SAD ne mogu poraziti Rusiju u Siriji i destabilizaciju će prepustiti Kurdima

Bliski istok
23 komentara

SAD zaista ne mogu poraziti Rusiju u Siriji, jer su američke snage u toj zemlji, u odnosu na ruske, doslovno beznačajne. Tu su i vladine snage, a Damask je u više navrata pozvale UN da upozori Washington da američke trupe što prije napuste teritorij Sirijske Arapske Republike.

Međutim, možemo li vjerovati u obećanja State Departmenta da će nakon poraza takozvane ”Islamske države” napusti zemlju?

NATO koalicija je tajno u sjevernoj Siriji, na granici s Turskom, izgradila sedam vojnih baza, navodi Reuters. Doduše, kasnije fotografije govore da nije riječ o bazama od solidnog materijala, nego više o nekoj vrsti vojnih kampova, dok su piste u takozvanim ”zračnim bazama” improvizirane ravnine u pustinji. Jedina ”zrakoplovna baza” je na istoku Hasake, ali se tako koristio stari napušteni kompleks poljoprivrednog aerodroma, koji nije korišten još od prije pobune i rata 2011. Malo je popravljena i produžena pista za transportne helikoptere i zrakoplove, ali većih popratnih objekata nema.

Američki političari tvrde kako nemaju dugoročne interese u regiji, te da će nakon poraza ”Islamske države” SAD napustiti Siriju. No, mnogi u ta obećanja ne vjeruju.

Kao što smo ranije izvijestili, glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert je tijekom redovitog obraćanja 18. kolovoza objasnila novinarima službeni stav State Departmenta o stanju u Siriji.

Nauert je rekla kako je koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama vrlo zadovoljna rezultatima u borbi protiv ”Islamske države”, koja je izgubila 70% teritorija kojeg je ranije kontrolirala u Iraku, te više od 50% u Siriji.

Američka koalicija blisko surađuje sa ”Sirijskim demokratskih snagama’‘, koje u Rusiji smatraju ”naoružanom opozicijom”, a sada je glavni zadatak ove suradnje preuzeti kontrolu nad Raqqom. Heather Nauert tvrdi kako Raqqa ima strateški značaj i da se iz ovog grada, kojeg je ”Islamska država” proglasila svojom prijestolnicom, koordiniraju teroristički napadi u Europi.

Turski novinar Omur Sahin iz ljevičarskih novina BirGün je zatražio je od glasnogovornice State Departmenta da komentira intervjuu službenog predstavnika ”Sirijskih demokratskih snaga”, Talala Sila za Reuters.

On je rekao kako će nakon poraza ”Islamske države” američka vojska ostati u sjevernoj Siriji, odnosno u dijelu samoproglašene države Kurdistan.

”Oni imaju strategiju za nekoliko desetljeća. To uključuje vojne, ekonomske i političke dugoročne ugovore između vodstva sjevernih teritorija i američke administracije”, rekao Silo. Prema njegovim riječima, američki zapovjednici redovito održavaju sastanke s vođama SDF snaga i obećali su da će ih podržati.

Naravno, ova je izjava na Bliskom istoku odjeknula kao bomba. Pogotovo u Turskoj, koja Kurde smatra jednom od glavnih prijetnji nacionalnoj sigurnosti, čak više od ”Islamske države”.

Zato je Heather Nauert na prethodnom brifingu u State Departmentu izjavila da Turska ”važan i vrijedan NATO saveznik”. Amerika je, barem službeno, jednako kao i turske vlasti, zabrinuta zbog sve većih borbenih aktivnosti Kurdistanske radničke stranke, koja je kao teroristička organizacija priznata od strane NATO pakta, EU, te još 16 zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, pa čak i Iran.

A sada je, na novoj konferenciji za novinare, Heather Nauert morala pravdati izjavu sirijskih SDF snaga, koje većinom čine sirijski Kurdi. Jesu li njene izjave o odlasku iz Sirije puste želje ili je ipak rekla koju riječ previše?

”U Iraku ili Siriji naš cilj je porazili ISIL, i ništa više. Želimo Sirijom vladaju Sirijci, a ne SAD i druge sile”, rekla je Nauert, odgovarajući na pitanje turskog novinara.

No, NATO je rasporedio svoje snage na nekoliko mjesta na sjeveru Sirije, a Reuters otkriva da Amerikanci tamo imaju sedam vojnih baza. Njihov točan položaj u zapovjedništvu koalicije nisu htjeli komentirati, navodeći sigurnosne razloge.

U međuvremenu su reporteri Reutersa vidjeli kako američki vojni helikopteri Blackhawk i Apache polijeću s područja tvornice cementa jugoistočno od Kobania, koja je, vjerojatno, preuređena u najveću američku zračnu bazu.

Dakle, tamo bi bila jedna od glavnih utvrda američke koalicije na sjeveru Sirije. Borce ”Sirijskih demokratskih snaga” američke snage podržavaju zračnim i topničkim udarima. Osim toga, članice NATO pakta daju potporu kurdskim milicijama, koje sada kontroliraju 400 kilometra sirijsko-turske granice.

A to je SAD i Kurdi zaista sklope savez, to će biti glavni poticaj za Tursku da prekine savezništvo s Amerikom. To znači da SAD nema pravih saveznika na Bliskom istoku, a svi su relativno kratkotrajni, jer Amerikanci ionako uvijek slijede vlastite ciljeve.

To je ono što se dogodilo i s Rusijom. Heather Nauert je 9. kolovoza rekla da je gotovo jedina dodirna diplomatska točka između Sjedinjenih Američkih  Država i Rusije na Bliskom istoku ”prekid vatre na jugozapadu Sirije”.

Tjedan dana ranije, 1. kolovoza, čelnik State Departmenta Rex Tillerson je na sastanku s novinarima grmio protiv Rusije jer i dalje podržava režim Bashara Al-Assada. Prema Tillersonu, zajednički problem Moskve i Washingtona u Siriji je pomoći vratiti jedinstvo zemlje i da sirijski narod sam stvori novi ustav, nakon čega će se održati slobodni i pošteni izbori i izabrati novo vodstvo.

”Mi i dalje vjerujemo da Assadov režim ne može igrati bilo kakvu ulogu u budućem upravljanju Sirijom”, rekao je tada Rex Tillerson.

Kako sad glasnogovornica State Departmenta odjednom novinarima govori da se SAD pripremaju za konačno povlačenje iz Sirije i Iraka nakon pobjede nad ”Islamskom državom”, a istovremeno Pentagon gradi vojne baze na sirijskom teritoriju? Nije li to licemjerno?!

Za dio analitičara je sve što Amerikanci čine obični ”radni program”. Formalno, tamo nema američke vojske. Postoje savjetnici, operativno zapovjedništvo i agenti koje uglavnom šalje CIA. Njihova prisutnost je zapravo normalna i razumljiva. Budući da su tamo formalno prisutni, nikada javno nisu govorili o bazama, kao Rusija koja ima ugovor sa sirijskom vladom.

No, povijest američkog uplitanja u vojne sukobe govori da SAD, jednom kada dođu, vrlo rijetko odu. Naravno, njihova ustaljena praksa u novim geopolitičkim uvjetima može biti ugrožena. Međutim, povijest je povijest.

Očito je da osim pobjede nad ”Islamskom državom” Amerika na Bliskom istoku ima i druge interese, posebice u Siriji. Oni će, podržavajući Kurde, održavati nestabilnost u regiji. To je ujedno i igra protiv jačanja Erdogana i Turske u cjelini

SAD sada nastoje graditi uspjeh na neizbježnom porazu terorista ”Islamske države” i tvrdit će kako su američka vojska i koalicijski partneri najzaslužniji za iskorjenjivanje ovog zla. Imat će određeni broj savjetnika i boraca, ali bi se vrlo lako moglo dogoditi da u jednom trenutku najave kraj vojnih operacija i povlačenje oružanih snaga. Međutim, taj scenarij podrazumijeva ostanak vojnih stručnjaka među Kurdima.

Washington u budućnosti ne želi vidjeti Siriju kao jedinstvenu državu. Ona sada de facto i ne postoji kao cjelovita država. Međutim, Amerikanci više ne mogu ni svrgnuti Bashara Al-Asada, niti protjerati Rusiju iz regije.

U tom slučaju, regija će i dalje ostati nestabilna, ali uz rusku prisutnost. SAD za to namjeravaju iskoristiti Kurde i zato tvrde da će otići, što će se vjerojatno i dogoditi.

No, što kada Kurdi ostanu sami, a na drugoj stranu budu sirijska središnja država, Turska i Iran, a pomoć od Rusije ne bude stizala, jer su se odlučili igrati na kartu saveza s Washingtonom?

Heather Nauert i Sate Department kao da ne računaju na mogućnost preokreta u političkom i vojnom vrhu sirijskih Kurda u trenutku kada vide kako se američki vojnici i većina instruktora povlači iz Sirije. Tada će morati birati između promjene saveznika i popuštanja ili potpunog vojnog poraza, jer je i njima jasno da se ne mogu boriti protiv nekoliko neprijatelja odjednom.

Na glasine o ostanku u Siriji SAD odgovara: ”Nakon poraza ISIL-a odlazimo”

Heather NauertNATOSDFState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nije bitno
6 godine prije

“No, što kada Kurdi ostanu sami, a na drugoj stranu budu sirijska središnja država, Turska i Iran, a pomoć od Rusije ne bude stizala, jer su se odlučili igrati na kartu saveza s Washingtonom?”

Aman više, šta će biti sa Turskom kada Erdoganovci shavte da ih je vođa izdao prodajom Idliba, Halepa, ISILa, Nusre, Šama i još 100 terorističkih grupacija koje su činili Turci i koji su izgonuli tamo?

Šta će biti sa Iranom kada se aktivisti Massacre1988 aktiviraju po iranskim gradovima?

Šta će biti sa Rusijom poslije izbora 2018.?

Borac2
6 godine prije

Sad je nekima jasno ponasanje Saddama Husseina al tikritija.

stipa
6 godine prije

Sada su tamo da “pobjede/poraze ISIL” nakon toga će biti da “pomognu Kurde u borbi protiv krvžednog Asadovog režima koji ubija Kurdki narod u Siriji”… kao što su pomagali “sirote pobunjenike u Libiji”… već viđen scenarij… Pazi formulacije: “savjetnici… agenti koje šalje CIA što je legitimno… znamo za volontere iz NATO snaga u redovima SDF-a koji primaju plaće i penzije iz zna se čijeg proračuna za razliku od volontera koji bi htjeli biti na strani Asada kojima bi se blokirali računi i čekale ih lisice po povratku, kao u slućaju rata u Ukrajini koji su bili na strani pobunjanika

17 novembar
6 godine prije

diro ja sadam kurde pa je objesen za bajram dok je cuvena iracka armija koja je mnogo jaca od sirijske pala za dva mjeseca . kurdi su govorili da crni helikopteri bez oznaka dovlace oruzje isilu sada ti isti helikopteri dovlace njima samo sto je kurda preko 20 miliona imaju jak lobi i podrsku kada krene sukob sa njima mislim da ce turci stajati po strani dok se sirijska armija jos vise ne iscrpi jer je u velikom problemu sa ljudstvom ako mislimo da sami tigrovi mogu dobiti rat neki dan su in amerikanci bombardovali i nikom nista.amerikanci nece dopustiti rusima udare na sjeveru. ovo sve vodi podjeli sirije koja je mislim vec dogovorena

Bobi
6 godine prije

Imaju oni Ramba za svaki rat, taj je pobjedio u Vietnamu, Afganistanu, lokalnu policiju….pa ce i u Siriji 🙂 🙂
Pitam se da li je ovo da su zadovoljni sa porazom isila rekla kroz zube s obzirom koliko su potrosili na njegov nastanak 😉

Петар Велики
6 godine prije

Заборавили сте Чак Нориса. Е тешко Блиском истоку док Рамбо и Чак не стигну. а тек ИСИС-у. Кад ова двојца супер американаца стигну биће рат готов за пар сати.
Свако ко није укапирао да је ово озбиљна партија шаха у којој Руси играју неки нови дамин гамбит, боље и да не коментарише. Да су у Русији којим случајем на власти овакви као ја заратило бих са Америма за 5 минута а исход би би трагичан за све. Срећом такви као ја неће бити на власти ни у руској месној заједници. Зато верујте у шаховске способности руског Председника. а Амери могу да се полако спремају за нови рат униониста и конфедералиста. И једнима и другима желим пуно успеха у рату.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI