SAD i Izrael razmišljaju o privremenoj vladi u Gazi

Izrael i SAD
21 komentar

SAD i Izrael razmišljaju o stvaranju privremene uprave u Gazi koju bi podržale UN i arapske vlade, izvijestio je u subotu Bloomberg, pozivajući se na izvore.

Prema ljudima koji su upoznati s raspravama američke vlade, planovi su još uvijek u ranoj fazi i zavise od budućeg razvoja događaja, uključujući i to da li je izraelska kopnena operacija protiv Hamasa uspješna. Ideja, koja bi efektivno dovela do uklanjanja palestinske oružane grupe s vlasti, također bi zahtijevala učešće regionalnih arapskih država, što bi moglo biti teško osigurati, navodi se u izvještaju.

Komentirajući potencijal da se arapske nacije uključe, William Usher, bivši viši analitičar za Bliski istok u CIA-i, rekao je za Bloomberg da bi to ” zahtevalo veliku promjenu u načinu na koji arapske države prihvataju rizik i rade jedna s drugom”, kao i “skok povjerenja” od strane Izraela.

Nakon što je Hamas 7. oktobra pokrenuo iznenadni napad na Izrael, ostavivši hiljade mrtvih i povrijeđenih, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će “slomiti i uništiti” palestinsku grupu.

U petak je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant iznio tri faze rata s Hamasom. Prvi bi uključivao zračno bombardiranje i kopnene operacije, nakon čega bi slijedile borbe nižeg intenziteta kako bi se eliminisali “džepovi otpora” u Gazi. Završna faza bi zahtijevala “uklanjanje odgovornosti Izraela za život u Pojasu Gaze i uspostavljanje nove sigurnosne realnosti”, rekao je on.

Istovremeno, izraelski opozicioni lider Yair Lapid sugerirao je u četvrtak da bi najbolje rješenje za Gazu nakon okončanja sukoba bilo da je vrati pod kontrolu Palestinske uprave sa sjedištem na Zapadnoj obali, koju je Hamas izbacio iz enklave u 2007.

U međuvremenu, Bloomberg je u petak izvijestio da SAD i neki od njihovih evropskih saveznika potiču Izrael da odgodi svoju kopnenu operaciju kako bi dobio više vremena za oslobađanje talaca koje drži Hamas, a koji je zarobio oko 200 ljudi od početka nasilja. Istog dana, američki zvaničnici su potvrdili da je grupa oslobodila dva američka taoca.

Washington je također navodno izvršio neviđeni utjecaj na plan kopnene operacije, strahujući da bi sveopšti napad na Gazu mogao izazvati širi sukob, privlačeći Hezbolah, islamističku vojnu grupu sa sjedištem u Libanu i bliske veze s Iranom.

HamasIZRAELPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
6 mjeseci prije

SAD i Izrael jebe Kvadratura kruga.Kako riješiti palestinsko pitanje bez Palestinaca…

Darko
6 mjeseci prije

Mater im jebem okupatorsku fašističku..

Гавран
6 mjeseci prije

Uprava koju Veliki Zapadni Kaganat hoće da instalira Palestincima je za nas Déjà vu.
.
Područje Vojnog zapovjednika u Srbiji
Gebiet des Militärbefehlshabers in Serbien
.
Napredni zakoni su odmah implantirani
Glavnokomandujući general okupacionih snaga u Srbiji Franc Beme je objavio 10 oktobra 1941. da će za svakog ubijenog nemačkog vojnika, muškarca, ženu ili dete, biti streljano sto zarobljenika ili talaca a za ranjenog pedeset.

Proporcija neodoljivo podseća na odnos broja žrtava u Gazi.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

US and Israel kontaju što TREBA DA PODRŽE 🤣 ” Arapske vlade ” i UN ( Vijeće Sigurnosti 🤔 ) …
Ovi su definitivno odljepili od mozga 🤣 🤣 🤣 !!? Pa tko ste vi uopće ??!?!? Što !? I što bude ako neće 🤔 a NEĆE 💥 !? Hoćete ratovati , dijeliti batina i pri tomu računati da ste besmrtni i vi i vaše obitelji te vaša ” blaga ” ?! Da za vas sudska progona i uhićenja – nema !? Pa ” Gospodo ” – dolazi vam susret SA ISTINOM 🤷 !

eks
6 mjeseci prije

Sansa da rusi razvale ukrajinu , sada ili nikada …. Vrijeme pokazalo zasto je ado bio u pravu.

Jednostavno receno
6 mjeseci prije

Kako mislite druga država-e razmišljaju o privremenoj vladi? Pa zar nebi trebali odlučivati naraodi tih država o svojoj vladi? Možda se i palestincima ne sviđa vlada izraela i amerike a više vole vladu irana?

Dokurčilomi
6 mjeseci prije

Nikakva privremena vlada. Podijeliti teritorij, Izrael vratiti okupirane teritorije te priznati ravnopravno Palestinu. Nakon toga se može dalje razgovarati.

Nekoime
6 mjeseci prije

Više mi se sviđa ideja o zajedničkoj, rusko-kineskoj, vladi u USA.

Max
6 mjeseci prije

Žele postaviti kvistlinšku vladu.

tihobl
6 mjeseci prije

Ja mislim da bi Sakasvili trebao biti premijer palestinaca. On je za Bajdena najbolji izbor.

dona
6 mjeseci prije

neka ameri presele sve židove iz Izraela u Ameriku,što im nisu dali prije 80 godina komad svoje zemlje u Americi nego su otimali Palestini, oteto je prokleto ,oni su proklet narod i sam Bog ih ne voli, izdali su ga ,klanjaju se zlatnom teletu neka ih zlatno tele spašava gamad su prokleta i bahata …tako će i u konačnici završiti

Upravo tako
6 mjeseci prije

Idite vi svojim kućama oslobodite njihove teritorije nek rade sta hoće u svojoj kući. Koj ste vi k…..c da odredjute sudbine drugih. Okupatori i zločinci. Niste vi krivi, gde su muslimani sto ne reaguju. Ameri dovezli nosače aviona a S. Arabija šuti ko pizda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI