SAD najavljuju dodatnu oružanu pomoć za Ukrajinu

SAD vojna pomoc Ukrajini
10 komentara

S novim paketom, ukupna vojna pomoć Washingtona Kijevu dosegla je 43,9 milijardi dolara, kaže šef Pentagona

Washington će dati još 200 milijuna dolara vrijedne vojne pomoći Kijevu usred sukoba s Rusijom, najavio je američki ministar obrane Lloyd Austin na skupu takozvane Ukrajinske obrambene kontaktne skupine. “Ponosan sam što će SAD objaviti svoj najnoviji sigurnosni paket za Ukrajinu vrijedan 200 milijuna dolara”, rekao je Austin tijekom sastanka u srijedu u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, kojem je prisustvovao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Prema riječima šefa Pentagona, novi paket će uključivati topničko i raketno streljivo, precizno zračno streljivo, protutenkovsko oružje, opremu za borbu protiv bespilotnih letjelica i “AIM-9 streljivo za novi sustav protuzračne obrane koji ćemo uskoro isporučiti Ukrajini”. Nije objasnio o kakvom će sustavu protuzračne obrane biti riječ. AIM-9 Sidewinder je projektil zrak-zrak kratkog dometa koji postoji od kasnih 1950-ih.

Austin je rekao da je s novim paketom ukupna vojna pomoć koju je Washington pružio Kijevu od početka sukoba s Rusijom u veljači 2022. dosegla oko 43,9 milijardi dolara. Dugoročne odluke o američkoj pomoći Ukrajini trenutno su na čekanju jer Zastupnički dom ostaje bez govornika nakon što su zastupnici izglasali Kevina McCarthyja, a mnogi se republikanci protive pružanju daljnje pomoći vladi Zelenskog.

“Vesele me vijesti o novim paketima podrške koje mnogi ovdje pripremaju za Ukrajinu”, dodao je šef Pentagona. Njemačka je u utorak objavila takozvani “zimski paket” pomoći za Kijev, između ostalog, koji uključuje sustave protuzračne obrane, uključujući samohodne protuzračne topove Gepard, glavne borbene tenkove Leopard 1A5 i zaštićena transportna vozila.

Nakon što je stigao u sjedište NATO-a, Zelenski je rekao da Ukrajina naporno radi na pripremama za otpor Rusiji tijekom zime, ali je rekao i sljedeće: ”Sada nam je potrebna podrška čelnika NATO-a. Zato sam danas ovdje”.

Rusija je neprestano upozoravala da će isporuke oružja Ukrajini koje šalju SAD i njezini saveznici samo produžiti borbe, ali neće spriječiti Moskvu u postizanju ciljeva svoje vojne operacije. Ruski dužnosnici također tvrde da opskrba oružjem, razmjena obavještajnih podataka i obuka kijevskih postrojbi već znači da su zapadne nacije de facto postale strane u sukobu.

NATOSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Hajde 🤣 !?

Istina
6 mjeseci prije

Ovoid kada uhvate južnjaci s kapama biće veselo

tihobl
6 mjeseci prije

„Већ смо на ивици. Наставићемо да помажемо Украјини колико год можемо, али ова помоћ неће бити бесконачна.“ – Кирби

tihobl
6 mjeseci prije

У исто време, на истоку, војници Оружаних снага Русије успели су да уђу у село Петровскоје (Степовое) . Према прелиминарним подацима, борбе се воде у самом насељеном месту, над којима још нема контроле.
Рибар

Стижу извештаји да је село Степово (северно од Авдејевке) прешло је под контролу руских оружаних снага.
Осташко

Руске трупе такође нападају положаје украјинских оружаних снага на јужној периферији Авдејевке. Услед напада са обилазнице Авдејевска, Оружане снаге Русије успеле су да заузму део железничке пруге јужно од ресторана Царскаја охота , који је претворен у упориште Оружаних снага Украјине.

Напад руске армије код Авдејевке се наставља. Команда Оружаних снага Украјине пребацује резерве за извођење контранапада, па сада руски борци треба да се припреме за то тако што ће се консолидовати на окупираним линијама. Ово ће спасити животе људства, док авијација и артиљерија уништавају утврђено подручје у Авдијевки, олакшавајући окруживање подручја.

tihobl
6 mjeseci prije

Индустријска зона, у којој су и око које су укопане украјинске оружане снаге – гори. Током протеклих неколико сати, ваздушни удари и артиљеријска ватра на том подручју нису престајали.

Стотине артиљеријских цеви раде, десетине оперативно-тактичких авиона шаљу авио-бомбе ФАБ-500 са модулима за планирање и корекцију .

Тренутно је немогуће израчунати потрошњу муниције у овом правцу. Људи са терена јављају да нису толико пуцали од самог почетка СВО.
Снажан удар је уништио воз са горивом за украјинску војску.

Украјинска пешадија је стално принуђена да бежи са положаја на положај, али артиљерија и ваздушне бомбе настављају да мешају положаје са црном земљом.

Војна Хроника

tihobl
6 mjeseci prije

Удар великог броја Герања на Измаил.
– експлозије у луци, око три Герања. Изгледа као да је био удар у Производно-утоварном комплексу
– погодак у елеватор
– удар на бродоградилиште

tihobl
6 mjeseci prije

Руске трупе преузеле су контролу над кључном тачком непријатељског мостобрана код Авдејевке, депонијом у близини хемијског комбината. Саопштено је да су јединице 114. одвојене моторизоване бригаде Оружаних снага Русије очистиле јединице Оружаних снага Украјине које су држале под својом контролом депонију у близини Авдејевске коксаре. Депонија је била командна висина и коришћена је не само као жариште бројних ватрених тачака, већ и као објекат за визуелно осматрање и контролу терена. Поред свега осталог, на депонији је непријатељ ископао много рупа у којима је обично чекао да дејствује руска артиљерија.

tihobl
6 mjeseci prije

Украјинска војнообавештајна служба признала да је “запело” са летњом контраофанзивом, али да је и даље све у границама контроле.

Mali zastoj???

Max
6 mjeseci prije

Sve ode Izraelu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI