SAD pokrenule novi “samoodbrambeni” napad u Siriji

F15E
37 komentara

Američki predsjednik Joe Biden naredio je zračni napad na skladište oružja u Siriji koje navodno koristi Korpus iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) i srodne grupe, označavajući najnoviji odgovor Washingtona na napade dronovima i raketama na njegove baze u regiji.

Dva američka borbena aviona F-15 izvela su u srijedu najnoviji zračni napad na istočnu Siriju, navodi Pentagon u saopćenju . SAD su 26. oktobra pokrenule napade u istoj regiji protiv militantnih grupa koje podržava Iran, a koje Washington okrivljuje za napade na svoje baze.

Ilegalne američke ispostave u Siriji i vojne baze u Iraku napadnute su najmanje 38 puta od 17. oktobra, što odražava rastuće tenzije u regionu usred rata između Izraela i Hamasa. Teheran je više puta upozoravao da različite regionalne snage neće sjediti besposlene i da će se otvoriti “novi frontovi” , ako Washington nastavi podržavati Izrael u njegovom bombardovanju Gaze.

Najmanje 45 američkih vojnika je povrijeđeno u napadima dronovima i raketama. Napad 18. oktobra na zračnu bazu Al-Asad u Iraku doveo je do smrti američkog vojnika, koji je navodno poginuo dok se skrivao u mjestu.

“Sjedinjene Države su u potpunosti spremne da preduzmu dalje neophodne mjere za zaštitu naših ljudi i naših objekata”, rekao je Pentagon. “Reagujemo na bilo kakvu eskalaciju.”

Američke trupe ilegalno su okupirale naftom bogatu regiju sjeveroistočne Sirije od 2014. godine, navodno da se bore protiv terorista Islamske države (IS, ranije poznat kao ISIS). Okupacija je nastavljena uprkos porazu terorističke grupe od strane ruskih, američkih, sirijskih i iranskih snaga na teritorijama pod kontrolom Damaska.

iranSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Opet će bit napadnuti I opet i opet sve dokle ne napuste Syria 🤷 … Dobro … Vole ginuti i bit unutar krajnje neprijateljska okruženja gdje te baš svi mrze … Naprijed .. Samo tako … Mogu ih koliko sutra i poklat a oni neka novih šalju – korporacijski kerovi 🤮

5 mjeseci prije

Da li su Ameri napali Irak da bi “oterali diktatora” Sadama i “zaštitili nevin narod i demokratiju” tamo? Da li su isto uradili u Siriji (unesto Sadam – Asad)? Da li su isto uradili u Libiji, Srbiji, Koreji…? Odgovor na sva ova pitanja je NE!, napali su sve ove države kako bi osigurali vojno prisustvo u njima za neke predstojeće operacije. ————————- Za mnoge američke vojne operacije se tvrdi da nisu bile uspešne ali to je vrlo lako odrediti – samo treba videti da li su ostvarili vojno prisustvo (direktno ili posredno kao u Libiji i Avganistanu). Jedino gde vidim da nisu postigli taj cilj je Vijetnam mada je i to diskutabilno jer su bar poslednju deceniju i tamo duboko zagazili preko ekonomije a američki vojni brodovi se u njihovim lukama osećaju kao kod kuće. Ameri su veći deo Blistoka vojno okupirali (smešno “gicanje” zalivskih monarhijica treba zanemariti) u pripremi… Čitaj više »

Buničar
5 mjeseci prije

Jel’ se racuna da branim svoje dvoriste ako zauzmem garazu lika koji zivi 10 kuca od mene?Taj lik ugrozava moj auto jer ga nemam kamo skloniti ako pocne padati led… Ma mozda je najbolje da mu zazumem odmah i kucu…. Ako moze biden zasto nebi mogao i ja…

eks
5 mjeseci prije

Svima u svetu je preko glave američke okupacije i tiranije. Američki vladari -Deep State predstavljaju najveće zlo na planeti. Polako se čovečanstvo budi i diže glavu . Oslobadjanje od američkog zla, korporacijskih pohlepnih psihopata i satanista , je osnovni uslov za opstanak normalnih ljudi. USA je imperija zla.

nastran
5 mjeseci prije

pa oni se od 1945 cijelo vrijeme brane, sebe i “nas”!!!???

Karma
5 mjeseci prije

Americki kancer gadi planetu. Zlo crkli

Pero
5 mjeseci prije

Baš je to zanimljivo da je Biden naredio,pa on može samo “narediti” da mu se promjene pelene.

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Pazi ovo, izuzetni štite “naše ljude” i “naše objekte”.

A koliko ima domicilnih Amerikanaca u Siriji koje štite?
I koliko je tih američkih vojnih baza u Siriji odobreno od legalnih sirijskih vlasti?

U Ukrajini je prije rata bilo 17% Rusa, i zbog dugogodišnjih napada Ukrajinaca na područja sa većinskim ruskim stanovništvom gdje su većinom ginuli civili, Rusija ušla da ih zaštiti.
I do sada jedanaest krugova sankcija zbog toga.

Izuzetnima niti jedna zbog Sirije.

Kada bi Siriji susjedna Turska izašla iz NATO-a, brzo bi oni dali petama vjetra.

Steve
5 mjeseci prije

Ovi su štakori još u Siriji. Trebali su otići još davno sa svojim štićenicima iz ISIL-a. Koja je to kuga…

Biti-ili-ne-biti
5 mjeseci prije

Jesu li to ovi što više od 10 godina kradu naftu od Assada i sada tvrde da se moraju braniti?

Sloboda uma
5 mjeseci prije

Jadni Amerikanci, moraju se braniti na udaljenosti 10 000 km od sopstvene države…

Ivan Bgd
5 mjeseci prije

Americke gradjane bas briga za to sto njihova vlada seje smrt i ratove sirom planete, mozda bi jedino mogli da shvate ako bi neko drugi izveo takav “odbranbeni” napad na ameriku…

Max
5 mjeseci prije

Agresija i na Siriju i na Iranske snage na koju će biti uzvraćeno.

gigi pinna
5 mjeseci prije

Iranu i rusiji ne pada na pamet naoružati IRGC, SAA i Hezbollah da napadaju Amere u Siriji i Iraku, koji su skoncentrirani u tek nekoliko baza, ali se štakori ne daju, S-400 isključen kad Hazari mlate po Siriji…
Ma hodite svi u krasan k….

gigi pinna
5 mjeseci prije

Sjetimo se kako su pokupili prnje iz Libanona, nakon napada kamionima napunjenih sa par sotina kilograma eksploziva i to još ’80-ih. Znam, bazi u pustinji je teže na takav način približiti se, ali jedino nekakvom drastičnom mjerom moglo bi ih se natjerati na odlazak. Ali kad vidim koliko Putin i Iranci kalkuliraju, bojim se da od toga nema ništa.

Samo U Prolazu
5 mjeseci prije

Znaci uselim se nekome u kucu i da se ne bi pobunio napadnem ga preventivno?!

Suze Roni
5 mjeseci prije

Danas su americki i izraelski zrakoplovi gadjali pozicije sirijskih snaga. Vec je dosao odgovor u obliku 15 projektila na americku bazu na sjeveroistoku kod velikog naftnog polja al-Omar. Bit ce toga jos,ali ako Rusi ne aktiviraju S-400,onda neka se hebu ili neka izadju iz Sirije. Ako su ikad imali razlog za to, onda je to sada.

Logicar
5 mjeseci prije

Ok,Sirije je kod Oregona i Sirija joj prijeti,pa su americki nosaci i podmornice opkolili Paledtinsku,Libanonsku i Sirijsku obalu sa mediterana,a ostali brodovi su sa druge strane i pucaju po Siriji svim mogucim oruzjima,jer sto vise mrtvih Palestinaca,Arapa i Perzijanaca to ce Oregon,Ohio i zapadna Wirginia biti sigurniji.Ma mrs u p. materinu vi i vasa genocidna doktrina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI