Saakašviliju oduzeto državljanstvo, a Porošenko pod istragom za ”izdaju”

Odessa
7 komentara

Bivšem guverneru regije Odesa, Mihailu Saakašviliju, oduzeto je ukrajinsko državljanstvo.  Nakon što je vijest procurila iz Vrhovne Rade Ukrajine, potvrđena je i iz Državnog ureda za migracije Ukrajine.

Kako prenosi ukrajinska televizija TSN, odluka donesena pozivajući se na članak 19. Zakona o državljanstvu Ukrajine, budući da je pri upitu za dobivanje državljanstva Saakašvili naveo ”lažne podatke”.

U dokumentima koje je popunio bivši predsjednik Gruzije i bivši čelnik regionalnog državne uprave Odesa navedeno je ”kako on nije pod istragom u Ukrajini ni u inozemstvu”, iako je poznato da je teritoriju Gruzije Saakašvili je ”uhićen u odsutnosti” i, ako se vati ili bude izručen, čeka ga suđenje za više kaznenih djela.

Državni ured za migracije Ukrajine je priopćio da je o državljanstvu Saakašvilija odlučivao na zahtjev kojeg je glavnom državnom tužitelju poslao zastupnik Andrej Lozovoj.

Andrej Lozovoj je ukrajinski političar, zastupnik  VIII saziva Vrhovne Rade, zamjenik i savjetnik lidera Radikalne stranke Olega Ljaška.

Prije službene potvrde, o oduzimanju državljanstva Saakašviliju je izvijestio zastupnik ukrajinskog parlamenta Igor Mosijčuk, također iz Radikalne stranke Olega Ljaška i bivši zamjenik zapovjednika neonacističke bojne “Azov”.

SBU protiv Porošenka provodi istragu zbog ”izdaje”

Oduzimanje državljanstva Saakašviliju potvrđuje da su u Ukrajini u tijeku žestoki politički obračuni, što potvrđuje i napad na predsjednika Porošenka, protiv kojeg je Pečerski sud Kijeva pokrenuo istražni postupak za ”izdaju zemlje”.

Naime, Pečerski su u Kijevu je naredio da služba SBU mora istražiti navode o ”izdaji predsjednika Petra Porošenka”, prenosi ukrajinski portal Strana. Vijest je potvrdio bivši zamjenik državnog odvjetnika Ukrajine, Renat Kuzmin.

Bivši zamjenik državnog odvjetnika Renat Kuzmin je rekao da je Pečerski sud u Kijevu naredio da SBU istraži ”izdaju” predsjednika Petra Poroshenka i objavio kopiju odluke od 25. srpnja.

“Kao što možete vidjeti, sud je naredio Sigurnosne službi Ukrajine da u Jedinstveni registar istrage upiše da je otvoren kazneni postupak prema informacijama iz moje izjave od 13. veljače 2017. Iako je od mog obraćanja do konačne odluke suda prošlo gotovo pola godine, vjerujte mi, vrijedilo je utrošenog vremena i truda”, izjavio je Kuzmin.

Naime, Porošenko u razdoblju od 2013. do 2017. godine kao vlasnik tvornice ”Roshen” u ruskom gradu Lipecku financirao rusku vojsku, protiv koje se, prema njegovim riječima, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine  borio u Donbasu”, rekao je bivši zamjenik tužitelja.

“Obratite pažnju i na motivaciju odbijanja SBU da se provede istraga. SBU je naveo da je Porošenko imao pravo na financiranje ruske vojske, jer Ukrajina nije nametnula sankcije koje bi branile poslovanje tvornice ”Roshen” na teritoriju Ruske Federacije. SBU se pojavio kao branitelj Porošenkove imovine i nije htio saznati zašto Ukrajina nije uvela takve sankcije za ”Roshen”, navodi se u priopćenju Kuzmina, koji je očito zadovoljan što će SBU na kraju morati postupiti po nalogu suda u Kijevu.

O ishodu istrage je prerano kalkulirati, ali da pravosuđe, Ured za migracije u slučaju Saakašvilija, policija i SBU imaju pune ruke posla i da će rezultat biti čistke u ukrajinskom političkom vrhu, u to ne treba sumnjati.

 

drzavljanstvoistragaizdajaPorošenkoVrhovna Rada
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nbava kua
6 godine prije

Nevolje u raju 😀 ?

Brainstorm
6 godine prije

“…kao vlasnik tvornice ”Roshen” u ruskom gradu Lipecku financirao rusku vojsku …” – kako?
placao porez rusiji, od kojeg je financirana ruska vojska?
na isti nacin rusku vojsku financira svatko tko kupi autobusnu kartu.

davor
6 godine prije

Posebno su se dečki istaknuli švercom oružja preko Odesse za Sirijske džihadiste. Saakašvili je definitivno tip za Haag, još iz svoje gruzijske rusofobne epizode gdje je dočekivao Busha i ekipu u manirima Cezara, ali dok je na američkoj sisi ništa od toga, cuclat će samo sladolede po Brooklynu.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Iz zla u gore. Ukrainci nema svijetle budućnosti za vas. Otvorili su vas, i sad vam slijedi kaos i pljačka.

fenix
6 godine prije

Da je Ukrajina gotova potvrdjuje i likvidacija svijetski poznate tvornice aviona Antonov. Nekada globalni div i ponos Sssr i Ukrajine sada je ukazom vlade mrtav a samo su tu tisuce radnika ostale bez posla. Gospodo nemoze se zivjeti samo od nacionalizma mora se nesto stvarati i raditi. Izgleda da je Putin bio u pravu kada je rekao da ce Ukrajina protjerati nacionaliste iz Galicije onda kada zavrsi u agoniji i da ce tada traziti savez sa Rusijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI