SAD i Izrael planiraju zajednički razvoj lasera

Biden i Lapid
13 komentara

Američki i izraelski odbrambeni izvođači zajednički će raditi na izgradnji laserskog oružja koje može oboriti neprijateljske projektile, najavio je predsjednik Joe Biden tokom posjete Jerusalemu.

“Dok zajedno idemo naprijed – partneri u sigurnosti i inovacijama – odbrambeni sektor Sjedinjenih Država i Izraela će sarađivati ​​u novim, visokoenergetskim laserskim sistemima oružja koji mogu braniti izraelske živote, kao i živote američkih pripadnika”, rekao je Biden u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izraelskim premijerom Yairom Lapidom na njegovoj strani.

Predsjednik je dao svoje komentare nakon sastanka s Lapidom i obećao da Washington nikada neće “dopustiti Iranu da nabavi nuklearno oružje” i da je spreman upotrijebiti ” sve elemente svoje nacionalne moći kako bi osigurao taj ishod”. Izjavljujući da “pošast antisemitizma još uvijek maršira svijetom”, dodao je: “Imate čvrstu predanost Sjedinjenih Američkih Država sigurnosti Izraela, oklopnu predanost.”

Bajden je napomenuo da su SAD prošle godine pružile rekordnu vojnu pomoć Izraelu – dodajući dodatnu milijardu dolara izdacima svoje baze, koji su u prosjeku 3,8 milijardi dolara godišnje – kako bi pomogli zemlji da popuni zalihe raketnih presretača za svoj takozvani odbrambeni sistem Iron Dome. “Imate nove alate za održavanje Izraela jakim i sigurnim”, rekao je, dodajući: “Pobrinut ćemo se da se Izrael može sam braniti.”

Po dolasku u Tel Aviv u srijedu, Bajden je obišao prikaz izraelske tehnologije protivvazdušne odbrane, uključujući raketne sisteme zemlja-vazduh “Iron Dome i Arrow” i David’s Sling. Rekao je da je također vidio prezentaciju o Iron Beamu, laserskom sistemu koji je u razvoju.

Izraelski odbrambeni zvaničnici su u aprilu tvrdili da je Gvozdena greda prošla niz “revolucionarnih” testova, dokazujući njegovu sposobnost da presreće rakete, dronove, protivtenkovske projektile i gelere. Planirano je da počne da se koristi negdje ove godine, premašivši raniji cilj 2024.

Izrael je tražio američku investiciju kako bi pomogao u finansiranju daljeg razvoja Gvozdene kupole. Rafael Advanced Defence Systems sa sjedištem u Haifi, koji je u državnom vlasništvu, rekao je prošle godine da će sarađivati ​​sa američkim odbrambenim izvođačem Lockheed Martinom na zemaljskom laserskom oružju za Izrael. Kompanije su potpisale probni ugovor o istraživanju mogućnosti za tržište sistema u SAD-u.

IZRAELLaseriSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rutger Houer
1 godina prije

>Drugin riječima amerika koji je buldog na povodcu izraela i dalje će plesati kako izrael svira tj. napadati će nevine države za koje izrael smatra da ih treba napasti.
Nikada sami ne napadaju uvijek šalu glupe amerikance i ovi iz godine u godinu vjerno služe izareskim gazdama.
Sada vidimo tko vlada amerikom, inače vanjsku politiku amerik kreira židovski lobij u americi.
Koliko židova ide u amerike kolonjalno okupatorske ratove? NULA.
Za to im služe glupi amerikanci, majko moja koja retardirana nacija i oni sebe zovu koljevka demokracije.
Moš si mislit.

nekoime
1 godina prije

Zvat će se Senilaser.

burt
1 godina prije

Khamenei je na vlast postavio najgore tvrdolinijaše jer ovi prije su navodno bili previše popustljivi pa je vrijeme da vlast drže odane kadrovi i vjerski fanatici, Raisi zvani mesar Teherana, Ashtiani zvani mesar Kurdistana, Abdollahian psihopatska struktura ličnosti, s takvima SAD i EU ne mogu napraviti nikakav sporazum jer su ovi Khameneovi fanatici gori i od sadističkog diktatora Kima i njegove demonske sestre

tihobl
1 godina prije

Pokusali smo sami da napravimo kopiju ruskog lasera, nismo uspjeli. Dacemo pare izraelcima da nam oni naprave laser, oni su pametniji od nas.

Maliodkonobe
1 godina prije

Pa tesla je takvu tehnologiju ostavio u Americi prije 100 godina nije valjda čamila u nekoj ladici Amerika je sigurno več odavno razvila takve stvari

Max
1 godina prije

Iran ima snagu suprostaviti se bilo čijoj agresiji pa bili to i Izrael I SAD zajedno.

pero
1 godina prije

lasersko oružje postoji već neko vrijeme, samo sad treba mic po mic da postane to službeno….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI