SAD: Rusija će ostati glavni izvoznik plina u EU

gas
8 komentara

Rusija će zadržati položaj glavnog dobavljača plina u Europi i nakon 2040. godine, navodi se u izvješću Informacijskog odjela američkog Ministarstva energetike.  Dokument objavljen na internetskoj  stranici ministarstva razmatra proizvodnju i potrošnju energetskih resursa sve do 2040. godine. Zbog procjene utjecaja na okoliš se smatra da će za 23 godine potražnja za plinom porasti za 28%, što će se dogoditi uglavnom u ekonomijama u razvoju u Aziji, uključujući Indiju i Kinu.

Prema mišljenju analitičara američkog Ministarstva energetike, potrošnja svih izvora energije, osim ugljena i nuklearne energije, značajno će rasti, ali će se najveći rast zabilježiti u potražnji za prirodnim plinom.

Njegova potrošnja će premašiti potrošnju ugljena. Ako je u 2015. godini globalna potražnja “plavog goriva” bila 3 600 milijardi kubnih metara, do 2040. će porasti na 5 200 milijardi kubika.

Glavni razlog za povećanje će biti veće korištenje plina u proizvodnji električne energije, koje će porasti za 75%. Drugo po redu povećanje potrošnje će biti iz obnovljivih izvora, a nafta će zauzeti treće mjesto.

LNG
FOTO: Tanker za transport LNG-a

Neke od najvećih svjetskih naftnih kompanija već su najavile promjenu prioriteta u svojim aktivnostima. Tako su francuski Total i Dutch-British Shell već izjavili da će 50% njihove proizvodnje biti plin.

Američko Ministarstvo energetike navodi kako će najveći porast proizvodnje plina do 2040. godine bilježiti Bliski istok i Sjedinjene Američke Države. Rusija će biti četvrti proizvođač, ali će se zbog ležišta na Arktiku i istočnom dijelu zemlje proizvodnja povećati.

Predviđa da će se volumen LNG trgovine do 2040. godine na globalnoj razini utrostručiti, no Rusija će zadržati položaj najvećeg dobavljača plina u Europi.

“Europa će uglavnom ostati ovisna o ruskim plinovodima”, stoji u izvješću, koje dodaje i Kinu, kojoj će od Gazprom početi isporučivati plin od 2020. godine.

Ove prognoze nisu posebno ”otkriće”. Podsjetimo da je posljednje dvije godine Rusija povećava opskrbu plinom Europe. Gazprom planira ove godine povećati izvoz sa 179 milijardi kubnih metara na 190 milijardi. U kolovozu je ruska tvrtka priopćila kako ima rekordne dnevne plinske zalihe koje su premašile 560 milijuna kubnih metara, što je posljedica popunjavanja razine europskih podzemnih skladišta. Najveći dio za punjenje podzemnih skladišta odlazi za Italiju, Mađarsku, Nizozemsku, Austriju, Francusku i Poljsku.

Situacija s povećanom kupnjom ruskog plina u Europi i izgradnjom plinovoda koji zaobilaze Ukrajinu ponovno se otvorilo pitanje učinkovitosti američkih sankcija protiv Rusije i suradnje s američkim dobavljačima u plinskom sektoru. Sankcijama se prijeti europskim tvrtkama kaznama za sudjelovanje u zajedničkim projektima plinovoda s Rusijom, a sada, prema procjeni američkog Ministarstva energetike, to neće spriječiti Rusiju da zadrži svoj status glavnog dobavljača plina u EU i da postane glavni izvoznik plina u Kinu.

Izvješće dovodi u sumnju i iskrene namjere američkih izvoznika ukapljenog plina da zaista žele dio europskog plinskog tržišta, što je ”prioritet” nedavno u Varšavi najavio američki predsjednik Donald Trump.

EvropagasgasovodLNGpetrolPlinPlinovod
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
6 godine prije

Neće pola Europe kupovati dvaput skuplji plin ma da SAD rasturi uz Ukrajinu još desetak država. A ostalih pola Europe je ludo, glupo, korumpirano i pod američkim reketom.

Hash
6 godine prije

Zato je potrebno preuzeti resurse Rusije jer ona, kako bi to kučka Olbrajtova rekla, nema pravo da ih sama koristi.
Al izgleda da su se pomirili sa činjenicom da puše, kad ovako predviđaju.

Zagi
6 godine prije

Oni bi nama prodavali svoj jedanput i više skuplji plin, pa im sad krivo. Što misle da smo mi budale ovdje, neki možda jesu među političarima ali mi koji živimo od svog rada nismo.

Ogi
6 godine prije

Cuj.Hahaha.

Sara
6 godine prije

Sinoć čitam na teletextu HRT da će Ukrajina od 2020. g. opet kupovati plin od Gazproma .

Bobi
6 godine prije

Pitam se bili oni racunali do 2040e takve projekte i planove i plagali plinovode itd da ocekuju rat u sljedecih 100god. ? Svjetski jel

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI