SAD pripremaju vojni plan za posjetu Pelosi Tajvanu

Nancy Pelosi posjeta Tajvanu
27 komentara

Pentagon bi mogao poslati dodatne brodove, avione i sisteme za nadzor kako bi zaštitio predsjednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi ako nastavi sa svojim planom da posjeti Tajvan, izvijestio je u srijedu AP, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

“Plan za nepredviđene situacije”, koji razvija američka vojska, uključuje stvaranje “preklapajućih zaštitnih prstenova” za govornicu tokom njenog leta na ostrvo i njenog boravka tamo, navodi novinska agencija.

Zvaničnici su takođe govorili o potrebi stvaranja “tampon zona” oko Pelosi i njenog aviona tokom posjete, spremnih za sve potencijalne incidente u vezi sa Kinom, prenio je AP.

Peking, koji samoupravno ostrvo smatra dijelom svoje teritorije, više puta je upozoravao da bi Pelosijeva posjeta Tajvanu mogla izazvati ozbiljnu reakciju i imati “nepodnošljive posljedice” na odnose Kine i SAD-a.

“Ako SAD insistiraju da idu svojim putem i izazovu kinesku krajnju liniju, sigurno će naići na snažne odgovore”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian novinarima u srijedu.

Šef Zajedničkog štaba američkih snaga general Mark Milley nedavno je primijetio da se broj presretanja kineskih aviona i brodova u regiji Pacifika, u koje su uključene američke snage i njihovi saveznici, značajno povećao u posljednjih pet godina. On je također upozorio na sve veći broj “nesigurnih” interakcija.

Američki zvaničnici, koji su razgovarali za AP, sumnjaju da će Kina preduzeti bilo kakvu direktnu akciju protiv same Pelosi, ali neki analitičari kažu da bi kinesko pokazivanje sile moglo poći naopako i rezultirati opasnom nesrećom, kao što je zračni sudar.

Ranije je nekoliko medijskih izvještaja sugeriralo da bi Peking mogao ići tako daleko da proglasi zonu zabrane letova iznad Tajvana ili pošalje ratne avione da “prate” avion predsjednika Predstavničkog doma.

Zvaničnici su za AP rekli da će SAD tokom posjete morati imati spasilačke kapacitete na terenu, dodajući da bi u tu svrhu mogli biti poslati neki helikopteri i brodovi. Također su rekli da će izgledi da kineska vojska presretne ili pokaže silu učiniti neophodnim da američki avioni budu prisutni u tom području tokom putovanja.

Milley nije komentirao koje bi se točne mjere mogle poduzeti kako bi se osigurala Pelosijeva sigurnost, ali je rekao da će Pentagon “učiniti sve što je potrebno da osigura sigurno odvijanje njihove posjete” ako Pelosi ipak otputuje na Tajvan.

Prema AP-u, SAD već imaju dovoljno snaga raspoređenih širom pacifičkog regiona, a Pentagon bi ih eventualno mogao iskoristiti za dodatnu zaštitu tokom putovanja. Novinska agencija je među takvim snagama posebno navela američki nosač aviona USS Ronald Reagan i njegovu udarnu grupu, koja je tokom vikenda uplovila u luku u Singapuru. Grupa uključuje sam nosač aviona, dva druga mornarička broda i Carrier Air Wing Five, koji se sastoji od lovaca F/A-18, helikoptera i izviđačkih aviona. Ime je dobio i USS Benfold, razarač koji je prošle sedmice prošao kroz Tajvanski moreuz.

Pelosi, koja je prvobitno planirala da otputuje na Tajvan u aprilu, ali je odložila putovanje nakon što se zarazila Covidom-19, još nije potvrdila nove datume posete. Ako ipak nastavi s planom, postat će najviše rangirani američki zakonodavac koji je posjetio ostrvo u posljednjih 25 godina. Newt Gingrich, koji je u to vrijeme bio i govornik Predstavničkog doma, posjetio je Tajvan 1997. godine.

kinaNancy PelosiSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 godina prije

Ne vidim razlog da Kinezi ne pošalju nekoga u Texas kako bi razgovarali i odnijeli novce i riječi podrške “stranci” za odvajanje od SAD-a.

tihobl
1 godina prije

Rekoh ja da ameri do jeseni moraju zakuvati i sa Kinom. Pentagon je proglasio mobilizaciju na Tajvanu i podigao rezerviste.

Lenko
1 godina prije

Pripremaju vojni plan za svoju propast.

tihobl
1 godina prije

Vise puta sam se ovde zalagao za precizno izrazavanje, a danas sam naletio na na to sta kaze Konfucije: Kada je Konfucijev učenik Ci Lu upitao učitelja šta bi prvo učinio kada bi postao vladar neke države, Konfucije je rekao: „Prva stvar koju je potrebno učiniti je ispravljanje imena“; „Konfučije je smatrao da je za postojanje dobro uređenog društva najvažnije ispravljanje imena (正名, zhèng míng)“. Paund prevodi izvorno kineski termin sa „ortologija“: jezik mora da odgovara pojavi, on mora da počiva na „terminološkoj tačnosti“. Nedostatak korenspondencije između „stvari“ i „imena“ ima za posledicu ljudski pad. „Ako imena nisu ispravljena, ono što je rečeno neće zvučati razumno“, učio je Konfucije. „Ako rečeno ne zvuči razumno, onda se ne može uspešno izvršiti. Ako se ne može uspešno izvršiti, rituali i muzika neće cvetati. Ako rituali i muzika ne cvetaju, zločini ne mogu biti kažnjeni na pravi način. Ako zločini ne mogu biti… Čitaj više »

nekoime
1 godina prije

…da joj rit vidi Tajvana.

nekoime
1 godina prije

Amerikanci OČEKUJU kinesku manifestaciju sile, pa preventivno šalju svoju silu u, de facto, kineski prostor. I ionad buju plakali kako su ih kinezi ničim izazvani napali dok su miroljubivo brali cvijeće.

BanOvan
1 godina prije

USrAnci sada Kinezima prst u oko, a posle će Kinezi USrAncima “nešto” u doope. Očito da je igranka krenula i da se karte dijele … pa kom’ opanci kom’ obojci. Pakleno ljeto, a jesen bi mogla biti još paklenija.
Vidim da se i kod nas ovdje yakuvava sa izbornim zakonima. Reklo bi se da Šmiki dobio naputak da raju s Baščaršije pusti niz vodu. Dok se opametimo već ćemo držati puce u rukam okrenute jeni na druge. Opet će nas nategnuti na istu fintu. Kod nas ne vrijedi da je (h)istorija/povijest učiteljica života.

Max
1 godina prije

Pelosi je za Ameriku opasnija od Kine.

tihobl
1 godina prije

Uskoro pocinu vjezbe Gadura Shield gdje ce uvjezbavati presjecanje morskih puteva od Kine prema Africi i Evropi. Cijelo proljece su navlacili protivbrodske projektile po tihokeanskim ostrvima dok su oci svima bile okrenute prema bivsoj Ukrajini. Samo cekaju povod da proglase pomorsku blokadu Kine.

nekoime
1 godina prije

Mogli bi je pustiti na Tajvan, pa proglasiti karantenu. Ipak je Covid opaka boleština.

bruegel the elder
1 godina prije

Jel se pravi juha stare kornjače u Tajvanu?

Nvigo
1 godina prije

Na kraju ce americki imperijalizam Sam sebe unistiti

tuf
1 godina prije

Trump je Pelosi opisao kao ludaču kad mu je došla na razgovore u Ovalni ured, kaže da se s njom uopće nije moglo razgovarati

1 godina prije

Ko se igra s vatrom , završi ispečen – Xi Jiping

Mudra kineska poslovica prenešena danas Bidenu ..

Herrman
1 godina prije

Nek kabala iz Washingtona otvori drugu frontu naspram Kine pa nek spasi cijeli svijet.

404
1 godina prije

Skurvana vještica i njena satanistička armija idu da zaposjednu Tajvan.

Josip
1 godina prije

Ovu ništariju Pelosi trebaju skinuti dok je još na 10.000 metara visine.. Da sleti na Tajvan bez padobrana..

duki
1 godina prije

Pa ovo je dno dna !
Smežurana babuskara ide na Tajvan a dementni predsjednik šalje nosač aviona + ostalo da pokaže dužinu žlundre među nogama .
Šta je ona “NIKA” ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI