Na glasine o ostanku u Siriji SAD odgovara: ”Nakon poraza ISIL-a odlazimo”

Amerika-Sirija
16 komentara

U prošloj analizi o vojnom zbližavanju Irana i Turske, dvije od tri zemlje koje najviše rade na uspostavi mira u Siriji, rekli smo da će trodnevna posjeta visokog iranskog vojnog i političkog izaslanstva u Ankari dati odgovore na mnoga pitanja. Najvažnije je svega na ono hoće li SAD pokušati ostati u Siriji i podržati kurdskom referendumu o neovisnosti u Iraku, čime će pokušati odcijepiti dio teritorija dvije zemlje i nad njim uspostaviti nadzor.

Čini se da je Washingtonu Turska kao članica NATO pakta puno važnija od sirijskih i iračkih Kurda i njihovih težnji.

Sirijskim Kurdima će se jamčiti autonomija u područjima u kojima su činili većinu prije rata, a status arapskih, turkomanskih i asirskih gradova i sela će riješiti ili pregovorima i novim ustavom, to potiče i Turska, ili ograničenim sukobima sa skupinama koje na to ne budu pristale.

Što je sa Sjedinjenim Američkim Državama? Ako je vjerovati najnovijoj izjavi Bijele kuće, američke snage će se, nakon poraza terorista ”Islamske države” povući iz Sirije.

”Sjedinjene Američke Države ne planiraju ostati u Siriji nakon poraza terorista ”Islamske države”, nedvosmisleno je rekla glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

”To nije u našim planovima”, rekla je novinarima,  odgovarajući na pitanje o američkim namjerama da ostanu vojno prisutni na Bliskom istoku i nakon poraza terorista.

”Glavni nam je cilj bio vratiti Raqqu”, naglasila je Heather Nauert, uz napomenu da ovaj problem još treba riješiti.

”Bilo da govorimo o Iraku ili Siriji, to je upravo ono što želimo. Pobijediti ISIL, i ništa više”, dodala je Nauert, objašnjavajući da je stav Washingtona da bi Siriju trebali kontrolirati sami Sirijci.

Podsjetimo kako napad na Raqqu, nezvaničnu ”prijestolnicu” takozvane ”Islamske države” traje od lipnja ove godine. Oslobođenje grada od strane takozvane ”međunarodne antiterorističke koalicije”, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, najavljivano je kao veliki cilj u borbi protiv terorizma Pentagona.

Svi najvažniji kurdski portali su u potpunosti prešutjeli ovu vijest, a izjavu je jedino komentirao Ekurd Daily.

Kurdski portal iz Erbila je naveo kako je izjava glasnogovornice State Departmenta, Heather Nauert, bila odgovor na izjave glasnogovornika ”Sirijskih demokratskih snaga” (SDF), predvođenih Kurdima, Talala Sila.

Naime, on je ranije u intervjuu za Reuters rekao kako će američka vojska ostati u ”Sirijskom Kurdistanu” dugo nakon poraza ISIL-a, možda desetljećima.

“Imaju stratešku politiku za desetljeća koja dolaze. Bit će dugoročnih vojnih, gospodarskih i političkih sporazuma između vodstva sjevernih područja Sirije  i američke administracije”, rekao je Talal Silo.

Heather Neuert je opovrgnula takve dogovore i namjere.

“Želimo da Sirijom upravljaju Sirijci, a ne Sjedinjene Američke Države, niti bilo koje druge snage. Samo Sirijci”, rekla je Nauert.

Koalicijske snage su raspoređene na nekoliko mjesta na sjeveru Sirije, uključujući zračnu bazu u blizini grada Kobanija. Podupirale su SDF borce sa zračnim udarima, topništvom i posebnim snagama na terenu.

SAD pozdravljaju sirijsku kurdsku stranku Stranku demokratske unije (PYD) i njezino vojno krilo, YPG snage, koje su dio SDF saveza, ključnog američkog saveznika u borbi protiv ISIL-a u Siriji kojem je Pentagon isporučio oružje, zračnu potporu i dao vojne savjetnike.

Iako ISIL u Raqqi pruža žestoki otpor i nema se namjeru predati, poraz terorista ”kalifata” je ipak pitanje vremena.

Naravno, ne treba pretjerano vjerovati izjavama Heather Nauert, ali je ovo prvi put da su SAD jasno, nedvosmisleno i na najvišoj razini potvrdile da nemaju namjeru ostati na teritoriju Sirije.

O pitanju odlaska iz Sirije i Iraka se raspravljalo pred Kongresom. Netom prije izjave glasnogovornice Heather Nauert, su čelnik Glavnog stožera američke vojske, general Joseph Dunford, te ministar obrane James Mattis, pred Kongresom u svom svjedočenju rekli ”kako uspjeh koalicije u borbi protiv ‘Islamske države’ u Iraku i Siriji terorističku skupinu lišava teritorija”.

Reakcija iz ”Sirijskih demokratskih snaga”, kurdskih YPG snaga i političkog vrha sirijskih Kurda sa sjevera zemlje još nema.

Iran i Turska ulaze u situacijski vojni savez zbog ”kurdskog pitanja”

ISILIslamska državaPYDYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Proleter
6 godine prije

Znaci ameri cekaju i definitivni poraz svojih saveznika isisa pa ce onda i oni put pod noge , pa kakav je to saveznik , kad je naj grbavije odustaje od pomoci, gdje je ta mocna nepobjediva americka vojska ? Oh da lako je bacati bombe po libiji , iraku , afganistanu , jugoslaviji , docim druga strana ima za uzvratiti rep pod noge i brisanje , e moje “junacine americke” pravi ste ***!

Svjatislav 989
6 godine prije

Koga jenkoi sad prave budalama ili sami sebe sa kurdima… Zar nesta vazno nisu potpisali sa kurdima u Siriji za narednih 10 godina.. Jeli oni to nas u zdrav mozak , kad poraze svoje novorodjence podivljalo , vracaju se kuci…. Gluposti prave .. A ukopali se u Siriji, prave baze nove i prosiruju aerodrome.

* YPG SAD i potpisali sporazum o vojnoj suradnji za 10 godina … Snage Jedinica narodne zaštite (YPG) i SAD će biti partneri i saveznici u borbi .
— Budale malo teze mitomanske ..

zgvaca
6 godine prije

Nazalost USA ce toliko dugo ostat koliko zeli. Zato su danas opet napali SAA Jedinice u juznoj Raci samo da pokazu da in nitko nista nemoze. Oni stoje otvoreno na strani ISa a nasi novinari se niti usudjuju o tome pisat.

17 novembar
6 godine prije

otisli bi amerikanci odma sada ali im noge ne daju .dok je nafte

Alen
6 godine prije

Prilicno sam siguran da ce im se ova laz brzo i obistiniti…

gost
6 godine prije

americka vojska nije amaricka kao sto ni fed nije americki usa je samo jedna figura na sahovskoj tabli recimo crni top koju pomicu veliki igaci tame

Crni žutokljunac
6 godine prije

ISIL je bio stvoren za likvidaciju.Zato su im dali svo moguče oružje osim protuzrakoplovnog.Samo likvidacija je došla prije nego je bilo predviđeno.Njihov cilj je bio da sruše sirijski režim,pa da onda ulete dobri momci,na čelu sa američkom vojskom i izraelskom u pozadini.Al eto,njihovo čedo nije ispunilo svoju ulogu,pa se i oni povlače prije obavljenog posla.

Angela
6 godine prije

Lazu! Kad su izgubili rat u Vijetnamu, jos 6 godina su tukli Sev. Vijetnam, ubijali i palili taj nevini narod, dok ih Severnjaci, komunisti, nisu saterali u more! Bezali, da se ne podave ko pacovi u moru! I u Siriji ce uskoro dobiti nogu u guzicu, od Rusije, kao u Vijetnamu, kao u Korejskom ratu.

Karantanac
6 godine prije

To su priče za malu decu da će kauboji napustiti Siriju u dogledno vreme.Oni će na teritorijama koje su osvoili uz pomoć kurda ostati decenijama i tu će unositi permanentnu nestabilnost, tako da Sirija nikad više neće biti suverena na celokupnom svom teritoriju.

Jole
6 godine prije

Naravno da neće otići osim ako im ne bude vruće.Kao prvo,oni moraju ostati zbog Izraela koji je jedan od glavnih faktora krojenja američke politike na BI,a Izrael je ovih dana prilično ugrožen uslijed neplniranih događanja u Siriji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI