SAD strahuje da Izrael nema ‘jasan’ plan za invaziju na Gazu

Izrael kopneni napad na Pojas Gaze
22 komentara

Washington poziva na “pažljivo razmatranje” prije pokretanja bilo kakve kopnene operacije u palestinskoj enklavi

Američki dužnosnici izrazili su zabrinutost da Izrael nema izvediv plan za slanje kopnenih snaga u Gazu i pitaju se može li IDF postići svoj cilj uništenja militantne skupine Hamas, piše New York Times.

U nedavnim razgovorima sa svojim izraelskim kolegom Yoavom Gallantom, američki ministar obrane Lloyd Austin naglasio je potrebu za “pažljivim razmatranjem” prije pokretanja kopnene kampanje na gusto naseljenom području, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.

“Administracija [SAD-a] također je zabrinuta… da Izraelske obrambene snage još nemaju jasan vojni put za postizanje cilja premijera Benjamina Netanyahua da iskorijeni Hamas”, piše NYT, dodajući da je “U razgovorima s izraelskim dužnosnicima od Hamasa napada 7. listopada, američki dužnosnici rekli su da još nisu vidjeli ostvariv plan akcije.”

Iako je Bijela kuća tvrdila da američki dužnosnici ne donose odluke u ime Izraela, Pentagon je navodno poslao general-pukovnika marinaca s tri zvjezdice Jamesa Glynna da savjetuje Izraelske obrambene snage (IDF) o urbanim operacijama. Časnik je prethodno vodio američke specijalne operatere zadužene za borbu protiv Islamske države (IS, bivši ISIS), a prije toga služio je u Falluji u Iraku tijekom nekih od najžešćih borbi od kuće do kuće nakon američke invazije 2003. godine.

Glynn će navodno savjetovati izraelske snage o tome “kako ublažiti civilne žrtve u urbanom ratovanju”, navodi Associated Press, pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika. Međutim, koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima u ponedjeljak da američki savjetnici neće služiti u borbenoj ulozi, već da će se samo konzultirati s izraelskim zapovjednicima. Drugi neimenovani dužnosnik rekao je u međuvremenu New York Timesu da Glynn neće ostati na terenu u Izraelu ako počne kopnena invazija.

Tijekom razgovora s Gallantom u ponedjeljak, ministar obrane Austin navodno je naglasio “važnost zaštite civila” i “ohrabrio” izraelsku vojsku da “vodi svoje operacije u skladu s ratnim pravom”.

IDF se već našao na meti kritika nekih skupina za ljudska prava zbog napada na civilne strukture u Gazi, u kojima je najmanje 5000 Palestinaca poginulo, a tisuće ih je ranjeno, prema lokalnim dužnosnicima. Nekih 1400 u Izraelu ubijeno je od posljednje runde neprijateljstava koja je izbila 7. listopada, kada je Hamas pokrenuo jedan od svojih najvećih terorističkih napada do sada.

Stotine tisuća stanovnika Gaze raseljene su zbog nasilja, a mnogima je hitno potrebna pomoć, što je također izazvalo upozorenja Ujedinjenih naroda i drugih organizacija o prijetećoj humanitarnoj katastrofi.

gazaIZRAELPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni Du
6 mjeseci prije

“ posljednje runde neprijateljstava koja je izbila 7. listopada, kada je Hamas pokrenuo jedan od ” Kad novinar za teroristicki akt klanja, masakriranja i otmice po kucama i pleanjaku nazove ovako onda je sve jasno

Otok Mali
6 mjeseci prije

Imaju zato Ameri plan za III sv. rat. Da se htjelo moglo se davno dati država i granice Palestini i Izraelu.

Mar8
6 mjeseci prije

U Gazi izbio je ustanak

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Pa i nema … Imate li vi ?!

tuf
6 mjeseci prije

Ameri samo kupuju vrijeme jer su ih njihovi nagli izraelski frendići uhvatili pomalo nespremne. Američkim jahačima apokalipse je potrebno 3 mjeseca za pripremu vojnih djelovanja i sada nastoje kupiti koliko god dana mogu kako bi a) pripremili mašinu (iako krnju uslijed resursa potrošenih na Ukrajinu), b) probali izvući što više američanskih taoca kako bi održali višedesetljetni holivudski dojam “no man left behind” . Nakon toga – neka bude kaos. Jer su u 21-om stoljeću jedino u tome dobri.

Observeterius
6 mjeseci prije

Mogu se kladiti da će biti napad na Irak. Kad se nije tamo krilo kemijsko oružje, sigurno se krije Hamas.

nastran
6 mjeseci prije

kak nema? zgaziti sve po redu!

Gad
6 mjeseci prije

I to je kao nekakva jaka vojska. Samo znaju bombardirati. Jadno. U Ukrajini protiv Rusa nebi trajali pola sata.

JoeP
6 mjeseci prije

Neznam čemu opsjednutost Palestincima i Izraelcima. To samo generira ozlojeđenost sveh prema svima, i prema sistemu i prema prenosačima raznih napisa i k9mentatorima međusobno i ovo je eldorado za hazbare.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Evo još malo o pobuni u EU. Istovremeno kada i u američkom State Department u. 🙃

“Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razbesnila je spoljnopolitički tim EU.

Razbesnela ih je jer je izostavila da pomene podršku bloka palestinskoj državnosti u svojim javnim komentarima o ratu između Izraela i Hamasa, piše Politico.

Oko 800 članova ososblja EU takođe je preduzelo neobičan korak uputivši protestno pismo zbog toga što pokazuje neopravdanu pristrasnost prema Izraelu u sukobu.

Jedan visoki zvaničnik EU, komentarišući govor, optužio je Ursulu fon der Lajen da iznosi svoje lične stavove i predstavlja neuravnoteženo gledište o tome šta je EU u krizi na Bliskom istoku”

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Huffington Post наводи оцену још једног високог службеника Стејт департмана да се у Блинекеновом ресору „спрема побуна на свим нивоима“.

     Према том утицајном онлајн листу, расте незадовољство и у Конгресу САД: више од 400 запослених који имају муслиманске и јеврејске корене потписало је отворено писмо Представничком дому позивајући га да подржи прекид ватре у сукобу између Израела и Палестине.

     „Ми запослени у Капитолу са јеврејским и муслиманским коренима, апелујемо на наше претпостављене, чланове америчког Конгреса, са захтевом да се придруже позивима на хитан прекид ватре између Израела и Хамаса“, наводи се у документу.

     Портпарол Стејт департмента, Метју Милер, изјавио је, међутим, да званични Вашингтон сматра да у тренутној ситуацији на Блиском истоку, Сједињене Државе не треба да раде на посредовању између страна у сукобу, већ да подржавају Израел да заштите своју земљу.”

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Tko su još Židovi na vlasti u USA, osim poznatih Nulandice, Blinkena, Yelen… Alehandro Nikolas Majorkas preuzeo je dužnost američkog sekretara za unutrašnju bezbednost nakon Bajdenove inauguracije. Sin je kubanskog Jevrejina i rumunske Jevrejke čija porodica je napustila Rumuniju pre Holokausta, kao mnogi uticajni koji su imali „dojavu“. Njegov otac je potom pobegao u Sjedinjene Američke Države 1960. godine od revolucije na Kubi. Merik Brajan Garland – generalni tužilac Sjedinjenih Država – potiče iz jevrejske porodice koja je stigla iz Rusije. Roditelji njegovog oca i majke su emigrirali (kao i Blinkenov pradeda Meir Blinkin) iz Ruske imperije Džefri Danston Zients – šef protokola Bele kuće – rođen je pre 57 godina u Vašingtonu, u jevrejskoj porodici. Avril Janika Hejns – direktorka Nacionalne obaveštajne službe, prva žena u istoriji SAD na toj funkciji – rođena je u Njujorku. Majka joj je bila Jevrejka i umetnica Adrijen Rapin (originalno prezime Rapoport). Guverner… Čitaj više »

Гавран
6 mjeseci prije

Otvorenije rečeno:
Ameri šalju kao pomoć generala koji je razorio Faludžu

hiber
6 mjeseci prije

Kako nemaju plan? Nemaju plan budućeg grada Gaze, ali ovaj je potpuno srusen i poravnat.

Max
6 mjeseci prije

Dotični se proslavio u Mosulu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI