SAD blokira objavljivanje izvještaja G20 o podršci Svjetske zdravstvene organizacije

Trump - SZO
9 komentara

Ranije je američki predsjednik Donald Trump naredio zaustavljanje finansiranja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), izrazivši ono što je okarakterisao kao „duboku zabrinutost“ da je agencija „pristrana Kini“ i da nije transparentna u svom pristupu pandemiji koja je u toku.

Trumpova administracija navodno je blokirala objavu konačne izjave sa sastanka ministara zdravlja G20 zbog davanja podrške ulozi koju je SZO preuzela u rješavanju globalne pandemije koronavirusa. Bijela kuća iznijela je više puta optužbe da je međunarodna zdravstvena agencija „pro-kineski orjentisana“.

Izvještaj u 52. stavke koji je dobio The Telegraph predviđa „globalni odgovor“ na pandemiju COVID-19, sa SZO kao primarnim koordinatorom, ali konačni izvještaj ostaje u obliku nacrta jer su SAD „spriječile“ objavu uslijed Trumpovih optužbi protiv agencije i ukidanjem njenog finansiranja. “Mi u potpunosti podržavamo i obavezujemo se na daljnje jačanje mandata SZO u koordinaciji međunarodne borbe protiv pandemije,” navodno glasi jedna klauzula u izvještaju.

Prema Guardianu, svi donatori su bili pozvani da ulažu u fond, rekavši da je “daleko isplativije ulagati u održivo finansiranje za spremnost zemlje nego platiti troškove reagovanja na epidemije”. Dokument je, kako se izvještava, podržalo 19 zemalja, a navodno takođe izražava zabrinutost zbog nedostatka „održivog finansiranja“ za program hitnih slučajeva SZO. Ovaj potez dolazi pošto je Trump prošle nedelje izvršio prijetnje da će smanjiti američko finansiranje SZO, tvrdeći da ima „velike brige“ oko nastavka „velikodušnog podržavanja“ organizacije od strane SAD.

“Da je SZO uradila svoj posao … izbijanje bi se moglo uništiti na njegovom izvoru uz vrlo malo smrti … što bi spasilo hiljade života”, tvrdi Trump. Trump optužuje SZO i Kinu za zataškavanje i umanjivanje opasnosti od COVID-19, što su i agencija i Peking više puta negirali.

Donald TrumpG20kinaSADSZO
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

WHO je prevara jer je WHO zna za koronu prij nego se korona pojavila. Skoro sve države su promptno reagirale kako je WHO dirigira i to se odradilo priko vrbovanih doktora i političara koji su bili istrenirani za plan globalnoga zamrzavanja. MS mediji su radili svoje ka i kod svih drugih situacija. Ništa se tu nije dogodilo slučajno. Sinoć na HRT Otvoreno prvi po emisije se slavija ”stožer”, a drugi dil emisije je bila propaganda za cijepljenje i to po obrascu kako je cijepljenje neupitno, a cijepivo se tek počelo klinički ispitivat, a ”svi” se slažu kako cijepivo ”radi” . . . how yes no . . . pa to nemore popušit niko normalan, ali masama je izvađen mozak, samliven u mlincu o ”stožera” i vraćen nazad u glavu . . . razlog pojave korone je globalno monetarno financijsko ekonomsko stanje koje je udrilo u zid i kako se to… Čitaj više »

LZN
4 godine prije

Zna se, ko se najglasnije dere držte lopova……
A zna se i šta je trump govorio prije, dok je na udaru bila samo Kina. tad se sprdao………a sad svi drugi krivi. Neka s prvo pogleda u ogledalo pa tek onda upire prstom u druge.

Paris
4 godine prije

Trump želi istisnuti kineze iz WHO što je dobro, jer je ta organizacija pod kineskim uticajem praktično dovela do ovolike pandemije i smrti tisuća ljudi i milijuna zaraženih. Sada ti isti krivci guraju cjepivo za koje se još ne znaju štetne popratne pojave.
Vidjet ćemo hoće li ga Poljaci uzeti, zadnij put su odbili masovno cijepljenje kad je bio Tamiflu u pitanju i pametno su odabrali. Bitno je da farmaceutske kuće zarađuju i podmićuju WHO.
Virus side je otkriven prije 30 godina i još nema cijepiva, naprotiv za ovaj virus su ga napravili u par mjeseci, meni tu nešto žestoko smrdi.
Svi eminentni stručnjaci su govorili cjepivo za godinu dana najranije. Husein obama je donio zakon da se frmaceutske kuće koje proizvode cijepiva ne mogu tužiti za štetne posljedice što govori samo za sebe.
Ja se osobno ne budem cijepio.

Rusofil
4 godine prije

Bojim se da ne možemo više ništa učiniti protiv te mafije ali da trebamo podići glas i pokušati spriječiti nametanje obaveznog cijepljenja to se slažem. Država neka napravi upitnik ko želi cjepivo, naruči 10% ili 20% više, i to je to. Ako se opet budemo borili za vlastiti boljitak, pa makar na štetu svih ostalih, proći će i ovo kao i sve do sada. U tom slučaju, sami ćemo financirati gubitak zdravlja, svoj i svoje djece.

Milko
4 godine prije

Dakle ima naša istina i vaša istina? Ili si sa nama ili si protiv nas.

Max
4 godine prije

SZO je zloupotrebljavan ali koliko ja znam ne od stranr Kine nego od američkih financijskih i farmaceutskih moćnika.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI