

Naslov ne odgovara tekstu 😉

Mahatma
3 godine prije

Kad se kroz koje desetljeće krene u rudarenje asteroida bit će ga i previše.

Mohamed akbar
3 godine prije

Ne treba ti zlato … imamo naftu

nessy
3 godine prije

Na svijetu postoje nepregledna prostranstva o kojima ne znamo nista, a kamoli ima li tamo zlata. Sibir, Antarktik, Amazonija…Tko zna sto sve tamo ceka da bude otkriveno.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Nisam ga imao dosad, neću ga imati ni ubuduće…
Nisam baš primjetio da mi zlato puno fali u životu…

rfnvtrvnertnvrutvrvr
3 godine prije

Zlato je na “sigurnom” kod onoga koji vlada planetom, njemu neće usfaliti a ako usfali robovi će iskopati još.

Slovenac
3 godine prije

Zlato se izvozi u svemir, zemlja ostaje bez ovog metala. Hajde malo povedite racuna o naslovima, mislim bez veze ovako bez vezan naslov.

Brkan
3 godine prije

Naslov i tekst su u kontradikciji: “lako se može dogoditi da svijet ostane bez ovog metala” vs “To znači da svijet nikada neće ostati bez zlata” 🙂 Samo sam primjetio, ali … nema veze. Shvatili smo poantu. . Svi pricaju o zlatu. Samo zlato, zlato, zlato… To je sigurnost ulaganja! No, za obicne gradjane to ne mora biti tako, a vjerojatno i nece biti s obzirom za nastalu glad za zlatom drzava, banaka i velikih igraca. Lako bi se moglo dogoditi da drzave uzmu potpunu kontrolu nad zlatom i zabrane trgovinu, mozda zabrane i posjedovanje zlata (?). To nije nepoznata praksa i ne bi bilo prvi puta! Drzava jednostavno proglasi zabranu trgovine, prisili firme i banke da drzavi prodaju (prakticki predaju) svoje zalihe, a gradjane pozove da svoje zlato donesu na otkupna mjesta gdje se zlato otkupljuje po visestruko nizim cjenama od trznih. Oni koji bi skrivali zlato na bilo… Čitaj više »

Alex
3 godine prije

Tako se godinama govorilo i za naftu, pa je svakim danom ima sve više. Zlato bi moglo nestati jedino da ga otpeljaju vanzemaljci,ili ispari u svemir.

angie
3 godine prije

Kad nestane zlata, onda cemo svi rudariti kriptovalute. Bitcoinkupovinaprodaja rules! 😀

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI